Přehled tisku

Prezident a předseda představenstva ČSA Jaroslav Tvrdík, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Bývalý ministr obrany Jaroslav Tvrdík, který odejde z čela Českých aerolinií (ČSA) a stane se volebním manažerem ČSSD, má podle Mladé fronty Dnes pověst schopného manažera, který však nikdy neuspěl. Říká se, že ČSSD žádného volebního manažera už nepotřebuje. Prý má hned tři. Topolánka, Tlustého a Nečase. Šéfové ODS totiž dělají svým socialistickým soupeřům tu nejlepší reklamu. Jiří Paroubek však přesto najal Tvrdíka, píše Mladá fronta Dnes.

Prezident a předseda představenstva ČSA Jaroslav Tvrdík,  foto: ČTK
Bývalý ministr obrany Jaroslav Tvrdík, který odejde z čela Českých aerolinií (ČSA) a stane se volebním manažerem ČSSD, má podle Mladé fronty Dnes pověst schopného manažera, který však nikdy neuspěl. Říká se, že ČSSD žádného volebního manažera už nepotřebuje. Prý má hned tři. Topolánka, Tlustého a Nečase. Šéfové ODS totiž dělají svým socialistickým soupeřům tu nejlepší reklamu. Jiří Paroubek však přesto najal Tvrdíka, píše Mladá fronta Dnes. List připomíná jeho odchod z místa ministra obrany, kdy svou demisi nejdříve podal, pak stáhl a nakonec znovu potvrdil. Deník také hovoří o kritických hlasech, které provázely jeho nástup do čela ČSA a působení u aerolinií. Když odcházel z politiky, podala mu ruku mateřská strana a našla mu místo. Nyní odchází z byznysu a strana mu nachází místo - v politice, píše Mladá fronta Dnes.

Lidové noviny uvádějí, že Tvrdík dostal místo v ČSA "jako trafiku" a v předvolební kampani by mohl ČSSD jen škodit. Jako volební manažer však podle listu straně "zásadně uškodit" nemůže. Pokud nad ním bude bdít Jiří Paroubek, který mu příliš široký prostor pro samostatnou práci neposkytne, je jeho neškodnost zaručena, uvádějí Lidové noviny.

Podle Hospodářských novin byl Tvrdík klacek, kterým se dalo do ČSSD dobře bušit. Kdo by chtěl nyní kritizovat rozdávání funkcí po známostech, musí si najít jiný, méně očividný terč, píše list. Premiér už odklidil lidem z očí snad tucet osob, které by mohly před volbami kazit straně pověst. A když se nechat vyhodit, tak od Paroubka: umí odchod zabalit do tolika hezkých slov, že mnozí ani hned nepoznají, že skončili. I Tvrdík si může zachovat tvář: není vyhozen, ale povolán jako volební manažer ČSSD, uvedl list. "A měl být vyhozen?" ptají se Hospodářské noviny. Žádný Jack Welch (bývalý dlouholetý manažer General Electric) to nebyl. Přebíral státní aerolinie se ziskem 600 milionů a předává je se ztrátou 300 milionů, ne-li víc. A možná stačí podívat se na staré ruzyňské letiště: dříve měla firma všechna letadla využitá, dnes tu stávají ladem, píší Hospodářské noviny.


Ministr zdravotnictví David Rath,  foto: Zdeněk Vališ
Deník Právo se ve svém komentáři zabývá situací ve zdravotnictví a sporem mezi středočeským hejtmanem Petrem Bendlem a ministrem zdravotnictví Davidem Rathem o středočeské nemocnice. Podle deníku je Rath proti tomu, aby krajské nemocnice, převedené na akciové společnosti, "vytvářely soukromý zisk z peněz daňových poplatníků, které nemocnice dostanou přes pojišťovny". Ten odpor se mi zdá mravný a náležitý, protože nejsem schopen vnímat péči o zdraví jako obyčejný byznys, píše komentátor Práva.


Nad mosteckou měsíční krajinou se opět stahují mračna. Patnáct let trvající územní limity plus pokračující rekultivace poněkud obrousily hroty, teď se ale začínají opět ježit, píše v Lidových novinách Ondřej Neff. Předseda vlády ví, že půl roku před volbami není o co stát. Ať tedy rozhodne Ústecký kraj, tak zní Paroubkovo heslo dne. Ostražitost, ba skepse jsou ale na místě. Paroubek je volebním lídrem v tomto kraji. "Ať rozhodne referendum, pokud se podaří nějaké referendum na úrovni kraje prosadit," zní velmi líbivé rozhodnutí. Každý si snadno zapamatuje,že "Paroubek chce referendum". Jenže Paroubek nechce referendum, on chce, aby se rozšířila oblast těžby uhlí. O referendu coby "nejdemokratičtějším způsobu rozhodování" se bude mluvit před volbami. A co později, až se velkorypadla zakousnou do jiřetínských zdí? Nevyšlo to. Chyběla politická vůle. Takový či onaký vykrucovačský žvást můžeme čekat. Ledaže referendum projde parlamentem a občané se vyjádří a převáží vůle odpůrců pokračování těžby, uzavírá Ondřej Neff v Lidových novinách.


