Přehled tisku

0:00
/
0:00

Údajná korupční kauza předsedy lidovců Jiřího Čunka bude mít pokračování. Jak zjistil deník Právo, bude se jí zabývat Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku.

Údajná korupční kauza předsedy lidovců Jiřího Čunka bude mít pokračování. Jak zjistil deník Právo, bude se jí zabývat Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. Se stížností se na něj obrátila hlavní svědkyně případu a někdejší Čunkova sekretářka Marcela Urbanová. Nelíbí se jí, jak státní orgány v celém případu postupovaly a jak se chovaly k ní samotné. Podle listu požaduje i odškodnění nemajetkové újmy, a to ve výši asi 270 tisíc korun a náhradu nákladů řízení před českými orgány i před tamním soudem. V září Ústavní soud stížnost Urbanové z procesních důvodů odmítl.


Martin Bursík,  foto: ČTK
Tisk komentuje rozhodnutí o zastavení trestního stíhání Martina Bursíka kvůli údajným daňovým únikům. Shoduje se, že žalobkyně vyšetřování zastavila příliš brzo a že celá věc byla zpolitizována. Podle Hospodářských novin nelze vědět s jistotou, že je Martin Bursík nevinný. Zato je ale jasné, že vicepremiérův případ vykazoval všechny znaky toho, co by na západ od našich hranic v policii a justici nebylo nikdy možné. Má-li finanční úřad nějakou potíž či nejasnost v tom, jak která fyzická osoba či firma odvádí daně, má si ji (nebo jednatele) předvolat a nechat si nejasnosti vysvětlit, myslí si komentátor. Teprve poté, co prošetřovaný člověk či firma nedokáže něco doložit nebo doplatit, má podle něho úřad předávat celou věc policii. Podle listu jde ale především o politickou záležitost. "Souviset to může s lecčím. S prezidentskou volbou, s krizí uvnitř zelených, s rostoucími preferencemi ČSSD, s jadernou energetikou i limity těžby a kdoví čím ještě," píše. "Právě proto se policie musí přestat chovat jako pavlačová tisková agentura. A měla s touhle praxí skoncovat už dávno," uzavírá.

Anonymní trestní oznámení na vicepremiéra Martina Bursíka mohl podle deníku Právo podat známý mystifikátor a podvodník Lukáš Kohout. "Nebudu to potvrzovat ani vyvracet, ale nejste daleko od pravdy,"řekl listu. Není ale jisté, zda Kohout tímto prohlášením jen reagoval na mediální zájem o Bursíka, nebo oznámení skutečně podal. Mystifikace jsou Kohoutovou oblíbenou činností. V minulosti se vydával například za asistenta Jana Kavana, a cestoval tak po celém světě za peníze pod hlavičkou sněmovny a na cizí útraty. Vydával se i za mluvčího technoparty CzechTek. Nedávno na sebe opět upozornil, když podal trestní oznámení na Marcelu Urbanovou, klíčovou svědkyni v údajné korupční aféře Jiřího Čunka. V září 2005 byl Kohout odsouzen za podvod ke dvouletému trestu vězení podmíněně odloženému na zkušební dobu pěti let.


Foto: ČTK
Ne všichni mají radost z přistoupení České republiky k schengenskému prostoru. Podle Lidových novin je to například příhraniční vesnice Krompach na Českolipsku. Tamní chalupáři odmítají otevření hranice s Německem, protože se bojí, že jim obec zaplaví stovky aut a přijdou tak o klid. Už za pár desítek hodin zmizí kontroly na všech přechodech a Češi i jejich sousedé se budou moci volně pohybovat. V Krompachu ale motoristům brání v cestě velký balvan. Navíc silnice k přechodu není opravená. Místní zastupitelstvo tvrdí, že na to nemá peníze. S tím ale nesouhlasí Liberecký kraj, který jim nabízí opravu na vlastní náklady. Podle něj ale ze strany Krompachu panuje nechuť hranici otevřít. Německá strana ale už svoji část silnice zrekonstruovala a těšila se, že to bude mít do Čech blíž, píší Lidové noviny. Navíc část obyvatel Krompachu by otevření přechodu uvítala. Byla by to pro ně šance, jak získat peníze z turistického ruchu.


Už za dva týdny nebude nad naším zdravím bdít pouze lékař, připomíná Mladá fronta Dnes. Od Nového roku se naším poradcem stane i lékárník, který bude moci změnit rozhodnutí doktora, pokud s tím budeme souhlasit. Může nám tak doporučit jiný, levnější lék. Nebudou-li lékaři považovat za vhodné medikament nahradit levnější variantou, budou to muset do receptu označit, a to razítkem "nezaměňovat". To musí lékárník respektovat. Doplatek se pak také pacientovi započítá do pětitisícového limitu. Lékaři ale nebudou moci s razítkem plýtvat. Pojišťovny totiž budou hlídat, jak často a jak účelně recepty s takovým dodatkem předepisují, píšeMladá fronta Dnes.


Ministr vnitra Ivan Langer chystá na policisty protikorupční provokace, píše deník Právo. Pokud projde návrh nového policejního zákona, pak si policisté nebudou moci být nikdy jisti, koho mají v patách. Průběh takové zkoušky bude filmován a nahráván. Zákon počítá s tím, že zkoušený policista se bezprostředně po akci dozví, že na něm byl vykonán tento test spolehlivosti. A také si bude moci přečíst záznam, který pořídil inspektor se svými spolupracovníky, které si může ke zkoušce přizvat. Její výsledek může mít pro policistu, který neobstál, dalekosáhlé důsledky - až zahájení trestního řízení. Využití takové zkoušky spolehlivosti se nesetkalo s nadšením v opozici, ale ani u Langerových stranických kolegů. Podle mnohých se dá situace velice snadno zneužít.


Škodovku letos čeká rekordní čistý zisk patnáct miliard korun. Podle Hospodářských novin automobilka zvýší zisk o čtyři miliardy oproti loňsku. Největší průmyslový podnik v Česku se tak zařadí k nejziskovějším tuzemským společnostem. Na konci roku má mít na svém kontě také 630 tisíc vyrobených a prodaných aut. Každé páté auto přitom mladoboleslavská firma vyrobí v zahraničí.