Přehled tisku

Věra Jakubková a Olga Zubová, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Mladá fronta Dnes komentuje úterní tiskovou konferenci poslankyň za Stranu zelených Olgy Zubové a Věry Jakubkové. Obě političky na ní oznámily, že nechtějí ohrožovat vládu, takže zatím zůstanou v poslaneckém klubu zelených. Podle deníku je možné toto prohlášení číst i tak, že se pád vlády bude hodit lídrovi ČSSD Jiřímu Paroubkovi víc na podzim, po krajských volbách, a ne teď. Jak souvisí Paroubek se zelenými dámami?

Věra Jakubková a Olga Zubová,  foto: ČTK
Mladá fronta Dnes komentuje úterní tiskovou konferenci poslankyň za Stranu zelených Olgy Zubové a Věry Jakubkové. Obě političky na ní oznámily, že nechtějí ohrožovat vládu, takže zatím zůstanou v poslaneckém klubu zelených. Podle deníku je možné toto prohlášení číst i tak, že se pád vlády bude hodit lídrovi ČSSD Jiřímu Paroubkovi víc na podzim, po krajských volbách, a ne teď. Jak souvisí Paroubek se zelenými dámami? - ptá se komentátor. Zubová s Jakubkovou konzultují své kroky se zhrzenou exministryní a místopředsedkyní Strany zelených Danou Kuchtovou, která se před dvěma týdny ostentativně sešla s Paroubkem a nechala se ujišťovat, že zelení jsou pro něj strategickým partnerem do příští vlády. V české politice je to prostě občas jinak, než jak se to navenek tváří, konstatuje deník.


Klára Mauerová,  foto: ČTK
Deníky komentují i soudní projednávání kuřimské kauzy. Výslechy obžalovaných začaly toto úterý v Brně, soud nejprve vyslechl matku obou týraných chlapců Kláru Mauerovou. Autoři komentářů se shodují, že veřejné projednávání případu by mohlo být poučné zejména proto, jak dlouho týrání dvou malých chlapců procházelo bez povšimnutí. Právo píše, že kromě obžalovaných a jejich pomocníků nesou v případu svou vinu i lidé, kteří "sice nevěděli, ale mohli tušit". Kolik bylo občanů Natvrdlých, kteří něco podivného zahlédli nebo zaslechli, ale nechtěli se plést do cizích věcí, se nikdy nedozvíme. Tak to u nás prostě v případech domácího násilí obvykle chodí. Proč se tedy divit, kolik jich je a jak jsou drastické, uvádí deník Právo.

Lidové noviny se v souvislosti s kuřimskou kauzou zamýšlejí nad tím, co může přinést veřejné projednávání krutých podrobností fyzického i psychického týrání dvou malých dětí. Nelehkou otázkou zůstává, zda propírání detailů oběma synům Kláry Mauerové neublíží. To, že jejich příběh je veřejným tajemstvím, neznamená, že jejich rány nelze ještě prohlubovat, píše list. Podle autora komentáře je také čas, aby si lidé uvědomili, že osoby, které chlapce týraly, nijak nevyčnívaly ze společnosti. Přesto se dopouštěly věcí, které se vymykají představě chování "spořádaného souseda". Všichni dnes také budou daleko obezřetnější při setkání s podivnými sektami a církvičkami.


Jiří Čunek
Deníky se ve svých komentářích zabývají policejním vyšetřováním Marcely Urbanové, která byla obviněna z křivé výpovědi proti lidoveckému předsedovi Jiřímu Čunkovi. Podle Hospodářských novin je třeba policii za obvinění Urbanové pochválit. Jestliže Čunek nestanul před soudem za úplatek, který "se nestal", měl by vypovídat pod přísahou v přelíčení s Urbanovou. A jak jsme viděli v procesu Benešová versus mafie, ostře sledovaný soud může vrhnout světlo i do úzkostlivě maskovaných epizod stále doutnajícího skandálu, píše list. Přelíčení s Urbanovou by mohlo odhalit leccos v Čunkových temných komnatách. A stát se další cihlou do jeho politického výminku, uzavírá deník.

Podle deníku Právo je Čunek znovu ve vládě díky tomu, že se v jeho prospěch podle rozhodnutí soudu spojily nestandardním způsobem špičky domácí justice. Když ale podobná osoba natahuje chapadla mimo úřad vlády, ministerstvo a stranu a snaží se zardousit svou bývalou podřízenou - navíc s jistotou, že v její prospěch se žádná justiční mafie angažovat nebude, musí blikat aspoň ve veřejném mínění červená kontrolka. Procesy, které probíhají v justici, lidé přímo neovlivní, Jiřím Čunkem ale lze pohrdat. Jako politikem i jako chlapem, míní deník.


