Přehled tisku

Mirek Topolánek, foto: ČTK
0:00
/
0:00

V menšinové vládě předsedy ODS Mirka Topolánka zasedne deset občanských demokratů a pět nestraníků. Budou mezi nimi například česká generální konzulka v Los Angeles Gita Fuchsová, jež povede ministerstvo kultury, či vysokoškolský pedagog Bedřich Moldan, který bude řídit ministerstvo životního prostředí. Píše to středeční Mladá fronta Dnes.

Mirek Topolánek,  foto: ČTK
V menšinové vládě předsedy ODS Mirka Topolánka zasedne deset občanských demokratů a pět nestraníků. Budou mezi nimi například česká generální konzulka v Los Angeles Gita Fuchsová, jež povede ministerstvo kultury, či vysokoškolský pedagog Bedřich Moldan, který bude řídit ministerstvo životního prostředí. Píše to středeční Mladá fronta Dnes. Z původně zvažovaného seznamu vypadlo i jméno současného ministra bez portfeje Pavla Zářeckého, neboť se Topolánek jeho úřad nakonec rozhodl sloučit s ministerstvem spravedlnosti.

Právo se vrací ke vzpouře uvnitř lidové strany, která vyústila v pád Miroslava Kalouska a posléze i části stranického vedení. "Mezi exkomunikovanými jsou tři poslanci. Teď si od nich farářův pes kůrku nevezme, ale jsou to tři hlasy, jež mohou být pro českou politiku osudové. Budou to hlasy vždy stoprocentně loajální novému vedení strany, ve které už jejich nositelům nekyne žádná kariéra?" ptá se list.

Poslance zelených Přemysla Rabase údajně minulý týden kontaktoval nejmenovaný emisar ČSSD a nabídl mu ministerské křeslo výměnou za hlas pro případnou sociálnědemokratickou vládu. Píše to Mladá fronta Dnes. Předseda ČSSD Jiří Paroubek to ale popřel. "V tuto chvíli nevyvíjíme žádnou aktivitu. Ale samozřejmě ze strategického hlediska by nám vyhovovala spolupráce se zelenými a lidovci," dodal.

Hospodářské noviny odhadují, jak podzimní volební klání skončí pro občanské demokraty. "Jaké má ODS ve volbách šance? Slušné. Nedokázala sice sestavit vládu, neutrpěla ale ani žádnou velkou porážku," soudí list. Zároveň poznamenává, že ODS se zásluhou odstoupivšího šéfa lidovců Miroslava Kalouska a předsedy ČSSD Paroubka vyhnula paktu o skryté velké koalici. "Nyní její menšinová vláda patrně ve sněmovně narazí do zdi. Stranu však první marný pokus zvlášť neoslabí. Komunální i senátní volby jsou tradičně její parketa a nejspíš se na tom nic nezmění ani po dusném létě," dodává autorka komentáře.


Bohumil Kulínský,  foto: ČTK
Lidové noviny přinášejí úvahu nad osvobozujícícm rozsudkem pro Bohumila Kulínského. Týkal se dvou z několika desítek případů. "Odůvodnění asi neuspokojí nikoho," píše autor poznámky. "Sbormistr dívky osahával, ale málo. Co je to málo osahávat - a co je to moc osahávat? Připomíná to ono známé množství drohy větší než malé. Ale právě v tom je možná ona moudrost zákona, že dává prostor pro lidské posouzení. ... Zde zákon nepomůže, ani soud. Pomůže soudnost: Vážený pane, s děvčátky do sauny nechoďte," uzavírá deník doporučením.


Mladá fronta Dnes se v jednom ze svých komentářů věnuje výsledku soudního sporu mezi ODS a tvůrci mystifikačního filmového dokumentu Český sen. Podle verdiktu musí strana zaplatit autorům snímku 40.000 korun za to, že ve svém interním bulletinu použila část jejich fiktivního reklamního letáku a loga, aby naznačila, jak levné zboží jsou politici ČSSD. Rozhodnutí soudu lze podle komentátora pochopit - přinejmenším logo a část letáku si straníci skutečně bez dovolení půjčili. "Ale trochu divné je, že tvůrci Českého snu do takového procesu šli bez pocitu trapnosti. Sami kdysi s podivnou nadřazeností hnali přes město důchodce s igelitkami a pak na ně na místě udělali dlouhý nos," připomíná deník. Podle něj to byl "trapný žertík, který se přitom tvářil jako intelektuální hlubinný vrt. Co originálního asi chtěli vypátrat? Že si jdou lidé nakoupit tam, kde čekají slevu? ...Ale hlavně: stranický časopísek použil pro své záměry cizí slogany a obrázky. Dotyční filmaři použili pro svůj experiment živé lidi," uzavírá autor glosy.


Živnobanka a HVB Bank se během několika měsíců přejmenují na UniCredit Banku. Nové jméno spojené banky již italský vlastník UniCredit oznámil zaměstnancům obou tuzemských peněžních ústavů, napsaly ve středu Hospodářské noviny. "Nemohu to potvrdit ani vyvrátit," reagoval David Grunt, který bude ve spojených bankách prvním náměstkem generálního ředitele a místopředsedou představenstva. Podle něj bude jméno oficiálně zveřejněno až před koncem letošního roku, kdy začne vlastní fúze. Volba nového názvu je pro mnohé bankéře i marketingové experty překvapením. Živnobanka má nejstarší jméno mezi peněžními ústavy v Česku, vznikla již v roce 1868. Podle odborníků patří název Živnobanky mezi padesátku nejdražších značek v zemi.


Regionální příloha Mladé fronty Dnes pro Pardubický kraj píše, že uprchlický tábor v Seči na Chrudimsku končí. Z dvou set žadatelů o azyl, kteří zde byli ubytovaní v minulých letech, už nezbyl ani jediný. Ministerstvo vnitra se kvůli klesajícímu počtu uprchlíků rozhodlo snížit počet středisek, která se o ně starají. Zrušeny budou i uprchlické tábory v Kašově u Dvora Králové a v Bruntálu.


Foto: Evropská komise
Přední tuzemské firmy si přejí zavedení eura, slibují si od něj úspory. Vyplývá to z ankety Hospodářských novin. Polovina respondentů si přeje, aby se v Česku platilo eurem co nejdříve. Největšími zastánci společné měny jsou exportéři a nadnárodní firmy a pobočky zahraničních společností. Z více než stovky předních tuzemských společností, kterých se HN na přijetí eura zeptaly, odpovědělo 45. Vstoupit do eurozóny si přejí téměř všechny společnosti. Polovina firem tvrdí, že by to mělo být nejpozději v roce 2010. Necelá čtvrtina by naopak raději pár let počkala a zhruba stejnému počtu firem je to jedno. Pouze dvě firmy by byly radši, kdyby země euro nepřijala vůbec.