Přehled tisku

0:00
/
0:00

Ještě do voleb chce levice stihnout prosadit zásadní změny ve zdravotnictví. Jedním z klíčů má být pozměňovací návrh sociálnědemokratického poslance Jaroslava Krákory k zákonu o zdraví lidu. Krákora chce podle Hospodářských novin nařídit pojišťovnám, aby nemocnicím i soukromým lékařům prodloužily smlouvy na neurčitou dobu. Lékaři ale přijdou o možnost domlouvat se s pojišťovnami na cenách. Jednat za ně bude lékařská komora, která se bude domlouvat přímo s ministerstvem. Pravice i někteří odborníci považují podle listu návrh za návrat k socialistickému zdravotnictví.

Ještě do voleb chce levice stihnout prosadit zásadní změny ve zdravotnictví. Jedním z klíčů má být pozměňovací návrh sociálnědemokratického poslance Jaroslava Krákory k zákonu o zdraví lidu. Krákora chce podle Hospodářských novin nařídit pojišťovnám, aby nemocnicím i soukromým lékařům prodloužily smlouvy na neurčitou dobu. Lékaři ale přijdou o možnost domlouvat se s pojišťovnami na cenách. Jednat za ně bude lékařská komora, která se bude domlouvat přímo s ministerstvem. Pravice i někteří odborníci považují podle listu návrh za návrat k socialistickému zdravotnictví. Pravice odsuzuje i metodu, jak chce levice změny prosadit. Krákora rozdá návrh poslancům až před druhým čtením zákona, který pojednává o něčem jiném. Nové paragrafy pak mohou být schváleny za tři dny. Návrh má podle listu velkou šanci projít, protože ho podpoří komunisté. Hospodářské noviny píší, že význam pojišťoven zákon omezuje i tím, že jim sníží provozní výdaje ze tří na dvě procenta z vybraného pojistného. Tak málo peněz na provoz nemá podle deníku žádná z evropských zdravotních pojišťoven. Jejich zaměstnanci se stanou úředníky, kteří budou vypisovat faktury.


Poslanci si už platy do voleb nezmrazí, konstatuje Právo. Podle deníku schvalování takzvaného platového zákona na programu začínající schůze sněmovny opět chybí. Poslanci se netají názorem, že do červnových voleb se tato situace už nezmění. Pokud poslancům zdržovací taktika vyjde, zavře se nad předlohou voda, uvádí dále deník s tím, že po volbách by totiž předloha musela být navržena znovu. To je ale nanejvýš nepravděpodobné, soudí Právo, protože zmrazení platů by se týkalo právě těchto čerstvě zvolených členů sněmovny.


Komentáře úterního tisku se zabývají tím, proč Češi nevěří, že může jejich země v rámci Evropské unie něco ovlivnit a proč klesá jejich podpora členství státu v EU. Hlavní vinu, proč se čeští občané na rozdíl od Slováků s Evropskou unií neztotožnili, nesou podle


K obezřetnosti při vyjednávání s jihokorejskou automobilkou Hyundai nabádají ministra průmyslu a obchodu Milana Urbana v komentáři Lidové noviny. Kdyby ministr průmyslu a obchodu Urban neuspěl při vyjednávání s Jihokorejci o stavbě závodu Hyundai v ČR, mohlo by to mít fatální volební následky pro sociální demokracii, soudí Lidové noviny. Ztratit investici za miliardu eur a přímé zaměstnání pro tři tisíce lidí by znamenalo zapomenout na zvýšený růst hrubého domácího produktu. Urban je podle deníku pod tlakem. Pokud ale udělá Jihokorejcům příliš velké ústupky, vznikne precedens, na který rádi naváží další zahraniční investoři. Současný ministr průmyslu a obchodu teď vlastně vytváří podmínky pro práci ministra budoucího, poznamenává deník.


Vlastimil Tlustý,  foto: Autor
Na zahajované schůzi sněmovny chce ČSSD provést čistku v dozorčí radě České konsolidační agentury, připomínají Hospodářské noviny. Z dozorčí rady instituce, která obhospodařuje špatné úvěry z privatizovaných bank, má být odvolán bývalý poslanec ODS Vladimír Doležal, o předsednictví má přijít jeho kolega Vlastimil Tlustý a přibrat se má jeden komunista. To by znamenalo průlom v podílu komunistů na moci, píší Hospodářské noviny. Podle deníku se tomu dá zabránit "vypoklonkováním všech poslanců a bývalých poslanců bez rozdílu". Prakticky každé jiné uspořádání je podle komentátora lepší než současné a nabízí například možnost převést agenturu pod nějaké ministerstvo, kde bude zlikvidována jako Fond národního majetku. Další možností je dozorčí radu zrušit, do vedení najmout bankéře, za každé snížení očekávané ztráty jim zvýšit odměny. "V dozorčích radách úspěšných soukromých firem také nesedí prababičky, tetičky a vnoučci majitelů, ale profesionálové. Výjimky potvrzují pravidlo," poznamenává komentátor. Třetí a nejlepší možností je celou agenturu prodat za nejvyšší nabídnutou cenu, dodává autor komentáře v Hospodářských novinách.