Ministerstvo zdravotnictví chce přesně stanovit, kdy má lékař právo odmítnout pacienta. Informuje o tom Mladá fronta Dnes. Podle nového zákona o zdravotních službách, který by mohl začít platit od příštího roku, by mohl lékař odmítnout další léčbu například tehdy, když pacient nechce zhubnout, nebere prášky nebo nespolupracuje a nedodržuje léčebný režim. Důvod může být i etický, například když pacientka žádá věřícího lékaře o potrat. Lékaři mohou odmítnout pacienta také v případě, že nemají smlouvu s jeho pojišťovnou a pacient nechce platit hotově. Odmítnutí samozřejmě nesmí ohrozit pacientův život. V současné době existují pouze dva důvody odmítnutí - když má lékař víc pacientů, než zvládne, nebo když pacient bydlí tak daleko, že by k němu lékař v případě nutnosti nemohl přijet. Cílem zákona je, aby lidé přijali spoluodpovědnost za svou léčbu. Pojišťovny přitom budou kontrolovat, zda lékař neodmítá pacienty svévolně. Budou ho za to moci i postihnout, píše Mladá fronta Dnes.


Podle deníku Právo hrozí Česku příliv odpadů do spaloven. Obavy z jejich dovozu ze zahraničí spustila nová směrnice Evropské unie, podle které musí být do roku 2020 recyklována aspoň polovina komunálního odpadu a přinejmenším 70 procent stavebního a demoličního odpadu. Stranou zatím zůstává odpad z průmyslových podniků. Jednou z nejspornějších změn je přitom podle deníku nová definice spalování. To je nyní považováno za "využívání" odpadu, nikoliv za pouhé odstraňování. To právě považují čeští europoslanci za riziko pro české životní prostředí, protože se tím podle nich otevírá cesta pro masový dovoz odpadů z okolních zemí, zejména z Rakouska a Německa. Proti změně protestují i lidé z okolí liberecké a malešické spalovny. Směrnici však uvítal ministr pro životní prostředí Martin Bursík. Tvrdí, že příliv komunálního odpadu z ciziny nehrozí. Je to zakázané a tak to podle něj i zůstane.


Až 45 miliard korun letos z úspor na bankovních účtech ubrala vysoká inflace. Uvádějí to Hospodářské noviny. Na průměrného Čecha to je v přepočtu ztráta 4500 korun. Deník připomíná, že od začátku letošního roku ceny v Česku stouply o 4,1 procenta, což je nejvíce za posledních devět let. Jedním z hlavním důvodu vysoké inflace je růst cen energií, vyvolaný zčásti spekulacemi a zčásti skutečnou poptávkou Číny a Indie. Dalšími důvody jsou dražší potraviny a vládní reforma. Podle analytika Raiffeisenbank Aleše Michla si vláda nemohla pro svůj reformní balík vybrat horší rok než letošní. Hlavní ekonom Patria Finance David Marek zase soudí, že při nulové inflaci by Češi letos při nákupech ušetřili přibližně 60 miliard.


Kdy získává pražská ODS na oblibě? Když uplácí umělce - uvádí se v komentáři Lidových novin. Před dvěma lety rozdávala ODS ve volební kampani DVD s filmem Good bye, Lenin, v němž hlavní hrdina vytvářel pro svou nemocnou matku fiktivní obraz, že NDR nadále existuje. I pražští občanští demokraté teď pod tlakem revoltujících umělců vytvářejí obraz jakési ideální ODS, jak by si ji asi představovali divadelníci. Magistrát se náhle rozhodl přidat na kulturní granty čtrnáct milionů. V kauze figuruje radní pro kulturu Milan Richter, který nejprve navrhne dotace na prodanou vstupenku, pak kritizovaný systém chce zrušit, a nakonec dá peníze přímo divadlům, která se cítila ošizená. Nedivme se tomu, píše komentátor. Richtrovi jen dochází stará zkušenost. I nynější primátor Pavel Bém byl jako starosta na Praze 6 nejpopulárnější, když dával peníze na divadlo. A šéf Chemapolu Junek byl populární, když přispíval na karlovarský festival. Soutěžní otázka zní: kdy je nejpopulárnější pražská ODS? - uzavírají Lidové noviny.