Přehled tisku

Mladá fronta DNES
0:00
/
0:00

Mladá fronta Dnes komentuje nápad prvního místopředsedy občanských demokratů Davida Vodrážky. Ten v rozhlase řekl, že jeho strana bude pravděpodobně žádat stát o odškodnění za zmařenou volební kampaň, do které vložila spoustu finančních prostředků. Vodrážka z toho zjevně viní stát, nejspíše Ústavní soud, který předčasné volby zrušil.

Mladá fronta Dnes komentuje nápad prvního místopředsedy občanských demokratů Davida Vodrážky. Ten v rozhlase řekl, že jeho strana bude pravděpodobně žádat stát o odškodnění za zmařenou volební kampaň, do které vložila spoustu finančních prostředků. Vodrážka z toho zjevně viní stát, nejspíše Ústavní soud, který předčasné volby zrušil. Když o odškodnění za neuskutečněné volby mluvily malé strany, dalo se na to zapomenout jako na dočasné bzučení much, píše komentátor. S Vodrážkou ale zabzučela pořádně tlustá masařka. Vodrážkovi zřejmě uniklo, že ODS není soukromá firma, která může stát žádat o odškodnění za zmařenou investici. Je to politická strana, která se uchází o hlasy voličů, tedy i daňových poplatníků, po kterých Vodrážka toto odškodnění ve skutečnosti žádá. Velký kus odpovědnosti za rozhodnutí Ústavního soudu přitom nese i sama ODS. Jinými slovy - za ušlý zisk mohou občanští demokraté žalovat jen sami sebe. V žádném případě nemají o peníze obírat občany, píše Mladá fronta Dnes.


Lidové noviny se ve svém komentáři zabývají požadavkem ODS vyměnit ministra vnitra Martina Pecinu. Jednalo o tom čtvrteční grémium strany, připomíná deník. Důvodů pro jeho odchod z vlády by se podle listu našlo dost, "úřednický" ministr se nikdy netajil tím, že mu úkoly zadává Jiří Paroubek a že má ambici řídit policii, což ministru vnitra nepřísluší. To, že by sociální demokraté o "svého" ministra neradi přišli, dokládá i jejich okamžitá reakce, podle níž teď není v zájmu stability země vhodná doba na rekonstrukci Fischerova kabinetu. Přitom právě teď by byl k výměně ministrů vhodný okamžik, soudí komentátor. Kabinet totiž bude vládnout podstatně déle, nežli se původně očekávalo. Jestliže ČSSD nehodlá hledat nikoho, kdo by nahradil Martina Pecinu, bude to pro jedny důkaz Pecinova stranictví, pro druhé zas personální nedostatečnosti sociální demokracie. Vidět ve výměně několika ministrů útok či torpédování vlády je hysterie jako z učebnice, uzavírají Lidové noviny svůj komentář.


Foto: Evropská komise
Blíží se Klausova hvězdná hodina, soudí komentátor deníku Právo v souvislosti s irským referendem o Lisabonu a s dohady, zda prezident Václav Klaus bude dál odkládat svůj podpis pod smlouvou. Klaus je bytostně proti začlenění Česka do centralizovanějších celků, kde by muselo víc poslouchat a plnit přijatá rozhodnutí. Tento prezidentův postoj sdílí i část společnosti, která se obává ztráty národní identity. Sám autor přiznává, že mezi odpůrci Lisabonu potkal lidi s vysokou inteligencí a starostí o národ. Nikdy ale nedokázali předložit alternativu, který by bez Lisabonu dokázala Česku jako malé rybě zajistit alespoň tu míru ochrany před mimoevropskými žraloky, kterou mu může dát Evropská unie.


Jiří Čunek
Hospodářské noviny se zabývají aférou bývalého lidoveckého šéfa a vicepremiéra Jiřího Čunka. Nejvyšší soud zajistil, že vyšetřování jeho údajné úplatkářské aféry bylo od začátku špatné. Nejvyšší soudci tak ve čtvrtek v Brně případ definitivně uzavřeli. Zabývali se přitom hlavně tím, jak si s celou kauzou poradila justice po formální stránce. Nezpochybnili přitom, že si Čunek ještě jako starosta řekl o úplatek, zjistili ale, že státní zástupci, kteří chtěli Čunka dostat před soud, se kauzou vůbec neměli zabývat. Je otázkou, jak by se případ vyvíjel, kdyby ho měli na starosti jiní žalobci. Pro Jiřího Čunka má ovšem tento závěr Nejvyššího soudu obrovský význam, píše list. Má tak v rukou další argument pro své tvrzení, že celé vyšetřování, které pomohlo k jeho politickému pádu, bylo vymyšlené. Celá kauza od samého začátku také velmi ohrožovala koaliční vládu Mirka Topolánka. Dodnes nebylo přesvědčivě vysvětleno, jak to vlastně s uplácením bylo. A nyní se to už ani nedozvíme, shodují se komentátoři českých deníků.


