Přehled tisku

0:00
/
0:00

Nadcházející hlasování Senátu o lisabonské smlouvě patří k tématům, kterým se věnují deníky v komentářích. Uvidíme to naostro. Názorový zápas mezi 'klausovci' a 'havlovci' v ODS, medializovaný už pár týdnů, najde své praktické kolbiště v Senátu, píšou o očekávaném jednání horní komory Lidové noviny.

Nadcházející hlasování Senátu o lisabonské smlouvě patří k tématům, kterým se věnují deníky v komentářích. Uvidíme to naostro. Názorový zápas mezi 'klausovci' a 'havlovci' v ODS, medializovaný už pár týdnů, najde své praktické kolbiště v Senátu, píšou o očekávaném jednání horní komory Lidové noviny. Autor připouští, že takto napsáno to samozřejmě vypadá jako velké zjednodušení, ale hlasování senátorů ODS o uvedené smlouvě se podle něj bude vykládat právě touto optikou. "Pokud díky ODS Lisabon projde, bude to vítězství 'havlovců'. Pokud díky ODS neprojde, slavit budou 'klausovci'," míní komentátor Lidových novin.


Petr Nečas
Autor sloupku v Právu se zamýšlí mimo jiné nad některými rozhodnutími vlády v demisi. "Sám David Copperfield by se nestačil divit, jaké kouzelnické triky předvádí svému publiku česká vláda se sbalenými kufry. Kupříkladu ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas dokáže přidat veřejné sféře, aniž by jí přidal," píše. Dodává, že co dříve učitelé dostali na odměny, se převede do tarifní složky platu, "takže spokojeni budou všichni a rozpočet nepřijde ani o korunu". "Přesně o tohle však učitelé a další veřejní zaměstnanci už dávno škemrali, ale do včerejška to nešlo. Tak mě napadá, jestli se nám náhodou neblíží volby," poznamenává komentář deníku Právo.


Hospodářské noviny komentují vývoj státních financí. "Rozpočet se vyvíjí hůř, než jsme si mysleli; a vyhlídky jsou horší, než jsme si prozatím dokázali představit," komentují dubnová čísla o hospodaření státu. Každá výměna vlády podle deníku snižuje kontrolu nad rozpočtem - a letos se vláda vymění dvakrát. Důležitější než personální obsazení je ale prý informace, jak hodlá strážce kasy udržet hospodaření aspoň pod minimální kontrolou, což se zřejmě neobejde bez pomoci obou hlavních stran. "Nebo je jim jedno, zda deficit bude 150, nebo 200 miliard?" ptá se komentátor listu.


Foto: ČTK
Díky tomu, že jeden z výrobců připravované vakcíny proti prasečí chřipce má pobočku na českém území, dostala republika nabídku na přednostní odkup celkem 12 milionů dávek této vakcíny pro obyvatele. Uvedla to Mladá fronta Dnes, podle níž se k tomu vláda měla vyjádřit do pondělí. "Rozhodnutí padlo," řekl premiér v demisi Mirek Topolánek s tím, že víc prozradit nemůže. Deník napsal, že kabinet projednal nabídku v takzvaném vyhrazeném režimu, a lidé se tak zatím nedozvědí, jak rozhodl. O tom, že jeden z výrobců vakcíny sídlí na území Česka, hovořili již dříve představitelé ministerstva zdravotnictví. Podle MfD jde o americký Baxter, který má svou nejmodernější pobočku v Konárovicích na Kolínsku.


Penzijní fondy si podle Mladé fronty Dnes pravděpodobně budou již od července účtovat pokutu za přestup ke konkurenci. Takzvaný poplatek za převod klienta bude dosahovat až 800 korun a bude se vztahovat na všechny lidi, kteří spoří na penzi méně než pět let. Na změnách se dohodlo ministerstvo financí se zástupci velkých fondů, píše list. "Pokud novela projde Senátem, měla by platit od července,"řekla náměstkyně ministra financí Klára Hájková. Důvodem pro novelu zákona o penzijním připojištění je snaha zabránit častým přestupům klientů, které zvyšují náklady celého systému a ukrajují z výnosů fondů. Ty jsou kvůli dopadům finanční krize už tak v nelehké situaci. Změna jde zároveň na ruku velkým fondům, které se tak chtějí chránit před konkurencí menších hráčů na trhu.


Čechům se nelíbí platy manažerů, píší Lidové noviny. Z exkluzivního průzkumu, který zpracovala agentura Median, totiž vyplývá, že 85 procent lidí považuje snížení platů za oprávněné. Respondenti ale zároveň považují záměr politiků omezit platy státních manažerů za populismus a snahu odpoutat pozornost od skutečných problémů. Největší nevoli způsobují nadprůměrné platy manažerů u lidí vyššího věku a pak u obyvatel Moravy. Tlak na vrcholné manažery ve státních podnicích začal minulý týden stupňovat šéf ČSSD Jiří Paroubek. Pohrozil jim vyhazovem, pokud dobrovolně nezveřejní své příjmy. Podle průzkumu lidé neberou slova předsedy ČSSD příliš vážně. Necelých 30 procent to považuje za předvolební tah, pětina v tom vidí populismus a bezmála 27 procent dotázaných to považuje za snahu politiků odpoutat pozornost od skutečných problémů.


Osmdesát procent středoškoláků se neumí učit. Přesněji řečeno, dokážou si do hlavy dostat sumu dat, která po nich ve škole chtějí. Jenže je zase zapomenou nebo informaci neumějí využít. Jak píše Mladá fronta Dnes, ukázal to průzkum agentury Commservis.com, který od roku 2004 probíhal v celé republice. Největším zlozvykem českých studentů je učit se nazpaměť bez zájmu, porozumění a souvislosti, což vede k rychlému zapomínání a špatné orientaci v naučené látce. Děti například dostávaly novinové články, které měly převyprávět, v osmdesáti procentech nevěděly, co se v nich píše, popsal autor průzkumu Tomáš Zdechovský. Některé školy se snaží od tradičního 'biflování' upustit. Autoři průzkumu doporučují, aby děti prošly kurzem, jak se efektivně učit.


Kromě sklenic s logy pivovarů a dalších výrobců začnou lidé v tuzemských kavárnách a restauracích dostávat i poháry se znaky vodáren. A v nich 'obyčejnou vodu' z kohoutku. Jak píší Lidové noviny, vodárny totiž začínají za potlesku ekologů a hygieniků přesvědčovat lidi o kvalitě svého hlavního produktu: pitné vody. "Je to trošku vychvalování vlastního zboží, ale je fakt, že kvalita vody v tuzemsku je často lepší než těch lahvových,"říká ředitel Brněnských vodáren a kanalizací Miroslav Nováček. Poukazuje i na cenu - sklenice vody z vodovodu stojí několik haléřů, lahvová voda v restauraci často i více než dvacet korun. V zahraničí považují objednání vody z kohoutku za běžné, v tuzemsku takový požadavek podle zjištění reportérů a anket ekologů více než polovina restaurací odmítne. Právě zisk je jedním z důvodů, proč zůstávají k vodě z kohoutků mnozí restauratéři zdrženliví.