Přehled tisku

0:00
/
0:00

Deníky Právo a Lidové noviny se ve svých komentářích zabývají kandidáty pro nadcházející volby do Senátu. Politici měli celých devatenáct let na to, aby z politiky učinili důvěryhodné řemeslo, píše komentátor Práva. Jak se jim to podařilo, ukazuje seznam senátorských kandidátů ve volebním obvodu Praha 1. Namísto aby strany poslaly do voleb profesionální politiky, kteří se v profesi osvědčili, sáhly do pytle s lidmi proslulými v jiných oborech. Pokud strany musí parazitovat na popularitě lidí proslavených mimo politiku, je to smutný výsledek zápasu o důvěru voličů, konstatuje deník.

Deníky Právo a Lidové noviny se ve svých komentářích zabývají kandidáty pro nadcházející volby do Senátu. Politici měli celých devatenáct let na to, aby z politiky učinili důvěryhodné řemeslo, píše komentátor Práva. Jak se jim to podařilo, ukazuje seznam senátorských kandidátů ve volebním obvodu Praha 1. Namísto aby strany poslaly do voleb profesionální politiky, kteří se v profesi osvědčili, sáhly do pytle s lidmi proslulými v jiných oborech. Pokud strany musí parazitovat na popularitě lidí proslavených mimo politiku, je to smutný výsledek zápasu o důvěru voličů, konstatuje deník.

Senát Parlamentu ČR je, jak vidno, pestré společenství. U veřejnosti se netěší velké vážnosti, ale být senátorem je pocta, píšou ve svém komentáři Lidové noviny. Představě, že politik je něco jako herec a bavič, se snaží někteří senátoři vyhovět. Také strany vycházejí vstříc společenské objednávce a nekandidují politiky, nýbrž osobnosti. Zvláštní postavení senátorů umocňuje i způsob volby, při níž se o senátní křeslo musí bojovat s osobním nasazením. To v prostředí, které nevyniká politickou kulturou, vede u kandidáta snadno k představě, že když uspěje, může si dělat, co ho napadne. V důsledku toho všeho Senátu hrozí, že bude v budoucnosti balancovat mezi dvoranou slávy a pimprlovým divadlem. Nikomu by to asi moc nevadilo - je to úděl všech institucí, které jsou k ničemu, uzavírá list.


Naše spravedlnost vytváří novou kategorii vězňů - vězně neschopnosti justičního systému, píše v komentáři k případu bývalé vysoké státní úřednice Věry Jourové Mladá fronta Dnes. Připomíná, že podobný osud jako z korupce obviněná, uvězněná a po dlouhé době očištěná Jourová měla i jiná vysoká úřednice Ludmila Schwarzová a její údajní společníci. Všichni byli drženi ve vazbě, vylučováni ze strany, ztráceli přátele a životní šance. Příčinou jejich problémů byla podle deníku jednak policie, která se snaží svou malou popularitu pozvednout televizními záběry zatýkajících komand, jednak pohodlnost soudců a vyšetřovatelů. Ti posílají podezřelé do vazby s nesnesitelnou lehkostí, konstatuje list a upozorňuje na případ manželů Rosnerových obviněných z týrání dětí. Nejsou vězněni zbytečně? Koho a jak by mohli ovlivnit, když jim soud děti stejně odebral? A nestal by se "vězněm neschopnosti" i Jiří Čunek, kdyby nelpěl na své funkci a neovlivnil svůj případ takříkajíc shora? ptá se autor komentáře.


Hospodářské noviny si všímají silné koruny a jejího dopadu na český průmysl. "Dnes se prostějovská textilka chystá odstěhovat značnou část výroby do levnějších dílen na Východě. Není první ani poslední," podotýká autorka komentáře. Podle ní tak velmi zvolna začíná konec industriální éry v Česku, v zemi, kterou průmysl stále živí nejvíc z celé Evropské unie. Přes vzrušenou debatu posledních dní, zda rychlé či pomalé přijetí eura položí nebo zachrání český průmysl, o jeho osudu společná evropská měna nerozhodne. Představa, že euro zbrzdí zdražování, je mýtus, opakovaný tak dlouho a usilovně, až už ho mnozí vzali jako fakt, míní komentátorka. "I kdybychom začali eurem platit zítra, průmysl nezachráníme. Koruna by sice dál už nesílila, zato by rychleji rostly ceny, a lidé by si pod jejich tlakem říkali svým šéfům o vyšší platy," uvádí autorka komentáře.