Mostecká firma Real Estate, v níž je jednatelem bývalý senátor za ODS Alexandr Novák, staví bez povolení benzinku v Jiříkově na Děčínsku. Na stavbě se dál pracuje i přesto, že stavební úřad již dvakrát nařídil zastavení prací a zahájil řízení o odstranění nepovolené stavby. Píše to severočeská příloha Mladé fronty Dnes. Firma se žádostí o povolení stavby letos v květnu neuspěla, chyběly v ní některé údaje. Podruhé nesouhlasili se stavbou silničáři kvůli nedostatečnému dopravnímu značení v návrhu benzinky. Práce na čerpací stanici začaly poté podle listu bez povolení, pracovníci stavebního úřadu na to přišli 14. září, kdy zastavili řízení o povolení a společnost vyzvali, aby práce zastavila. Na další kontrole za osm dní zjistili, že Real Estate staví dál. Stavební úřad proto zároveň začal jednat o pokutě, která může dosáhnout až dvou milionů korun. Vyjádření Nováka se listu nepodařilo získat, protože s novináři nekomunikuje. Bývalý senátor za Chomutovsko Novák čelí i dalšímu obvinění. Podle obžaloby vzal v roce 1999 úplatek 43 milionů korun, když ho jako starostu Chomutova radnice pověřila, aby jednal o prodeji akcií Severočeské energetiky a Severočeské plynárenské. Policie obvinila Nováka z braní úplatku v roce 2003, hrozí mu až osm let vězení.


Deník Právo se obsáhle věnuje rizikům, spojeným s očkováním proti chřipce. Vakcína proti běžné sezónní chřipce prý zvyšuje nebezpečí nákazy tzv. prasečí chřipkou. Ve své dosud nezveřejněné studii, o které informovala Světová zdravotnická organizace, to uvedli kanadští odborníci. Hlavní hygienik ČR Michael Vít jejich zjištění nebere na lehkou váhu, uvádí Právo. Kdyby závěry studie potvrdily i jiné vědecké práce, mohla by druhá vlna prasečí chřipky, která se očekává na podzim, být mnohem zákeřnější než končící vlna první. V ní dosud na světě onemocnělo téměř 400 tisíc lidí a čtyři tisíce lidí zemřely. Z 296 nakažených pacientů v Česku naštěstí nezemřel nikdo. Podle Michaela Víta se o problému mluvilo i na zdravotně bezpečnostním výboru Evropské unie, kde ale zástupci Evropského centra pro kontrolu nemocí vyslovili o kanadské studii pochybnosti.


Pražský okruh se prodraží o miliardy, upozorňují páteční Hospodářské noviny. Na jeho dostavbu bude podle ministerstva dopravy potřeba celkem 71 miliard korun. Stavba úseku mezi dálnicí D1 a Slivencem, která má ulevit přetížené jižní části města, bude navíc o zhruba čtyři měsíce zpožděna. Celý vnější okruh se podle zjištění deníku navíc oproti posledním odhadům prodraží o dalších 18 miliard korun. Podle šéfa Ředitelství silnic a dálnic Alfréda Brunclíka to je důsledek dynamického vývoje cen, které se nedají srovnávat s cenovou úrovní před několika lety. Ještě v únoru roku 2001 se česká vláda usnesla na tom, že po okruhu budou jezdit auta v r. 2008 a celá stavba bude stát necelých 39 miliard. Nyní ministerstvo dopravy přiznává, že jen dokončení naplánovaných úseku vyjde na 71 miliard korun a nikdo nedokáže říct, v jakém termínu budou hotovy. Na úseky, které by propojily brněnskou dálnici s hradeckou nebo ústeckou a mladoboleslavskou silnicí, není podle vládního harmonogramu na léta 2010 - 12 ani koruna, upozorňují Hospodářské noviny.


Škodovka se připravuje na nejhorší, chystá odstávky, uvádějí Lidové noviny. Podle nich pro klíčovou tuzemskou firmu Škoda Auto opět přicházejí horší časy. Šrotovné v sousedním Německu a na Slovensku je už vyčerpáno a poptávka po škodovkách začíná znovu skomírat. Firma kvůli tomu začala omezovat produkci fabií a na konec října plánuje celkovou dvoudenní odstávku výroby. Výrobci aut se už v současnosti začínají připravovat na to, že rok 2010 pro ně nebude vůbec jednoduchý. "V tuto chvíli je velmi těžké předpovědět, zda a kdy dojde k oživení na světových trzích," uvedl ředitel vnějších vztahů Škoda Auto Radek Špicar. Vzhledem k doznívání protikrizových opatření v zemích Evropské unie i přetrvávajícím důsledkům hospodářské krize bude podle něj příští rok velmi složitý. Pokles výroby aut v České republice i na Slovensku by mohlo částečně zmírnit zavedení šrotovného v Česku. Premiér Jan Fischer mu ale není příliš nakloněn, uzavírá deník.