Přehled tisku

Viceprimer ministro, Jirí Cunek
0:00
/
0:00

Deníky komentují případný návrat Jiřího Čunka do vlády. Podle komentáře v Mladé frontě Dnes premiér Mirek Topolánek už ukázal, že v zájmu zachování koalice je schopen všeho. Případný návrat lidoveckého předsedy do ministerského křesla ale podle jeho autora určitě dobrý není. Ohrozil by akceschopnost vlády. - Přijde Klaus Topolánka draho? - ptá se komentátor Lidových novin.

Deníky komentují případný návrat Jiřího Čunka do vlády. Podle komentáře v Mladé frontě Dnes premiér Mirek Topolánek už ukázal, že v zájmu zachování koalice je schopen všeho. Případný návrat lidoveckého předsedy do ministerského křesla ale podle jeho autora určitě dobrý není. Ohrozil by akceschopnost vlády. - Přijde Klaus Topolánka draho? - ptá se komentátor Lidových novin. Premiér Topolánek cítí tlaky, a to ze strany lidovců, aby vzal jejich předsedu Jiřího Čunka znovu do vlády. Přestože KDU všechny tlaky popírá, je prezident připraven jejich šéfa do kabinetu jmenovat. Koaliční schůzka, která by měla proběhnout příští týden, je navíc kořeněna varováním lídra zelených Martina Bursíka, který o návrat Čunka do vlády nestojí. Topolánek je skutečně pod tlakem: musí v houstnoucí atmosféře udržet koalici a zároveň pro svého prezidenta "nakoupit" dostatek hlasů. A to zadarmo nebude, uzavírá komentář Lidových novin.


Jan Švejnar s rodinou,  foto: ČTK
Alexandr Mitrofanov v deníku Právo komentuje podporu, kterou bývalý prezident Václav Havel dal kandidátu na post hlavy státu Janu Švejnarovi. Exprezident tak pokračuje ve svém sporu o obsah politiky, uvádí komentátor Práva. Podle něj jde o pokračování letitých střetů s Václavem Klausem. Havel se s ním neshoduje například v důrazu na sebeidentifikaci prostřednictvím národa, kterou Klaus rád zdůrazňuje. Podle Havla je potřeba najít novou identifikaci tváří v tvář globalizujícímu se světu. V právě v tom Havel vidí úkol pro Jana Švejnara, který prožil desítky let v emigraci a který by nám tak pomohl "vymanit se z čecháčkovského zápecnictví a neustálého ohledu, co je a co není v našem zájmu." Zásadní argument pro to, aby se hlavou českého státu stal emigrant, vidí ale Havel v tom, že "nebyl zapleten do zdejších sítí a nemusel chodit volit kandidáty Národní fronty," píše Právo.


Hospodářské noviny si všímají nadcházejícího prezidentského výběru nástupce viceguvernéra České národní banky Luďka Niedermayera. Výběr by měl být podle deníku předmětem veřejné debaty. "Nejsme v Saúdské Arábii, aby se prezident choval jako monarcha, i kdyby nakrásně osvícený," míní deník, podle něhož Klaus dosud do bankovní rady v polovině případů vybral slabé či lidsky nezralé kandidáty. Komentátor HN upozorňuje na nepřímou výzvu guvernéra ČNB Zdeňka Tůmy, aby bankovní rada zůstala apolitická. Připomíná blížící se prezidentskou volbu, před kterou by mohl být do bankovní rady "v rámci obchodů" dosazen třeba nějaký vysloužilý politik.


Foto: ČTK
Lidé šetří a kupují si léky bez receptu, popisuje první reakce lidí na zavedení poplatků v ordinacích a lékárnách Mladá fronta Dnes. Jde hlavně o léky, u kterých se nevyplácí platit třicet korun za návštěvu lékaře a dalších třicet korun za položku na receptu. Například za paralen, pro který si pacienti dříve chodili s receptem od lékaře a který by je teď vyšel na šedesát korun, raději zaplatí v hotovosti přímo v lékárně necelých deset korun. Přimět lidi, aby si levné léky platili sami, byl jeden z cílů nově zavedené reformy, připomíná deník. V Česku se ročně spotřebují léky za 55 miliard, nejčastěji jde přitom právě o levné léky proti nachlazení, jako jsou paralen nebo anopyrin. Lékárníci se shodují, že první pracovní den letošního roku vydali asi jen polovinu léků na recept, nežli byl průměr v prosinci. Mnozí pacienti byli přitom podle nich překvapeni, že za lék i s poplatkem dali méně peněz, než čekali. Lékárníkům totiž od Nového roku klesl zisk, který z léků mají.