Deník právo se ohlíží za uplynulým Sázavafestem, který se letos vyznačoval nebývale vysokým počtem zahraničních umělců. Kvantita ale nezznamená kvalitu, poznamenal recenzent na adresu Seana Kingstona a skupin The Young Gods, Camouflage, The Skatalites a dalších, které zachraňovala prý pouze účast Transglobal Underground. Sázavafest je tradičně přehlídkou české a slovenské muziky, domnívá se autor článku. Za vrcholný zážitek festivalu označil vystoupení skupiny Monkey Bussines se zpěvákem Matějem Ruppertem.


I stará dobrá koruna je předmětem politického boje, začíná komentář Mladé fronty Dnes (MfD). Topolánek ji nechce hned a okamžitě vyměnit za euro, a tak si ho vzal minulý týden na paškál Jiří Paroubek a obvinil ho z toho, že ničí českou ekonomiku, protože trpí to drastické posilování české měny. Topolánek promptně v Hospodářských novinách reagoval, že lepší silná koruna a nižší inflace než slabá koruna, vysoká inflace a Paroubek u moci, uvedl komentátor. Podle něj to dnes, pár dní po neuvěřitelných rekordech, možná leckomu připadá bláznivé, ale leccos naznačuje, že česká měna tak rychle, jak posílila, zase oslabí."Dá se tedy čekat, že začnou pro změnu naříkat dovozci a dožadovat se konečně eura a Paroubek napíše novou stať," nastiňuje komentátor MfD.


Ceny v českých drogeriích jsou až o polovinu vyšší než v Německu. Vyplývá to z průzkumu cen drogistického zboží, který provedla Mladá fronta Dnes v Liberci a Kolíně nad Rýnem. Nákupní košík náhodně vybraných 29 výrobků stál v liberecké dm-drogerii 2274 korun, v Kolíně nad Rýnem stál tentýž nákup 1478 korun. Češi tak mohou při nákupu stejného zboží u německých sousedů ušetřit v průměru desítky procent. Rozdíl v cenách by podle deníku mohla zčásti vysvětlit silná koruna. Čeští dovozci a prodejci hájí své ceny tím, že mají vyšší náklady na provoz a musí opatřovat zboží českými přelepkami. Poukazují na to, že v Německu je větší konkurence, která sráží ceny dolů. "Každý trh je jiný a stanovuje se na něm odlišná cena,"řekla deníku manažerka komunikace Henkelu Lidija Erlebachová. Podle ní je v Německu drogerie zřejmě příliš levná. Podle lidí z byznysu nesou na vyšších cenách zřejmě společnou vinu obchodníci i dovozci. Střední Evropa se otevřela před lety jako nový nenasycený trh, kde byli lidé ochotni platit více i za značky, jež na západ od ČR paří spíš k těm levnějším.


Kriminalisté vyšetřují podezřelé rozprodávání armádních pozemků pod cenou v Praze-Kbelích, při němž měl stát přijít o několik milionů korun. Na případ policii upozornili pracovníci Nejvyššího kontrolního úřadu, když vloni prověřovali hospodaření státního podniku Letecké opravny Malešice (LOM). Píše to dnešní Mladá fronta Dnes (MfD). Po odhalení černých fondů na generálním štábu a podvodů se zakázkami na ministerstvu obrany tak hrozí armádě další skandál. Vedení LOM se údajně v letech 2004 - 2006 zbavilo celkem 45.000 metrů čtverečních pozemků a budov za 59,5 milionu korun. "Ve dvou případech prodal LOM pozemky za nižší ceny, než stanovily znalecké posudky, v pěti z osmi případů navíc nebylo vypsáno výběrové řízení a majetek byl prodán předem vybranému zájemci," stojí ve zprávě kontrolorů, kterou má MfD k dispozici.