Ministr Pospíšil chce posílit nezávislost nejvyššího státního zástupce

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil chce změnit postavení nejvyššího státního zástupce. Jmenovat by ho měla vláda společně s prezidentem a to jen na určitý počet let. Navíc by měly být přesně stanovené podmínky, za kterých může dojít k odvolání. Ministr Pospíšil chce touto úpravou posílit zástupcovu nezávislost.

Diskuse o funkci nejvyššího státního zástupce se vede už od roku 2005, kdy vláda odvolala Marii Benešovou. V čele Nejvyššího státního zastupitelství stála téměř sedm let a měla velké spory s tehdejším ministrem Němcem. Ten Benešovou například obviňoval, že se chová jako představitelka politické strany, Benešová zase dala policii pokyn, aby prověřila Němcův postup při řešení případu katarského prince stíhaného za sex se školačkami. Nakonec byla Benešová odvolána a nahradila ji Renata Vesecká, která stojí v čele Nejvyššího státního zastupitelství dodnes. Nový zákon by měl zamezit právě opakování této situace.

K posílení nezávislosti Nejvyššího státního zástupce chce ministr přispět několika způsoby - zástupce by jmenovala a odvolávala vláda společně s prezidentem a také jeho mandát by byl časově omezený.

"Zkušenosti ukazují, že žádný člověk není schopen celoživotně vykonávat náročnou manažerskou činnost, "

uvedl ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Nejvyšší státní zástupce by navíc mohl být jmenován jen na jedno funkční období.

"Podle mého názoru by mandát nejvyššího státního zástupce neměl být stejný jako mandát vlády. To znamená, neměly by to být čtyři roky. Osobně si myslím, že by to mělo být kolem pěti let, ale může to klidně být období mezi pěti až sedmi lety. O tom povedeme diskusi."

Nově by také nemělo být možné odvolat nejvyššího státního zástupce bez udání důvodu. Podle ministra by zákon zřejmě podporovala i opozice. Bývalá nejvyšší státní zástupkyně a stínová ministryně spravedlnosti za ČSSD Marie Benešová se domnívá, že nová pravidla mohou přispět k větší nezávislosti úřadu. Nejvíc ale bude záležet na osobnosti člověka.

"Mohou přispět, ale tu osobu samozřejmě neovlivní. Jestliže by byl navržen do funkce člověk, který nemá charakterové vlastnosti zcela pevné, pak samozřejmě můžeme mít problém i v budoucnu a tyto prvky to úplně neovlivní."

Komunistická poslankyně Zuzka Bebarová Rujbrová o větší nezávislosti státního zástupce po těchto změnách ovšem pochybuje.

"Já bych preferovala, aby justice byla co nejsamostatnější, aby politické zásahy byly eliminovány na nejmenší možnou míru. A bojím se, že zdánlivě velmi účelná omezenost mandátu nejvyššího státního zástupce tuto závislost na těch, kteří o jmenování rozhodují, spíše zvýší."