Přehled tisku

Jiří Paroubek (vpravo) a americký velvyslanec Richardem Graberem, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Středeční deníky komentují například změny v postojích ČSSD k možnému umístění základny USA v České republice. Komentátor Práva k vývoji postojů ČSSD k radarové základně poznamenává, že ČSSD musí "tančit mezi vejci".

Jiří Paroubek  (vpravo) a americký velvyslanec Richardem Graberem,  foto: ČTK
Středeční deníky komentují například změny v postojích ČSSD k možnému umístění základny USA v České republice. Komentátor Práva k vývoji postojů ČSSD k radarové základně poznamenává, že ČSSD musí "tančit mezi vejci". "Nebude jistě chtít zklamat očekávání protestující části společnosti, která čítá skoro polovinu voličstva. Když soc. demokraté couvnou, přenechají výhodné téma a s ním i sympatizanty komunistům. Musí ale také brát v úvahu své postavení nerevoluční strany a pověst doma i v zahraničí," píše komentátor.

Autor komentáře v Lidových novinách se vrací ke schůzkám předsedy ČSSD Jiřího Paroubka s velvyslanci USA a Ruska. Hovořili spolu právě o základně. Komentátor si myslí, že zařazení schůzky s oběma velvyslanci "v jednom gardu" nese "poněkud nešťastnou symboliku, jako by Rusko mělo v našich končinách v bezpečnostních otázkách jakási trvalá práva".


Jiří Čunek
Některé deníky se věnovaly kauze Jiřího Čunka. Podle komentátora PrávaČunek "možná ještě netuší, jak nebezpečným, čili nepohodlným se pro svou stranu stává". Připomíná také tvrdý tlak, jemuž opozice vystavila někdejšího premiéra a předsedu ČSSD Stanislava Grosse, když před dvěma roky vysvětloval, kde vzal peníze na svůj byt. "Nic podobného sociální demokraté vůči Čunkovi nepředvedli, ačkoli lidovci by se takové revanši asi příliš nedivili. Možná ještě neměli čas si na svou opoziční roli zvyknout," uvedl komentátor.

Senátor Jaroslav Kubera z ODS v rozhovoru pro Lidové noviny předpovídá, že Čunek odstoupí z funkce vicepremiéra a situaci neustojí. "To je absolutně jeho konec. Já myslím, že on to ještě netuší," míní senátor.


Manželka vicepremiéra a předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka Pavla Čunková odmítá policii říct, od koho si v roce 2000 půjčila 900.000 korun na vybudování zubní ordinace. Píše to Mladá fronta Dnes. "Ty peníze jsem si půjčila od svého známého. Doklady ale nemám. Byla to přátelská výpomoc,"řekla Čunková deníku. Jméno svého bývalého věřitele nechce říct ani policii, protože nechce, "aby byl vystaven tlaku a vyšetřování". Podle Mladé fronty DnesČunková tvrdí, že mu peníze po dvou letech vrátila. Čunková deníku řekla, že má svědka, který byl u předání peněz. Jeho jméno ale neprozradila, neboť ani jeho nechce vystavovat tlaku. Peníze vracela postupně ve dvou částech asi dva roky. Půjčku splatila ze svého zisku z ordinace.

Na okolnosti, za jakých byla ordinace vybudována, se podle Mladé fronty Dnes policie ptala proto, aby měla jasno v příjmech a výdajích Čunkovy rodiny. List poukazuje na "nesrovnalosti" v jejím rozpočtu - v letech 2000 až 2002 investovali do rodinného domu, pozemků a ordinace 4,5 milionu korun, ale jednoznačně doložit jsou schopni jen 2,7 milionu korun, z čehož 1,7 milionu je hypotéka a zbytek úspory. Policie zkoumá, jestli Čunek nezískal další peníze z úplatku.

Mladá fronta Dnes připomíná, že kromě 900.000 korun, které si půjčila Čunková na ordinaci, Čunkovi nejsou schopni doložit ani dalších zhruba 900.000 korun "úspor". Protikorupční policie podezírá Čunka z toho, že jako vsetínský starosta vzal před pěti lety půlmilionový úplatek. Senátor obvinění odmítá, kauza podle něj souvisí s jeho politickou kariérou.


