Přehled tisku

Jiří Čunek, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Vicepremiér a předseda lidovců Jiří Čunek nerozptýlil všechna podezření, když ukázal v neděli v České televizi listiny, které mají dokládat původ peněz uložených v roce 2002 na jeho účet.

Jiří Čunek,  foto: ČTK
Vicepremiér a předseda lidovců Jiří Čunek nerozptýlil všechna podezření, když ukázal v neděli v České televizi listiny, které mají dokládat původ peněz uložených v roce 2002 na jeho účet. Podle Hospodářských novinČunek nerozptýlil všechna podezření. "Zatím se jen projevila práce jeho nového mediálního poradce, Čunek svůj případ odsune z titulních stránek. Nad předchozím počínáním šéfa lidovců ale dál zůstává rozum stát," píše deník. List se především podivuje nad tím, proč vše neřekl okamžitě, a nezabránil tak podezřením z údajné korupce. Podle Hospodářských novin je teď vše v rukou policie, která Čunkovo tvrzení bude moci ověřit. "Potřebujeme se ale dozvědět jedno, nebo druhé - vždyť Čunkovi se teď svěřují mnohonásobně větší veřejné peníze, než jaké měl ve správě coby starosta Vsetína," uvádí deník.

Podle Lidových novin je Čunek z aféry "jednou nohou venku" a jeho dokumenty, kterými dokládá svou nevinu, jsou "patrně věrohodné". Problém tak nyní bude mít podle listu policie. "Je evidentní, že na základě pouhé časové souvislosti jednoho výběru a následného vkladu hotovosti žádný soud nikoho odsoudit nemůže," píše deník. "U soudu platí, že nezvratné důkazy musí přinést strana žalující. V politice je důležitý umělecký dojem a o to především šlo. Jiří Čunek se zdá býti o něco lepším krasobruslařem než Stanislav Gross," uvádí Právo. Naráží tak na aféru s nejasným financováním Grossova bytu, která stála někdejšího premiéra křeslo.


Karel Svoboda,  foto: ČTK
Nejznámější český skladatel populární hudby Karel Svoboda tragicky zahynul. Podle informací Práva se 68letý hitmaker zastřelil. K tragické události mělo dojít v neděli na zahradě jeho domu v Jevanech u Prahy. Mezi Svobodovými přáteli se spekuluje o příčinách jeho činu. Svoboda v posledních měsících rychle ubýval na váze a navštěvoval lékaře. Podle zdrojů Práva by důvodem mohla být případná vážná choroba. Hovoří se také o tom, že neunesl své stárnutí ani popularitu, které se těšil. Karel Svoboda spolupracoval s Karlem Gottem a textařem Ladislavem Štaidlem. Mimo jiné složil hudbu k jedné z nejpopulárnějších pohádek Tři oříšky pro Popelku, seriálu Návštěvníci a znělku k seriálu Včelka Mája, která mu přinesla popularitu především v Německu. Na svém kontě měl takové hity jako Lady Karneval, Stín katedrál nebo Čau, lásko. Byl autorem úspěšných muzikálů Drákula, Monte Christo a Golem. Letos v lednu se zúčastnil jeho premiéry v nově otevřeném pražském divadle Hybernia. Jak píše Blesk, Svobodovu rodinu nezasáhla smrt poprvé. Před šesti lety zemřela na leukémii čtyřletá dcerka Klára. Vendula Svobodová poté založila fond Kapka naděje, na pomoc podobně nemocným dětem. V roce 2005 se jim narodil syn Jakub.


Ministři připravují nejvýraznější změny daní a sociálních dávek za posledních deset let. Jak píší Hospodářské noviny, ministr práce Petr Nečas se chystá dostat všechny sociální dávky pod jednu střechu. Lidé by tak už neměli pendlovat mezi úřadem práce a sociálním odborem obecního úřadu a zamezilo by se také zneužívání dávek. Plán by mohl přinést úspory až deset miliard korun. Podle odhadů dává životu na dávkách před prací přednost až 80 tisíc lidí. Nečasův návrh má ušetřit nejen na zneužitých dávkách, ale i na úřednících, kteří je vyplácejí. A právě na přehled úspor čeká ministr financí Miroslav Kalousek.


Pokud by záleželo na rektorech vysokých škol, studenti by si na studium přispívali ze svého. Tak dopadla anketa Lidových novin ohledně školného. Podle vysokoškolských představitelů je vybavení zastaralé, je málo pedagogů a platby by zvýšily kvalitu výuky. Školné by se nemuselo zavádět plošně - například o technické školy není velký zájem, je proto nutné spíše studenty lákat. O humanitní obory je ale obrovský zájem, a právě tam by bylo placení studia na místě. Politici se ale většinou zavedení školného brání. Přitom senátorský návrh na výši případného školného z roku 2004 byl ve srovnání s tím, kolik se běžně platí třeba ve Velké Británii, Kanadě nebo Rakousku, směšně malý - maximálně 8 tisíc korun za roční studium. Britský student zaplatí tři tisíce liber, kanadský pak 4 až 6 tisíc kanadských dolarů, částka se liší podle oborů. Ministryně školství Dana Kuchtová je zatím neústupná - bojí se, že by na případné školné v Česku doplatili sociálně slabší studenti.


