Přehled tisku

Mirek Topolánek, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Výsledek krajských voleb nás podle autora článku v Mladé frontě Dnes vrací k otázce, zda se Mirek Topolánek a ODS rozhodli na konci roku 2006 správně, když si vybrali koncept vratké přeběhlické vlády. Právě situace vlády postavené na přeběhlících prý vytvořila ono jedovaté prostředí, v němž se vláda bojí, že odchod jediného poslance znamená konec a tudíž se musí příslušný počet poslanců držet v táboře za každou cenu.

Mirek Topolánek,  foto: ČTK
Výsledek krajských voleb nás podle autora článku v Mladé frontě Dnes vrací k otázce, zda se Mirek Topolánek a ODS rozhodli na konci roku 2006 správně, když si vybrali koncept vratké přeběhlické vlády. Právě situace vlády postavené na přeběhlících prý vytvořila ono jedovaté prostředí, v němž se vláda bojí, že odchod jediného poslance znamená konec a tudíž se musí příslušný počet poslanců držet v táboře za každou cenu. Komentátor MfD se zamýšlí nad tím, zda občanští demokraté přece jen neměli začít spolupracovat se socialisty, kteří prý před dvěma lety jevili ochotu k ústupkům. "Chápu, že ze spolupráce s Paroubkem se příznivcům občanských demokratů ježí kůže. Kdyby do toho ODS šla, možná by ztratila čest, ale mohla by mít reformy," míní autor a dodává: "Nyní ztratila hlasy, se ctí to též není valné - a může přijít i o reformy: ty totiž Paroubek spolu s komunisty, pokud se dostanou k moci, snadno zruší."


Václav Klaus na mítinku ODS,  foto: ČTK
Právo hodnotí úterní účast prezidenta republiky Václava Klause na volebním mítinku ODS, jejímž je čestným předsedou. Autor sloupku poukazuje na změny Klausových postojů a argumentací, jimiž své kroky zdůvodňuje. Právo píše, že Klaus jednou hlasu voličů pečlivě naslouchá, jako například nyní po krajských a prvním kole sentáních voleb, jindy jej relativizuje, jako například před dvěma lety po volbách do sněmovny. Podporu pražské ODS chápe komentátor jako políbení, Klausův veřejný vzkaz, na který ještě pražský primátor a korunní princ ODS Pavel Bém. Úspěch v Praze pak bude moci Bém postavit proti neúspěchu Topolánka a "vnitrostranická řež může vypuknout naostro", uzavírá Právo.


Jiří Paroubek a David Rath  (vpravo),  foto: ČTK
Jako očekávatelnou zpupnost vítěze hodnotí komentátor Hospodářských novin rozhodnutí Davida Ratha propustit ředitele krajských nemocnic. Za podraz vymykající se lidské představivosti ovšem považuje to, že ústecká ČSSD po volbách vyřadila kandidáta na hejtmana Jaroslava Foldynu z vyjednávacího týmu o příští koalici. "Když tenhle zapřisáhlý antiparoubkovec stanul v čele krajské kandidátky, leckdo vrtěl hlavou. Teď to vypadá, že ho tam Paroubkovi lidé instalovali kvůli zdání jednoty. A už tehdy měli plán, jak ho odstřelit," píše autor. "Kdo bude želet takového politického dobrodruha? Dobrodruha neželíme. Ale až Paroubek potáhne v čele ČSSD do voleb, doporučujeme ostražitost. Co když se po případném vítězství nedostane do vyjednávacího týmu o příští vládě? Za blahosklonného Zemanova ujišťování, že má i nadále šanci být premiérem," uzavírá komentátor.


Vedení Správy Letiště Praha nemá před chystanou privatizací pohromadě nejen pozemky pro chystanou paralelní dráhu, ale ani parcely, po kterých už nyní jezdí letadla. Píše to středeční Mladá fronta Dnes. Tyto pozemky jsou ale nezbytné pro jeho další rozvoj a mohou výrazně snížit výnos z prodeje. Privatizace letiště by mohla vynést až 100 miliard korun. Podle deníku se letišti dosud nepodařilo přesvědčit majitele více než sedmi hektarů pozemků přímo v areálu či v jeho těsném sousedství, aby je prodali. "Je to další negativní faktor před privatizací. Těžko lze privatizovat něco, co není vaše," uvedl analytik společnosti Cyrrus Jan Procházka. Podle Jana Michla z Raiffeisenbank to může vést k snížení ceny i o třetinu. Nejde přitom o pozemkové spekulanty jako v případě většiny výkupů letiště. Sedm hektarů mají podle katastru bratři Václav a Jaromír Čermákové, kteří pozemky získali dědictvím už v sedmdesátých letech, ale během socialismu je letiště i přes jejich nesouhlas zabralo. Letiště dokonce kvůli záboru žalují a chtějí dosáhnou jejich vydání, neboť v katastru jsou vedeni jako jejich majitelé, píše list.


Foto: Štěpánka Budková,  Radio Prague International
K současné finanční krizi nedošlo kvůli nedostatečné státní regulaci trhů, je naopak výsledkem nadměrných státních zásahů a nezodpovědného zvyšování státních výdajů. V Mladé frontě Dnes to píše prezident Václav Klaus. Kvůli podpůrným balíčkům podle něj hrozí, že evropské bankovnictví se stane státem spoluvlastněným a centrálně regulovaným odvětvím. "To, co se po dlouhých letech mimořádně úspěšného ekonomického růstu na celém světě děje na finančních trzích, není nic neobvyklého. Po letech růstu musí zákonitě někdy nastat pokles," uvedl v deníku Klaus. Myšlenka, že je tomu možné zabránit jakýmsi globálním řízením světové ekonomiky, tedy novodobým centrálním plánováním je scestná, soudí český prezident.