Džamila Stehlíková,  foto: ČTK
Ministryně Džamila Stehlíková (Strana zelených), která má psychiatrickou ordinaci, zatím nemohla splnit podmínky zákona o střetu zájmů a ve stanovené maximální třicetidenní lhůtě ukončit podnikání. Středeční Právo píše, že Stehlíková brzy po nástupu do vládní funkce zjistila, že předání ordinace nástupci není jednoduché a lhůtu nemůže dodržet. "Mechanismus předávání ordinace, když lékař musí z jakýchkoli důvodů odejít, není pružný. Nový lékař musí projít výběrovým řízením, které vypisuje kraj. Pojišťovna ale neuzavírá smlouvu s novým lékařem, protože nemá jistotu, že doktor smlouvu dostane," vysvětlila průtahy. O problému chce jednat s ministrem zdravotnictví Tomášem Julínkem (ODS). Právo píše, že ministryně ihned předala ordinaci nástupkyni, ale nadále ji musí právně zastřešovat. Zákon podle Práva předpokládá objektivní potíže a stanoví, že politik o tom musí informovat parlamentní imunitní výbor. Stehlíková mu proto napsala, že ordinaci opustí k 15. březnu.


Zdražení léků, které se očekává od dubna, se nejvíce dotkne lidí s problémy srdce, tlaku nebo se žaludečními vředy. Naopak lidé, kteří si na utlumení bolesti nebo chřipky kupují volně prodejné léky, zdražení téměř nepocítí. Píše to Mladá fronta Dnes, která podrobnosti o cenových plánech získala z ministerstva zdravotnictví.

Ministerstvo podle Mladé fronty Dnes tvrdí, že se podraží staré typy léků a že pacient má možnost přejít na novější, levnější druhy. Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek deníku řekl, že od dubna se bude více doplácet za některá zastaralá antibiotika a levné léky. Léky se podle něj zdraží lidem, kteří nejsou tak často nemocní.

Naopak zlevnit by podle informací Mladé fronty Dnes mohly léky k posílení imunity pro pacienty po transplantaci. Zlevnit by měla například také léčiva při degenerativním onemocnění oční sítnice. Ministr Julínek v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes také potvrdil záměr zavést pro pacienty regulační poplatky - 20 korun v lékárně a 50 korun při návštěvě lékaře a pohotovosti a za den pobytu v nemocnici.


Přímá intervence premiéra a předsedy ODS Mirka Topolánka a "nekompromisní postoj" šéfa poslanců ODS Petra Tluchoře rozhodly podle středečních Lidových novin do značné míry o tom, že poslanci ODS v úterý odmítli návrh svého stranického kolegy Borise Šťastného, který chce více chránit nekuřáky před kuřáky. "Topolánek se podle svědků do Šťastného pustil s argumentem, že by se jeho návrh mohl stát předmětem politického boje, a důrazně mu doporučil, aby novelu nepodával," píší Lidové noviny. Oficiálním důvodem odmítnutí novely je podle deníku obava o osud drobných podnikatelů v pohostinství a fakt, že Šťastný svůj návrh předem nekonzultoval s vedením strany.

Návrh by v případě přijetí více omezil kouření na různých místech, jako jsou třeba společné prostory bytových domů či dětská hřiště. Předloha také upřesňuje, kde konkrétně se nesmí kouřit na zastávkách veřejné dopravy. Novela se týká i restaurací, kaváren a barů. Pro kuřáky by měly vyhradit oddělené a řádně odvětrané prostory. Zatím stačí, když hostinský někam umístí cedulku s nápisem "prostor pro kuřáky".


Foto: Evropská komise
Automobilka Škoda Auto by po případném přijetí evropské směrnice omezující emise oxidu uhličitého u automobilů zřejmě uvažovala o přesunu výroby směrem na východ. Hospodářským novinám to řekl člen představenstva Škody Auto Martin Jahn. "V takovém případě bychom zvažovali přesun výroby směrem na východ, abychom kompenzovali růst nákladů," uvedl Jahn. Přijetí směrnice by podle něj mohlo vést rovněž ke zdražení aut o 40.000 až 70.000 korun a k růstu nezaměstnanosti.

Směrnice počítá se snížením emise oxidu uhličitého automobilů na 130 gramů na kilometr. V současnosti přitom auta vypouštějí do ovzduší průměrně 161 gramů na každý kilometr. Pokud balík zákonů navržený komisí schválí členské státy i Evropský parlament, budou muset evropské automobilky i světoví výrobci, kteří dovážejí auta do zemí EU, snížit emise do roku 2012, poznamenávají Hospodářské noviny.


V jedné z rubrik středečních Hospodářských novin vyzývá mediální analytik Daniel Köppl k vrácení reklamy na Českou televizi. Gesto poslanců, kteří postupně České televizi odebrali reklamní prostor s představou, že odebrané peníze automaticky přetečou do nových digitálních televizních stanic, totiž podle něj vedlo mimo jiné k tomu, že zbývající dvě celoplošné stanice svorně meziročně zdražily o více než deset procent.