Přehled tisku

0:00
/
0:00

Stínová ministryně spravedlnosti ČSSD Marie Benešová ve čtvrtek vyhrála soudní spor se šesti vysokými justičními představiteli, které označila za justiční mafii. Podle komentátora Mladé fronty Dnes se tak uskutečnil nefalšovaný proces s Jiřím Čunkem. "Přestože se soudce Cepl snažil nevydávat prohlášení o vině či nevině místopředsedy vlády, bylo během několika dní v jednací síni jasné, že onou skutečnou osobou, o níž se jedná, je právě bývalý vsetínský starosta," píše autor v pátečním vydání.

Stínová ministryně spravedlnosti ČSSD Marie Benešová ve čtvrtek vyhrála soudní spor se šesti vysokými justičními představiteli, které označila za justiční mafii. Podle komentátora Mladé fronty Dnes se tak uskutečnil nefalšovaný proces s Jiřím Čunkem. "Přestože se soudce Cepl snažil nevydávat prohlášení o vině či nevině místopředsedy vlády, bylo během několika dní v jednací síni jasné, že onou skutečnou osobou, o níž se jedná, je právě bývalý vsetínský starosta," píše autor v pátečním vydání. K rozhodnutí Krajského soudu v Praze, který shledal, že se Benešová nemusí omlouvat za své výroky v souvislosti s údajným korupčním případem Jiřího Čunka, se vyjadřuje také autor příspěvku v Lidových novinách. "Od začátku bylo jasné, že Čunek i vláda budou litovat, že nenechali jeho případ doputovat do jediného místa, kde se mohl uspokojivě rozřešit, a to před nezávislý, veřejný soud," míní komentátor a dodává: "Ironií osudu, či spíš slepotou jistých právnických machrů, teď byli před soudem obnaženi ti, kteří Čunkovi pomáhali. Není to pěkné, ale zato spravedlivé."

Při projednávání žaloby nejvyšší státní zástupkyně Renáty Vesecké a dalších vysokých justičních představitelů na výrok Marie Benešové byla podle komentátora Práva přítomna arogance. A za arogancí žalujících byla prý cítit i arogance moci vládní. "Ceplův rozsudek otevírá cestu k nápravě ve státním zastupitelství, a zároveň i možnost zkoumání viny za zastavení Čunkova trestního stíhání. Jen v tom případě lze totiž toto řízení obnovit a o Čunkově vině nechat rozhodnout nezávislý soud," uzavírá Právo.


Foto: Evropská komise
Hospodářské noviny polemizují o vhodné době pro přijetí eura v Česku. "Podobně jako v polovině 90. let si Češi připadají jako premianti, před kterými bude někdo klečet a k něčemu je přemlouvat. Na první pohled se může zdát, že se to vyplácí. To se ale může rychle změnit," naznačuje autor komentáře. Co mnohé v Evropě na Češích rozčiluje, je přístup: počkejme si až to bude výhodné pro NÁS. "Je otázka, jestli ten, kdo pořád hlídá 'nejvýhodnější' okamžik, jej nakonec nepropásne." Nikdo samozřejmě netvrdí, že má vláda dělat věci nevýhodné pro vlastní občany. Ale je správné ptát se nejen na vlastní zájem? Euro nakonec není pouze ekonomickým projektem. Je to i projekt politický a je to svého druhu také společenství, míní komentář.


Premiér Mirek Topolánek v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes uvedl, že za dopravu soukromým letounem společnosti ABS Jets na Sardinii a zpět zaplatí 100.000 korun. Podle deníku tak premiér za sebe a přítelkyni Lucii Talmanovou dá 200.000 korun. Dovolená na Sardinii, kam letěl premiér s přítelkyní a synem a ministr dopravy Aleš Řebíček s rodinou, stála podle serverů Novinky.cz a Týden.cz zhruba 1,1 milionu korun. V pondělí Řebíček řekl, že se náklady rozdělí jen mezi dva lidi - jeho a Topolánka. Pokud by to byla pravda, dlužil by mu premiér 500.000 korun. Topolánek ale podle deníku nepřímo přiznal, že na palubě letadla byli kromě politiků a jejich rodin ještě další lidé. Od odletu se spekuluje, že s nimi letěli vlivní podnikatelé, uvádí deník. Topolánkova cesta na Sardinii vzbudila pozornost i proto, že letoun, jímž letěli, patřil soukromé společnosti ABS Jets propojené s vlivnou finanční skupinou J&T, která se zajímá o privatizace letiště v Praze-Ruzyni. Opozice za to Topolánka kritizovala a obvinila ho ze střetu zájmů.


Čeští pacienti se musí připravit na zdražení řady léků, které jsou na předpis. Státní ústav pro kontrolu léčiv totiž příští úterý oznámí, že zdravotní pojišťovny budou platit za některé léky méně než v současnosti. A to během příštích několika měsíců znatelně zvedne doplatky. Informují o tom páteční Hospodářské noviny. U některých léků by mohly doplatky vzrůst až o desítky korun. Nejhlouběji budou muset sáhnout do kapsy pacienti, kteří léky užívají dlouhodobě a mají jich více najednou. "Půjde především o pacienty, kteří trpí chronickými nemocemi. Hlavně oni budou v lékárně doplácet vyšší částky," připouští mluvčí Zentivy Věra Kudynová. Konkrétní léky, za které budou pacienti platit víc, zatím ústav pro kontrolu léčiv tají. "Mohu pouze potvrdit, že ke snížení úhrad na některé léky dojde. Podrobnosti se lidé dozví v úterý,"řekl šéf Státního ústavu pro kontrolu léčiv Martin Beneš.


Unikátní výzkum srdečních chorob, který nemá v Česku obdoby, odstartuje v listopadu ve Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně. Lékaři a vědci se budou věnovat nové metodě léčby arytmie srdce. Informují o tom


Uprchlý podnikatel Tomáš Pitr, po kterém rok pátrá policie a je na něho vydán mezinárodní zatykač za daňové podvody, řídí své podnikání z Karibiku - z ostrovního státu Svatý Vincenc a Grenadiny. Informuje o tom páteční Mladá fronta Dnes. Na ostrovech jsou podle listu zaregistrovány dvě firmy - Lusaka a Halera - přes které začal Pitr v těchto dnech ovládat všechny své zbývající společnosti v Česku. Celkem se jedná o osm firem, jejichž hodnota je v nemovitostech a pozemcích. Podle odhadu expertů má Pitr nepřímo přístup nejméně ke dvěma miliardám korun. Policie neví, zda je Pitr přímo na karibských ostrovech. Spekuluje se také o Belize a Baleárských ostrovech.