Přehled tisku

Foto: Evropská komise
0:00
/
0:00

"Svět míří do největší ekonomické krize za posledních šedesát let," začíná komentář Hospodářských novin citátem známého investora George Sorose. Amerika už krizi prožívá, západní Evropa do ní padá.

Foto: Evropská komise
Potíže mají dosud nejdravější pobaltské země. My zatím žijeme iluzí, že se nás krize netýká. Koruna přece sílí hlavně proto, že nás investoři v těžké době považují za jednu z nejbezpečnějších oáz, podotýká autorka komentáře. I my dostaneme podle ní zásah, ale jako jedni z posledních. "České banky si na rozdíl od britských a německých nespálily prsty v riskantních podnicích. Na rozdíl od Ameriky nebo Británie nás nečeká pád, jen útlum. Je prozíravé se na něj připravit," tvrdí autorka komentáře.


Právo komentuje plány největší evropské automobilky Volkswagen přesunout montážní linku ze své továrny na Slovensku do Bosny. Tyto zprávy se mohou podle autora komentáře týkat i nás, byť (zatím) asi ne právě Mladé Boleslavi, kde jsou i jiné hodnoty než jen linka. "Česká koruna je totiž už příliš drahá, jen ona sama ten pocit nemá," naznačuje komentátor s tím, že nejednu českou fabriku tedy čeká podobný osud, jaký potkal OP Prostějov nebo který hrozí pražské pobočce Siemensu.


Pavel Bém
Pražský primátor Pavel Bém (ODS) se pokusil zapůsobit státotvorně, ale hlavně stranotvorně, když prohlásil, že na podzimním kongresu strany nebude proti Mirku Topolánkovi kandidovat na post předsedy ODS, píše se v komentáři dnešních Lidových novin. Bémova slova by mohla skutečně vypadat jako státnická, kdyby si ovšem Topolánkův nejvýraznější vnitrostranický rival nedokázal spočítat, že by v souboji o předsednické křeslo na premiéra zkrátka neměl. Je pro něho tedy snazší z pravděpodobně prohraného souboje vycouvat se ctí a s řečmi o zájmech strany a vlády, konstatuje deník.


Cizinci ovládli další české výrobce léků. Olomouckou Tamdu, výrobce léčivých přípravků a distributora léčiv, koupila belgická společnost Arseus, pražskou Interpharmu získal japonský zdravotnický gigant Otsuka. Píšou to dnešní Hospodářské noviny (HN). O nákupu 70 procent firmy Tamda informuje podle HN firma Arseus na svých webových stránkách. O vstupu Otsuky do Interpharmy informoval deník zdroj blízký vedení společnosti, která to zatím oficiálně nekomentuje. "Není ale tajemstvím, že firma dlouhodobě hledá partnera, který by měl majoritu. Oficiálně to však zatím nemohu potvrdit,"řekl Ivan Hlaváček z Interpharmy. Firma, která je na českém trhu už od roku 1932, vyrábí farmaceutické substance, z nichž většina jde na export. Největší čeští výrobci a distributoři léků jsou už nyní v rukou zahraničních vlastníků. Nejenom na českém, ale i na středoevropském trhu však nyní probíhá velká konsolidace, kdy velcí nakupují ty menší. Podobné nákupy budou proto následovat i nadále, míní analytik společnosti Cyrrus Karel Potměšil.


Alexander Solženicyn  (Foto: ČTK)
Nad smrtí Alexandra Solženicyna se zamýšlí komentátor Mladé fronty Dnes a upozorňuje, že v české literatuře žádného spisovatele, který by s ním byl srovnatelný, nemáme. Je to i tím, že náš národ takové peklo jako Rusové nezažil. Českoslovenští komunisté byli ve srovnání se svými sovětskými učiteli pouhými učedníky. To, že se k vytříbenosti Solženicynova spisovatelství naše vězeňská literatura nepropracovala, můžeme chápat jako důkaz jeho nekonečné tvůrčí převahy, ale také nekonečné zrůdnosti sovětské moci, uzavírá list.

K životu slavného spisovatele se vrací také komentář Práva. Podle něho jsou Solženicynovy zásluhy v líčení hrůz stalinismu mimořádné. Jeho představy o uspořádání ruské společnosti, které rozvíjel po návratu z emigrace, však byly poplatné monarchismu a nacionalismu, opěvovaly ruský národ jako nositele božího poslání a navazovaly na tradiční anitisemitismus. Ačkoliv strávil v USA dvacet let, nikdy se nesmířil s euroatlantickými hodnotami. Bylo by dobré, kdyby se v Rusku tato část jeho odkazu nerozvíjela, míní komentátor Práva.