Přehled tisku

Foto: Evropská komise
0:00
/
0:00

Národní ekonomická rada vlády (NERV) a ministerstvo financí zvažují kroky, které by měly České republice pomoci přežít ekonomické problémy v Evropě. Mimo jiné uvažují o uzákonění vyrovnaných rozpočtů, zvýšení jednotné sazby DPH ke 20 procentům nebo zkrácení pracovního týdne ve firmách, napsaly Hospodářské noviny.

Foto: Evropská komise
Národní ekonomická rada vlády (NERV) a ministerstvo financí zvažují kroky, které by měly České republice pomoci přežít ekonomické problémy v Evropě. Mimo jiné uvažují o uzákonění vyrovnaných rozpočtů, zvýšení jednotné sazby DPH ke 20 procentům nebo zkrácení pracovního týdne ve firmách, napsaly Hospodářské noviny (HN). Podle listu se počítá se třemi možnými scénáři vývoje, a navíc s jedním katastrofickým. Ten je zvažován pro případ, že by nastal systémový kolaps Evropy, náhle by se rozpadla eurozóna a banky by přestaly půjčovat. Konkrétní plán změn, které mají státu pomoci překonat hospodářské otřesy, chce ministerstvo financí představit v lednu 2012. Zejména o nejčernější možnosti vývoje ministerstvo ani NERV podle Hospodářských novin nechtějí příliš mluvit. Česko si nehodlá ani v případě nejhlubší krize masivně půjčovat na posílení hospodářství.


Petr Lessy,  foto: ČTK
Policejní prezident údajně zamlčel odcházejícímu elitnímu detektivovi Petru Krömerovi vzkaz od ministra vnitra Jana Kubiceho, který se s ním chtěl sejít a přesvědčit ho, aby u policie zůstal. Píše to Mladá fronta Dnes (MfD). Lessy listu řekl, že vzkaz vyřídil. Krömer stál v čele ostravské expozitury protikorupční policie a týmu zabývajícího se nákupem tatrovek. Bývalý policista Krömer však listu řekl, že mu ministrovu žádost o setkání nikdo nevyřídil, i když on by o schůzku zájem měl. V odchodu Krömera od policie sehrála podle listu klíčovou roli tajná služba BIS. Detektiv po ní chtěl pomoc při vyšetřování údajné korupce při armádním nákupů vozů Tatra, z níž je podezřelý také exministr obrany Martin Barták. Když detektiv neuspěl, vynadal prý zástupcům BIS, že tato organizace kryje politické elity a je na zrušení. BIS si pak stěžovala řediteli protikorupční policie, a ten detektiva vyzval, ať si najde jiné místo. Krömer se prý bránil i u Lessyho, ten mu však nabídl práci policejního metodika. Podle Mladé fronty Dnes je odchod Krömera jedním z vážných rozporů mezi Lessym a Kubicem.


Podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila by měl kauzy na soudech přidělovat počítač, nikoli příslušný předseda, píše sloupek Lidových novin. To se nelíbí soudcům. Čemu se ale soudci diví, vždyť na pomalost a nečitelnost justice si stěžují léta unisono všichni od zoufalých obyvatel po zahraniční investory, píše list. Námitka z ideálního světa, že předseda zná své podřízené nejlépe a že přidělí případ podle specializace tomu správnému soudci, neobstojí. Občan žijící v Česku na základě svých zkušeností raději zvolí riziko počítačového losu, než aby se svěřil do rukou místnímu ramenu spravedlnosti, zvlášť pokud je ve sporu s mocnou firmou či vlivnou osobou. Že je to pro soudce ponižující? Jistě, ale ministr spravedlnosti dělá jen to, co po něm chtějí občané, a těm se soudci jeví jako zkorumpovaní už dlouho.


Ministerstvo obrany nakupovalo moderní vozidla za miliardy, vojsku ale chybí 70 lidí za volant, píší Lidové noviny. Mohutná šestikolová tatrovka jede tak pomalu, jak jen to jde. Zdolává příkrý val a její řidič neustále sleduje, jestli se nárazníkem 'nezapíchl' do země. Trénují se i další věci. Velitelé jsou výkonem mužů za volantem nadšeni, nálada po dvoutýdenním listopadovém cvičení by ale mohla být lepší. Kalí ji fakt, že řidičů je v české armádě málo. Generální štáb spočítal, že chybí sedmdesátka vojáků proškolených k řízení zhruba tří stovek používaných bojových vozidel. Důvodů je několik. Vojáka do svých služeb často přetáhnou soukromí dopravci. Navíc na moderní obrněnce nebo náklaďáky Tatra musí mít řidič speciální znalosti. Ty může získat ve vyškovské akademii. A moravské středisko hlásí na mnoho měsíců dopředu plnou kapacitu.


