Přehled tisku

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Komentáře českých deníků se tentokrát věnují především zahraničnímu dění, konkrétně francouzským prezidentským volbám. Francie při prezidentských volbách opět našla tradiční pravo-levé vidění politiky, píšou například Hospodářské noviny a Lidové noviny. Mladá fronta Dnes pochybuje o tom, že by volby zásadně změnily dění ve Francii a její postavení v Evropě.

Foto: ČTK
Komentáře českých deníků se tentokrát věnují především zahraničnímu dění, konkrétně francouzským prezidentským volbám. Francie při prezidentských volbách opět našla tradiční pravo-levé vidění politiky, píšou například Hospodářské noviny a Lidové noviny. Mladá fronta Dnes pochybuje o tom, že by volby zásadně změnily dění ve Francii a její postavení v Evropě.


Z domácího dění objevily noviny například tyto zajímavé informace:

Šéf českého letectva Ladislav Minařík pozastavil výcvik na 14 švédských stíhačkách Jas-39 Gripen, které má Česko v pronájmu. Napsala to Mladá fronta Dnes. Generál se tak rozhodl poté, co koncem minulého týdne havaroval ve Švédsku stejný typ gripenu, jaký má ve výzbroji i česká armáda. "Piloti se budou připravovat jen na trenažéru," řekl MfD Minařík. Podle něj ale nebude protivzdušná obrana země nijak oslabena. Pokud by cizí letoun narušil vzdušný prostor nebo by se nějaké letadlo ocitlo v tísni, dvě pohotovostní stíhačky vzlétnou. České gripeny zůstanou podle náčelníka generálního štábu Vlastimila Picka na zemi tak dlouho, dokud jejich výrobce firma Saab nepodá o příčině katastrofy vysvětlující zprávu, uvádí deník.


Letošní teplá zima bez sněhu a namrzlých silnic podle Lidových novin přála kurýrním službám. Lidé kvůli počasí v daleko menším počtu odjížděli na hory a zůstali v práci. Zájem o služby kurýrů tak byl vyšší než před rokem, píšou. Nejvíce zásilek se doručuje v prosinci, kdy firmy posílají dárky svým obchodním partnerům. Dalším silným měsícem je květen, naopak nejméně práce mají kurýři v březnu, kdy většina národa platí daně. Kurýrní služby jsou doménou Prahy, která má dostatek solventních zákazníků, v hlavním městě navíc sídlí většina velkých firem.


Více než sedm procent Čechů dalo úplatek policistovi, aby jim prominul, že porušili zákon. Stačila jim na to většinou částka do 500 korun. Vyplývá to z průzkumu agentury Median, který zveřejnila Mladá fronta Dnes. Průzkumu se zúčastnilo 533 respondentů. Policistu z nich uplatilo 7,1 procenta. Většina z nich uvedla, že úplatek nabídli jako první. Úplatek naopak nedalo 87,3 procenta dotázaných. Zbylí lidé, kteří se průzkumu zúčastnili, odmítli na tuto otázku odpovědět.


Lidé, kteří si spoří na penzi, by podle Hospodářských novin měli zaplatit za oddělení majetku penzijních fondů od peněz, které si v nich ukládají jejich klienti. Fondy dluží firmám, které pro ně sháněly nové klienty, provize a ty by podle návrhu Asociace penzijních fondů měly jít na bedra lidí, kteří ve fondech spoří. Odhady odborníků přitom potvrzují, že jde o částku 3,4 až 4,1 miliardy korun, píše deník.


Strana zelených a zástupci občanských sdružení z Čech i Německa nesouhlasí se stavbou nových silnic v saském a bavorském pohraničí a v Krušnohoří. Tvrdí, že nové komunikace výrazně poškodí životní prostředí a regionu nic dobrého nepřinesou, uvádí Mladá fronta Dnes v regionální příloze. Aktivisté se snaží zastavit především přípravy stavby silnice B 93, která by měla protnout Krušnohoří na saské straně a poté vyústit na hranicích s Karlovarským krajem. Součástí projektu je sedmikilometrový tunel pod skalním masivem Waldstein. Nesouhlasí ani s plány spojit příhraniční Schirnding s dálnicí z Norimberka do Berlína, píše deník. Nová silnice přes Krušné hory by podle člena celostátního vedení Strany zelených Radislava Dražana velmi vážně zasáhla do krajiny.