V loňském roce se stalo v České republice nejméně vražd za posledních deset let. Oproti předchozímu roku, kdy jich bylo 227, klesl jejich počet zhruba o pětinu na 186. Ubylo také případů znásilnění a vykradených aut. Naopak více evidují policisté kapesních krádeží a bankovních loupeží, tuto trestnou činnost se jim navíc nedaří objasňovat. Informuje o tom Mladá fronta Dnes. Celkem policisté loni vyšetřovali 344 tisíc trestných činů, o rok dříve jich bylo zhruba sedm tisíc více. Za pokles kriminality možná podle listu může i to, že lidé drobné krádeže vůbec nehlásí, protože nevěří, že policie pachatele najde. "Někteří policisté postiženému rozmlouvají, aby věc hlásili. A tvrdí, že stejně nic nevyšetří. Osobně se s tím nemohu smířit," řekl Mladé frontě Dnes policejní prezident Vladislav Husák. Stále větší oblibu si mezi kriminálními živly získává také přepadávání peněžních ústavů. Loni lupiči přepadli 182 bank, v roce 2004 o šest méně. Policie podle listu objasnila 40 procent těchto loupeží. Nejčastějším trestným činem zůstává podle statistik vykrádání automobilů. Loňský rok pro policii vybočil z průměru tím, že řady policistů kvůli neschválenému policejnímu zákonu opustilo velké množství lidí. "Chybí nám zhruba tři tisíce lidí, a to je znát," postěžoval si Husák Mladé frontě Dnes.


Dvaadvacetiletý Lukáš Kohout, který se v minulosti vydával mimo jiné za asistenta poslance ČSSD Jana Kavana, obalamutil tím ministerstva i jiné úřady a za parlamentní peníze projezdil řadu zemí světa, navzdory svému zatím nepravomocnému odsouzení za podvod dál klame lidi kolem sebe. Píše o tom Právo. Například nedávno v Poděbradech na devadesát minut zaparkoval na zákazu stání před lázeňským zámkem. Policisty kontrolující kázeň řidičů od postihu nejspíš odradilo parkovací povolení vydané ministerstvem zahraničních věcí, které jeho auto mělo za předním sklem. Kohout se ale podle Práva brání. Prý chce jen poukázat na nedostatky našich orgánů. "Já sice vím, že karta platí jen před Černínským palácem, ale nikdo jiný to neví. Nikdy se mi nestalo, že by mě policie upozornila, že s touto kartičkou na zákazech nemám co parkovat," konstatoval. "Když jsem se na recepci ministerstva zahraničí ptal, jestli ji budou chtít vrátit, sdělili mi, že si s ní můžu dělat, co chci. Tak si s ní dělám, co chci. Mají prostě nedomyšlenou bezpečnostní politiku," domnívá se Kohout. "Nejvíc mě překvapilo, že mi ji vydali i v době, kdy už byl můj obličej mediálně známý," doplnil. Se zmíněnou parkovací kartou prý projel i pěší zónou Václavského náměstí, policie ho tam pustila, "Svým jednáním jen upozorňuju na špatné zabezpečení orgánů státní správy a na jejich chyby, které díky mně mohou napravovat," podotknul. Kohout Právu dále řekl, že v současnosti disponuje ještě jinou parkovací kartou - Poslanecké sněmovny. V minulosti dokázal využít také například modrého majáčku. "Loni jsem si ho koupil normálně u benzínové pumpy za čtyři stovky, jezdil jsem s ním všude možně na dálnicích," řekl. Nejvíce mu prý posloužil při cestě z Prahy do Nové Paky, díky majáčku ji údajně stihnul za necelou hodinu. "V Jičíně se na mě nalepili policisté, když jsem pak zaparkoval, vysvětlil jsem jim, že jsem vezl ministra, tak mě nechali," vyprávěl Kohout. Majáček prý už ale nemá, dal ho kamarádovi, který ho teď používá. Kohout se chlubí také tím, že se chodí za 40 Kč. najíst a napít na ministerstvo zdravotnictví. "Na recepci řeknu, že jdu na nějaký odbor, ani tam nedojdu a místo toho se jdu najíst. A vaří tam dobře," poznamenal. Právo připomíná, že Kohout pod hlavičkou Poslanecké sněmovny procestoval různé části světa, podíval se například na Maledivy či do Thajska. Letenky ale neplatil. Byly fakturovány Sněmovně, která je uhradit odmítla. Kohout měl způsobit škodu ve výši 1,6 miliónu korun. Loni v září ho za podvod Obvodní soud pro Prahu 1 odsoudil ke dvouleté podmínce s odkladem na pět let. Státní zástupce se však proti verdiktu odvolal, Kohout by si podle něj zasloužil přísnější trest.


Poukazovat na nepravosti se v Česku nevyplácí. Podle Mladé fronty Dnes se o tom přesvědčil reportér týdeníku Reflex Jiří X. Doležal. Kvůli reportáži mapující nelegální obchod s chráněnými zvířaty mu teď Česká inspekce životního prostředí hrozí tučnou pokutou. Novinář si všimnul, že pašeráci a překupníci nabízejí na internetu na prodej vzácné chráněné živočichy bez příslušných povolení. A rozhodl se nelegální obchod zmapovat. Na jeden z inzerátů se přihlásil a koupil dvě přísně chráněné želvy, jejichž prodej je bez povolení v Česku zakázán. Koupi obou zvířat pak řádně ohlásil úřadům. Místo na překupníky si ale inspekce "došlápla" na něj. Postup inspektorů schvaluje i ministerstvo životního prostředí. Současně ale přiznává, že se i díky té reportáži ukázalo, že nelegální internetový obchod se vzácnými zvířaty sílí a inspekce by se na něj měla více zaměřit.