Přehled tisku

Mirek Topolánek, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Komentátor Mladé fronty Dnes se domnívá, že politické potíže nevznikají ve vířivkách. Vířivky jsou většinou plodem politických potíží. Jde především o to, že v posledních měsících narazil Topolánek na hranice vládnutí, píše deník.

Mirek Topolánek,  foto: ČTK
Komentátor Mladé fronty Dnes se domnívá, že politické potíže nevznikají ve vířivkách. Vířivky jsou většinou plodem politických potíží. Jde především o to, že v posledních měsících narazil Topolánek na hranice vládnutí, píše deník. Topolánek, ačkoliv teď podle listu vypadá jako opadávající strom, má řadu trumfů v ruce. Vyhrál šestery volby. Vydupal ze země vládu. Prosadil přece jen pár středopravých reforem. Dokáže deptat své soupeře stejně bezohlednými prostředky, jaké proti němu požívají oni. Vířivka, odchod poslanců ani nepřímý důkaz o Dalíkových rejdech ho nejspíš nesrazí. Blížící se krajské volby jsou bitvou, kterou buď vyhraje, nebo v ní padne, uzavírá list.

Mladá fronta Dnes také píše, že premiér Mirek Topolánek před pár dny oznámil, že chce vymést Augiášův chlív a že se poslanec ODS Vlastimil Tlustý zapletl do propojení s organizovaným zločinem. A neměl v této věci udělat něco zásadního už dávno? Není to dneska jen vhodný bič na rebela, kterého chce Topolánek vypráskat z ODS? Neměl Ivan Langer, ministr vnitra, policii zavelet, aby mafiánskou síť v politice vyšetřila a zpřetrhala? Na tohle nám Topolánkova vláda dluží odpověď, uzavírá list.

Komentátor Hospodářských novin se ptá, zda si má premiérův poradce Marek Dalík chystat kartáček a holení. Vrchní soud v Olomouci o něm řekl, že přece jen chtěl v červenci 2004 uplatit tehdejšího poslance Zdeňka Kořistku... S obnovou trestního řízení to ale nebude tak horké. Soudce Jan Zavrtálek přestřelil, domnívá se komentátor.


Deník Právo ve svém komentáři upozorňuje na skutečnost, že ČSSD nabízí ostatním stranám návrh Etického kodexu české parlamentní politiky. Není to její první pokus vypracovat podobný soubor pravidel. Před třemi roky se o to pokusil tehdejší předseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek. Tehdy nepochodil. Zdá se, píše deník Právo, že s ohledem na politické poměry a zájmy zůstanou zas jenom slova.


Místopředseda vlády pro evropské záležitosti Alexandr Vondra v Hospodářských novinách obhajuje reklamní kampaň "Evropě to osladíme". Podle jeho slov kampaň splnila účel, upoutala totiž zájem domácího publika o české předsednictví Evropské unii. "Kostka cukru nenechává nikoho chladným. Někomu se nápad líbí, jiný ho kritizuje. A právě necenzurovanou debatu jsme očekávali a chtěli," píše Vondra. Upozorňuje také na to, že všech sedm známých osobností vystoupilo ve spotu bez nároku na honorář, dokonce bez nároku na úhradu letenek. "Není také pravda, že spot je zbytečný. Ačkoli jsme nyní cílili na domácí publikum, zájem o něj projevily zahraniční televize i respektovaný bruselský informační server euobserver.com," uvádí Vondra.


Foto: ČTK
Přímý efekt současné krize na české finanční instituce je malý, protože se nenamočily do amerických hypotečních her, uvádí v Mladé frontě Dnes ekonom a bývalý prezidentský kandidát Jan Švejnar. Dopad na hospodářský růst ČR však je a bude negativní, dodává. Česko je totiž podle Švejnara velice otevřená ekonomika a svým vývozem hodně závisí na konjunktuře v západní Evropě. "Evropská ekonomika již očividně zpomaluje, a to bude snižovat i tempo růstu u nás," naznačuje Jan Švejnar s tím, že v tomto kontextu bude klíčový vývoj kurzu české koruny, která byla v posledních dvou letech nadmíru silná.