Obchodní řetězce letos podle Hospodářských novin plánují velkou expanzi. Ta pro ně bude ale těžší než loni. Trh se postupně zaplňuje a neobsazená zůstávají menší města. O ně se rozpoutá boj. Nejlepší zbraní budou malé formáty prodejen. Rychle podle odborníků poroste zejména diskontní trh. Právě diskontní prodejny u českých zákazníků získávají stále větší oblibu. Silný expanzní rok čeká i hypermarkety. Bude navazovat na jejich loňský rychlý růst. V roce 2005 jich přibylo 31, zatímco o rok dříve jen 15. Jejich počet se tak přehoupne přes dvě stovky, doplňují Hospodářské noviny.


V Česku usedne za volant pod vlivem alkoholu každý šestaosmdesátý řidič. Ještě méně ukáznění jsou v tomto směru například řidiči v Británii nebo Itálii. Vyplývá to z prosincového průzkumu, do kterého se zapojili dopravní policisté z 24 evropských států. Píše to Mladá fronta Dnes. Výsledky akce, při které bylo zkontrolováno 710 tisíc automobilistů, zveřejnila tento týden organizace Tispol, která spojuje evropské dopravní policisty. Češi jsou v žebříčku řidičů - opilců šestnáctí. Před nimi jsou kromě Britů i Italové, Portugalci, Poláci nebo Švýcaři. Nejlépe naopak dopadli řidiči ze skandinávských států. Třeba ve Finsku, kde policisté zastavili téměř 30 tisíc lidí, měl v krvi alkohol jen každý 620. Šéf republikové dopravní policie Zdeněk Bambas podle deníku považuje za rozhodující, že v České republice zavinili opilí řidiči loni od ledna do konce listopadu kolem 7500 nehod, což je ani ne 4,5 procenta všech havárií. Zemřelo při nich 58 lidí. "V řadě západoevropských států zaviní opilci mnohem víc nehod. Souvisí to i s tím, že u nás platí nulová hranice pro alkohol v krvi. V jiných zemích je povoleno mít až 0,5 promile alkoholu, a to rozhodně počet havárií ovlivňuje," řekl Mladé frontě Dnes Bambas.


Státní zastupitelství v Praze řeší další skandál v cizinecké policii, informuje deník Právo. Pobyty zahraničních prostitutek v Česku legalizoval za úplatky policista z oddělení cizinecké policie v Rakovníku. Pomáhal mu v tom soukromý lékař. Dnes už bývalý policista je stíhán pro 25 případů. Za každý měl dostat tisícikorunu. Podle žalobce existuje i podezření, že o praktikách obviněného věděl jeho nadřízený a mohl být na zločineckou skupinu napojen. Oba policisté jsou už v civilu. Sami požádali o uvolnění ze služebního poměru. Protože měli odsloužen určitý počet let, dostali všechny finanční náhrady. To znamená šest platů jednorázově a dál budou každý měsíc pobírat několikatisícový příspěvek za službu, píše deník Právo.


Nové Město nad Metují
V Novém Městě nad Metují na Náchodsku lidé objevili kloubní kost z mamuta. Vzácný nález je starý nejméně dva miliony let a je vůbec první tohoto druhu v Novém Městě nad Metují. Uvedly to Deníky Bohemia. Kost objevil jeden novoměstský občan na sklonku loňského roku v areálu bývalé cihelny v příměstské části Krčín. Do cihelny si původně přišel pro hlínu. Ze země ale vykopal kloubní hlavici stehenní kosti mamuta a přinesl ji ukázat do městského muzea. Pracovníci muzea kost očistili a předali k expertize na odborné pracoviště v Hradci Králové. "Když jsme ji tam předávali, bylo zřejmé, že jde pravděpodobně o kost značného stáří. To nám bylo záhy potvrzeno s tím, že se jedná o kloubní kost mamuta," uvedl ředitel Městského muzea Jaroslav Resl. Nálezy kostí pravěkých zvířat nejsou příliš časté. Naposledy loni v srpnu objevily děti na dně rybníka v Hluzově na Přerovsku zřejmě stoličku mamuta nebo nosorožce.