Čtyřista miliónů korun za čtyři roky. Taková je bilance chyb napáchaných v resortu spravedlnosti, které odhalila letos ukončená kontrola Nejvyššího kontrolního úřadu. Tolik korun zaplatil stát za to, že soudci, notáři, exekutoři či resortní úředníci způsobili někomu škodu a stát ji musel nahradit, píše Právo. Podle kontrolního úřadu se situace v poslední době dokonce ještě zhoršila. Jenže jak se říká, z cizího krev neteče. A tak ze stamiliónů, které stát za tyto chyby zaplatil, viděl zpátky jen nepatrný zlomek. Proč se nedaří vymoci plně náhrady? Často nikdo po vinících peníze ani nechce. Peníze na náhrady nemusí ministerstvo hledat ve svém rozpočtu, ale má na ně rovnou připravenou každý rok určitou sumu v tzv. všeobecné pokladní správě. Odtud si je vždy vyžádá a ministerstvo financí mu je poukáže. Z toho je zřejmé, že stát s drahými chybami svých úředníků, v tomto případě i soudců, notářů či exekutorů dopředu počítá. V uplynulých letech na ně vždy dokonce měl připraveno více, než nakonec bylo využito.


Praze se ekonomicky daří. Zatím. Jak píše Mladá fronta Dnes, odborníci oceňují hospodaření Prahy, osmého nejbohatšího města v EU. I proto dlouho procházely předražené zakázky firmám s vazbami na politiky. Ale potřeba šetřit dosavadním vládcům Prahy zlomila vaz. List se pokusil zjistit, jestli se obavy z dluhové pasti zakládají na pravdě. Ekonomická recese se samozřejmě dotýká i metropole. Nicméně Praha s touto bouří zápasí zatím velmi dobře. Renomovaná agentura jí dokonce zvýšila dlouhodobý rating z A na A+. Mnoho evropských měst se naopak propadlo. Budapešť, Madrid či Moskva může k Praze jen závistivě vzhlížet. Pro Prahu hovoří nízké zadlužení, malý počet nezaměstnaných, ekonomická síla a navíc do ní směřuje většina investorů, vysvětluje analytik společnosti Next Finance Martin Prokop. Jsou zde však jistá rizika. A to změny v přerozdělování daní státem, pokud ji parlament schválí, Praha přijde v roce 2013 o dvě miliardy korun.


Studenti podnikejte. Budete mít bourák, bazén a blondýnu. Videoklip zaplacený ministerstvem školství má studenty přesvědčit, aby už za studií uvažovali o podnikání. Je to katastrofa, hodnotí úroveň videoklipu odborník v Hospodářských novinách. O co v klipu jde? Mladíkovi sedícímu v baru se trochu plete jazyk, takže divák hned pochopí, že přebral. Nemá na zaplacení a z hospody ho bez milosti vyhodí. Ale žádný strach, vystudovaný biochemik potká mluvící kreslenou krysu a začne s její pomocí podnikat. Koupí si červený mercedes a na konci příběhu mu už sošná blondýna v růžových plavkách nese koktejl do bazénu. Tohle šestiminutové video má nalákat studenty, aby už na vysoké škole přemýšleli o rozjezdu vlastního byznysu. Nápad vznikl v ministerském týmu - a jeho členové jsou přesvědčeni, že funguje. "Chtěli jsme šokovat. To byl záměr," vysvětluje člen týmu Václav Lukeš. V šoku je z videa i expert na reklamu a vysokoškolský učitel Jiří Mikeš. "Naprostá katastrofa, totální amatérismus," popisuje Mikeš dojem z klipu. Video vyrobil mladý filmový tvůrce Milan Pleva, který si myslí, že studenti dokážou ocenit nadsázku. Rudolf Haňka, profesor z Cambridge a šéf ministerské rady pro reformu vzdělávání, pustil video svým univerzitním kolegům a líbilo se. Kritizovali jen konec. Vzhledem k autu byl bazén příliš laciný. I ta slečna prý mohla být lepší.


Do Drážďan jezdí na nákupy posílené vlaky, píše Právo. Za zbožím, které není v Čechách k sehnání, a především kvůli výhodné ceně zamířili o druhém adventním víkendu obyvatelé Liberecka vlakem na vánoční trhy v Drážďanech. Kvůli stále vyšší oblibě adventních trhů ve sto kilometrů vzdáleném německém městě proto České dráhy posílily víkendové spoje. Zájem je veliký. "Projdeme trh i obchoďáky a uvidíme. Asi koupíme nějaké oblečení a sladkosti. To se vyplatí, i když je euro teď dražší,"říká muž, který část dárků nakoupil při minulé návštěvě drážďanských obchodních domů před dvěma měsíci.