Akcie i fondy budou dále padat. Investoři se musí připravit na další ztráty. Jsme teprve ve dvou třetinách krize, píše v Hospodářských novinách hlavní ekonom Patria Finance David Marek. Do problémů se podle něj po Lehman Brothers a AIG dostanou další velké americké finanční domy. "To znovu rozvíří paniku a budou se opakovat podobné propady, jaké jsme viděli tento týden. Začne znovu posilovat koruna, protože je investory považovaná za jistotu v těžkých časech," soudí Marek. Nejkritičtějším obdobím budou podle hlavního ekonoma UniCredit Bank Pavla Sobíška následující dva týdny a pokud během nich nenastane řetězová reakce krachu Lehman Brothers, bude situace spět přece jen k uklidnění. "Tuzemské banky ani pojišťovny se příliš nezapletly s cennými papíry pochybné kvality, takže věřím, že český finanční trh zůstane zdravý," konstatuje v Hospodářských novinách Sobíšek.


Řidiči budou moci nyní nahlédnout do nové Rizikové mapy Česka, kterou otiskly Lidové noviny. Pomocí barevného rozlišení hodnotí bezpečnost všech hlavních silnic v zemi. Z mapy, jejíž aktualizovanou verzi má list k dispozici, vyplývá, že kritických míst na českých silnicích mírně ubylo. Komunikace jsou na mapě vytaženy pěti barvami: modrou - silnice s nízkým rizikem, žlutá, oranžová a temně červená patří komunikacím středně rizikovým. Nebezpečné trasy pak značí červená barva.


Deník Právo píše, povinné ručení pro řidiče v Česku příští rok znovu podraží. Pojišťovny zatím před konkurencí i veřejností tají, o kolik to nakonec bude. Důvodem zdražení povinného ručení je prudký nárůst škod na zdraví a celkový růst škod a spotřebitelských cen. Statistiky vedené pojišťovnami potvrzují stoupající nehodovost na našich silnicích, roste počet mrtvých a počet lehce zraněných, píše deník Právo.


Státu se nelíbí drahé autodíly, píše Mladá fronta Dnes. Podle antimonopolního úřadu montují autorizované servisy jen značkové díly, a tím porušují zákon. Servisy málo lidem nabízejí využití neznačkových dílů nebo dílů od druhovýrobců, tvrdí Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, který více než rok zkoumal český trh s automobily. Legislativa přitom umožňuje, aby zákazník neoriginální díly žádal. Místopředseda Úřadu, Robert Neruda pro Mladou frontu Dnes uvedl, že buď importér vozů svým prodejcům a servisům prodej neoriginálních dílů přímo zakazuje nebo je ekonomicky motivuje různými bonusy tak, aby lidem nabídli dražší originál. Automobilky toto tvrzení však odmítají. Rozdíl přitom mezi cenou originálního a neoriginálního dílu je výrazný, v řadě případů až trojnásobný, píše list.


Čelákovická škola CMC Graduate School of Business otevírá od listopadu ve spolupráci s kanadskou McGill University nové studium MBA ve zdravotnictví. Primáři, přednostové oddělení nebo šéfové nemocnic zde budou moci studovat řízení zdravotnictví a rovněž získat mezinárodně uznávaný magisterský titul MBA. Informují o tom Hospodářské noviny. "Oproti ostatním školám se budeme ještě více orientovat na zdravotnictví. Po studiu by měl být člověk schopen dobře řídit své podřízené, ať už bude řídit nemocnici, nebo třeba polikliniku,"řekl listu šéf správní rady CMC Oldřich Šubrt. Škola může přijmout 30 studentů. Za šestnáctiměsíční studium se podle listu platí 350.000 korun. "Školné si hradí lidé buď sami, nebo je za ně platí organizace, ve které pracují," uvedla pro deník děkanka školy Dagmar Glückaufová. Po pražské Vysoké škole ekonomické a brněnské International Business School se tak CMC stane třetí školou, kde bude možné titul MBA z řízení zdravotnictví získat,uvádějí Hospodářské noviny.