Přehled tisku

Jiří Paroubek (vlevo) a Mirek Topolánek
0:00
/
0:00

Další vyjednání mezi ODS a ČSSD, které bude po ustavení sněmovny následovat, bude nadále provázet balancování mezi "vytěžováním povolební situace" a reakcí veřejného mínění, myslí si deník Právo. List v této souvislosti také připomíná někdejší opoziční smlouvu mezi oběma stranami. Pro ODS z toho podle něj plyne jasné ponaučení, aby se do podobných experimentů nepouštěla. Pro ČSSD ale tehdejší nekonformita dopadla dobře. A to může i dnes lákat sociální demokraty, aby znovu vyrazili hlavou proti zdi veřejného mínění a pokusili se ve druhém prezidentském pokusu sestavit vlastní vládu, uzavírá deník Právo.

Jiří Paroubek  (vlevo) a Mirek Topolánek
Další vyjednání mezi ODS a ČSSD, které bude po ustavení sněmovny následovat, bude nadále provázet balancování mezi "vytěžováním povolební situace" a reakcí veřejného mínění, myslí si deník Právo. List v této souvislosti také připomíná někdejší opoziční smlouvu mezi oběma stranami. Pro ODS z toho podle něj plyne jasné ponaučení, aby se do podobných experimentů nepouštěla. Pro ČSSD ale tehdejší nekonformita dopadla dobře. A to může i dnes lákat sociální demokraty, aby znovu vyrazili hlavou proti zdi veřejného mínění a pokusili se ve druhém prezidentském pokusu sestavit vlastní vládu, uzavírá deník Právo.

Podle Lidových novin bude případně odstupující premiér Jiří Paroubek voličům těžko vysvětloval, proč jsou sociální demokraté ochotni tolerovat menšinový kabinet ODS. Sociálním demokratům nejspíš klesnou preference. Ani tak obratný řečník, jakým Paroubek je, nevysvětlí, co dobrého může jeho straně přinést tolerance úhlavního nepřítele, uvádí deník.


Lidové noviny také označují kandidaturu manželky předsedy ODS Mirka Topolánka do Senátu za "trapnou záležitost". List se domnívá, že by tato "aféra" mohla značně poškodit premiérskou image Topolánka. Manželka předsedy ODS chce do horní komory za novou stranu Politika 21, jejíž kandidáty v pondělí představila předsedkyně strany a europoslankyně Jana Bobošíková. Deník Právo se zamýšlí nad trendem, kdy do politických funkcí kandidují známé osobnosti, jako například nyní do Senátu zpěvák Martin Maxa nebo moderátorka Mirka Čejková. Je tu uklidňující fakt, že před volební urnou se drtivá většina voličů zatím chová odpovědně a průnik bulváru do vysoké politiky nedovolí, píše deník.

Logo ODS
Na jiném místě deník Právo píše, že ostravská ODS je pobouřena kandidaturou Pavly Topolánkové do Senátu. ODS má podle listu strach, aby Topolánková nepřetáhla část pravicové voličské základny. O senátní křeslo bude v Ostravě mimo jiné bojovat se senátorem ODS Milanem Balabánem. Jeho štáb nyní musí měnit volební strategii. "Že žena předsedy politické strany kandiduje za jinou politickou stranu, je nestandard mezi nestandardy. Strašně nerad bych se časem dozvěděl, že je to výsledek rodinných neshod," řekl předseda ostravského klubu zastupitelů a kandidát ODS na primátora města Lukáš Ženatý. Je to soupeř, kterého je nutné brát vážně," říká Balabán. Média spekulují o krizi manželství Topolánkových a také o vztahu mezi předsedou ODS Topolánka a novou místopředsedkyní sněmovny za ODS Lucií Talmanovou. Talmanová sama svůj vztah s Topolánkem v Mladé Frontě Dnes nazvala jako přátelský. "Otevřeně ho mohu charakterizovat jako velké přátelství," říká Talmanová. Topolánek připustil, že nominaci manželky úplně neschvaluje. "Myslím, že když člověk podporuje nějaký politický směr a nějaký program, neměl by to často měnit," uvedl. Dotaz, zda její kandidatura není vyústěním údajných domácích sporů, o nichž informují média, označil v pondělí za nekorektní.