Foto: Evropská komise
Přestaňme kňučet, vyzývá komentátor Lidových novin. Reaguje tak na náladu, kterou ve veřejnosti vyvolala vládní reforma financí a zavedení poplatků ve zdravotnictví. Neustále si stěžovat patří přitom podle komentátora k povaze Čechů. V obstojném oblečení, jezdící na zahraniční dovolené a s rostoucí životní úrovní si většina Čechů stěžuje na zdražování. Vyjadřovat přitom obavy z nadcházejících reforem je legitimní, myslí si autor komentáře. Otázkou ale zůstává, do jaké míry jde o reálné obavy a do jaké míry o pouhé "kňučení". Nářky důchodců a nemocných lidí na poplatky u lékaře lze pochopit. Nářky běžných spotřebitelů ale už pochopit nelze, jsou totiž pokrytecké. Vždyť i přes údajné obavy si domácnosti neváhají stále půjčovat! Na vině jsou i média, která neustále strašila zdražováním. A co skutečně podražilo? - ptá se komentátor. Budoucnosti se není třeba bát, je však nutné se smířit s tím, že na dluh se žít nedá.


Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas chce podle Hospodářských novin výrazně podpořit podnikatele, kteří na částečný úvazek zaměstnají matky po rodičovské dovolené. Pro tyto matky by tak mělo být jednodušší získat práci, píše deník. Podle Nečase by mohl zaměstnavatel, který poskytne práci na částečný úvazek rodiči po mateřské dovolené, uplatnit slevu na sociální pojištění zhruba ve výši 1500 korun. Podobně by to podle něj mělo platit i pro zaměstnání zdravotně postižených a občanů starších než 55 let. HN píší, že podnikatelům by se tak snížily náklady na zaměstnání těchto lidí a mohli bych jich přijmout více. Ti, kteří by zvýhodněné místo přijali, by navíc měli platit nižší daně. Nečasovy návrhy jsou součástí širšího plánu na podporu dlouhodobě nezaměstnaných lidí. V praxi by měly fungovat do konce tohoto roku. Zástupci zaměstnavatelů změny podporují, proti návrhu není ani opoziční ČSSD, uvádí deník.


Rok 2008 bude rokem Josefa Hlávky, připomínají Lidové noviny. V tomto roce totiž uplyne od smrti významného českého architekta, stavitele a mecenáše rovných sto let. Jeho výročí na svůj letošní seznam nejvýznamnějších světových jubileí zařadilo i UNESCO. Na celý rok je připraven bohatý program jeho oslav. Zahajuje je již tento pátek slavnostní koncert České filharmonie, chystají se ale i vědecké konference a cykly přednášek o Hlávkovi, odhalení jeho busty v Národním divadle, koncerty, workshopy a řada výstav. Česká národní banka k výročí vydá stříbrnou pamětní minci. Na oslavách se budou kromě Akademie věd ČR a Univerzity Karlovy podílet i další české instituce, například Národní muzeum, Národní galerie a Česká filharmonie. Hlávka patřil k nejúspěšnějším českým podnikatelům 19. století. Vedle toho byl ale i významným mecenášem a také prvním prezidentem České akademie pro vědy, slovesnost a umění. Po velké povodni, kdy se v roce 1890 zřítila část Karlova mostu, prosadil například projekt jeho obnovy v původní historické podobě z doby vlády Karla IV, uzavírá deník.


Deník Právo informuje, že noční košile pro pardubické bezdomovce ušijí vězni. Jako materiál jim poslouží vyřazené ložní prádlo. Košile jsou určeny pro uživatele pardubické noclehárny Azylového domu SKP Centrum. "V rámci výkonu trestu pořádáme kurz výroby konfekce a noční košile ušijí odsouzení při učňovské praxi,"řekl vedoucí vzdělávacího střediska pardubické věznice Jaroslav Mudroch.