Mladá fronta Dnes sestavila řebříček firem, kde je největší průměrný plat. V Česku je nejméně 50 větších podniků, které svým lidem platí v průměru přes 50 tisíc korun měsíčně. Na špičce žebříčku stojí poradenská firma McKinsey & Company, která zaměstnává 70 lidí. Každý z nich si průměrně přijde na 200 tisíc korun ze měsíc. Lákavá odměna má ale i svou stinnou stránku, protože s firmou její lidé žijí ve dne v noci a volný čas se stává téměř neznámým pojmem. Většina z nich tam proto nevydrží déle než pár let. Kromě vybraných bank, počítačových a poradenských firem se do žebříčku Mladé fronty Dnes dostalo také přes deset prodejců léčiv. Pohádkové příjmy tisícovek lidí dělají radost státní pokladně. Jen na důchodech a zdravotním pojištění tito zaměstnanci zaplatí ročně státu přes tři miliardy korun, uvedla Mladá fronta Dnes.


Státní podnik Diamo, který se zabývá dobýváním uranu, se chystá požádat vládu o další prodloužení těžby. Světové ceny uranu rostou a surovina, které má Česko stále rozsáhlé zásoby, začíná představovat velké ekonomické bohatství. "Věřím, že přijde doba i na otvírání zcela nových uranových ložisek u nás,"řekl Hospodářským novinám generální ředitel Diama Jiří Jež. Jak dodal, loni naše výrobní náklady činily 1450 korun na kilogram, přitom se světová cena nyní pohybuje v přepočtu kolem 4000 korun za kilo. Nejstarší uranové doly v Jáchymově, Zadním Chodově a Příbrami jsou zcela vytěžené. Zásoby nyní zbývají v dolech, které se otevíraly jako poslední. Jde o Dolní Rožínku na Vysočině a severočeské ložisko ve Stráži pod Ralskem a v Hamru. Podle Ježe jde o naleziště světového významu, která obsahují 115.000 tun potenciálních zásob.


Foto: archiv Radia Praha
Mrkev z Velké Británie, máslo z Irska, med z Argentiny a vajíčka z Polska. Nabídka obchodů je rok od roku rozmanitější - pochvaluje si deník Právo. Český zákazník ji ale ne vždy vítá s radostí. Setkává se totiž s tím, že když hledá zboží vyrobené a zpracovávané u nás, má často smůlu. Přitom než se potraviny dostanou na český stůl, čeká je dlouhá cesta, urazí i tisíce kilometrů. Jak Právo připomíná, české potraviny mají výhodu - jsou minimálně o 48 hodin čerstvější.


Podle Regionálního deníku nechráníme dostatečně naše děti před tabákem. Nejnovější zjištění říkají, že dětských kuřáků přibývá a snižuje se věk první konzumace. Například v Praze berou cigaretu do úst poprvé už školáci v 10-ti letech. Reklama na tabák je sice zakázaná, ale výrobci cigaret se k dětem snaží dostat. Podle odborníků se přitom dospělý člověk rozhoduje na základě racionálních informací, kdežto dítě na obranu rozumem ještě není zralé. Nemá tak šanci přijít na to, že tabák je pro ně jed.


Od roku 1990 přišlo v ČR tragicky o život 88 policistů. Od vzniku České republiky v roce 1993 jich zemřelo 66. Téměř polovina z nich zahynula pod koly opilých řidičů, třicet procent bylo ve službě zastřeleno, ostatní zemřeli nešťastnou náhodou, píše Mladá fronta Dnes. Fakt, že nejvíce tragických úmrtí je mezi "dopraváky" vysvětluje policejní prezident Vladislav Husák bezohledností řidičů, kteří leckdy v opilosti najíždějí do policejních hlídek.


Foto: ČTK
Na Kalvárii pražského Karlova mostu chybí část hebrejského nápisu "Svatý, Svatý, Svatý je Hospodin zástupů". Sousoší ve čtvrtek poničil neznámý pachatel, který způsobil nedozírnou uměleckou a historickou škodu, píší Lidové noviny. Z poškození vyplývá, že na sochu lezl někdo opilý a ulomil to při pádu, míní Roman Kotrč ze Sdružení výtvarníků Karlova mostu, které o památku pečuje. Sochy sice snímají kamery, ale obraz se bohužel nikde nazaznamenává, takže policie bude pachatele hledat jen těžko. Vandal poškodil kontroverzní hebrejský nápis, který uráží náboženské cítění Židů. Jeho obsah přisuzoval Ježísi Kristovi Boží atributy, což je v rozporu s židovskou vírou. Nápis musel nechat zhotovit koncem 17. století Žid Elias Backoffen jako trest za údajné hanobení kříže na sousoší. Před sedmi lety se na mostě objevily tabulky, které okolnosti vzniku nápisu vysvětlují. Jejich umístění unicioval tehdejší primátor Jan Kasl, který to předtím slíbil severoamerickým rabínům.