Ministr financí Bohuslav Sobotka
Návrh státního rozpočtu na příští rok, který připravil ministr financí Bohuslav Sobotka, je podle Hospodářských novin nebezpečnou rozbuškou. Sám Sobotka však svůj návrh s plánovaným schodkem 88 miliard korun v tomto listu hájí. Deník rozpočtu vytýká mimo jiné to, že počítá s privatizačními příjmy. Vláda přitom žádné prodeje podniků neprojednala a neschválila. Sobotka navíc počítá s vyššími příjmy ze zvýšené spotřební daně na cigarety a opírá se tak o zákon, o kterém se ještě ani nezačalo politicky vyjednávat. Drasticky se naopak bude šetřit tam, kde se šetřit nemá. Nebudou peníze na školství, vědu, výzkum. Obrana bude "očesána" tak, že ČR nesplní sliby vůči NATO, ani plán transformace armády, uvádí deník. Z kaše přitom vede cesta jen skrze změny zákonů o sociálních výdajích. Je zřejmé, že to nebude schopna učinit slabá vláda s pouze stovkovou podporou. Je to důvod pro zodpovědnou spolupráci obou velkých stran. I kdyby to měla být jednorázová spolupráce za tímto jediným účelem, shrnuje komentář Hospodářských novin. Ministr Sobotka ve svém článku odmítá, že by návrh rozpočtu vylepšil účetními triky. Podle něj má největší podíl na růstu plánovaných výdajů návrh poslance KDU-ČSL Pavla Severy na zdvojnásobení rodičovského příspěvku, což zvýšilo mandatorní výdaje pro příští rok o 17 miliard korun. V parlamentu dnes není žádná politická strana, která by podporovala či navrhovala škrty v sociálních zákonech. ODS nechává celou věc zcela cynicky na dosluhující vládě, píše Sobotka. Ke snížení deficitu bude potřeba změnit některé zákony, což se podle něj dá stihnout na jedné či dvou mimořádných schůzích. Návrhy ministerstva jsou realistické a nenarušují sociální soudržnost. Proto mají šanci, že neskončí někde ve škarpě v důsledku soubojů mezi politickými bloky. Stlačení deficitu rozpočtu na 88 miliardy je realistický cíl. Je ale třeba jednat a mít politickou odvahu, uzavírá ministr financí.

Foto: Štěpánka Budková,  Radio Prague International
Komentář Lidových novin naopak tvrdí, že k nezbytným rozpočtovým škrtům přinutí politiky až šok, který poškodí ekonomiku. Navrhovaný rozpočet lze podle deníku nazvat "Waterloo všech snah o úspory, o něž se koaliční vláda aspoň slovně pokoušela". Kvůli parlamentním volbám se pohřbily i ty malé změny k lepšímu. Místo úspor se nebývale rozhazuje a zemi tak hrozí téměř dvousetmiliardový schodek, pokud se nepodaří odložit některé výdaje. Příčinou jsou předvolební sliby v sociální oblasti, kdy se rozdávalo prakticky všem: od státních zaměstnanců přes důchodce až k rodinám s dětmi, píší Lidové noviny. Chování současné politické elity ovšem nasvědčuje spíš tomu, že budou muset přijít obrovské problémy, aby se politici k nepopulárním úsporám odhodlali. Jen šok podobný zhroucení české měny v roce 1997 zřejmě dokáže přinutit politiky k nutným, ale bolestivým reformám, uzavírá komentář Lidových novin.


Českých turistů letos zemřelo na dovolené v zahraničí méně než loni. Informuje o tom deník Právo. Přesto bylo podle něj ve světě od června zaznamenáno více než dvacet českých obětí různých neštěstí. Pokles tragických statistik je výrazný zejména v Chorvatsku, kde loni zemřelo 18 Čechů, ale letos pouze pět. Situace se podle listu zlepšila i v Tunisku. "Loni jsme zaznamenali pět úmrtí, letos zatím jedno," řekla deníku česká konzulka Mirjam Šimková. Lepší bilance je i v Řecku, kde český zastupitelský úřad eviduje od počátku roku čtyři úmrtí českých občanů. Žádné výrazné změny naopak nezaznamenali diplomaté na Slovensku, v Itálii, Rakousku a v Německu. Na Slovensku loni v létě tragicky zemřelo devět Čechů, letos sedm. V Římě se ví od počátku roku o třech úmrtích. Loni v Itálii zahynulo 10 Čechů, z čehož bylo šest turistů. Zbytek připadá na občany ČR žijící v zemi delší dobu. Podobná situace je v Rakousku. "V probíhající turistické sezoně zemřely čtyři osoby, v loňské tři," řekl Právu Milan Kovář z konzulárního oddělení ve Vídni. V Německu se český zastupitelský úřad od počátku roku zabýval nejméně šesti případy, kdy Češi tragicky zahynuli.


Ota Zaremba  (1980),  foto: ČTK
Česko možná čeká podobná aféra se státem řízeným dopingem jako Německo. Jak uvádí Mladá fronta Dnes, olympijský vítěz z roku 1980 Ota Zaremba obvinil svého někdejšího trenéra Emila Brzosku, že ho nutil brát anabolika a tím mu zničil zdraví. Kdysi úspěšný vzpěrač je nyní v částečném invalidním důchodu. Podobně dopadlo i jeho devět kolegů z československé reprezentace. Brzoska dnes šéfuje vzpěračskému svazu. Zaremba teď chce, aby on a další zodpovědní lidé ze vzpěračského svazu skončili za mřížemi. Žádá také odškodnění. Policie na Zarembově případu pracuje, konstatuje Mladá fronta Dnes. Čeká teď na klíčové dokumenty české antidopingové komise. Pokud odhalí konkrétní provinění, mohou padnout i po desítkách let trestní oznámení na funkcionáře, trenéry nebo lékaře, kteří se na šíření dopingu za minulého režimu podíleli, dodává deník.