Přehled tisku

Senát ČR
0:00
/
0:00

Stojí daňového poplatníka více poslanci, nebo senátoři? Tuto otázku si položil deník Právo. O to se také každý rok při bitvě o peníze ze státního rozpočtu přetahují členové obou parlamentních komor. Sněmovna je větší - má dvě stovky členů, zatímco Senát jen 81. Ale v nákladech na hlavu je to opačně: celkové průměrné výdaje ze státní kasy na jednoho poslance mají příští rok činit 5,14 miliónu korun, na jednoho senátora skoro o milión více.

Stojí daňového poplatníka více poslanci, nebo senátoři? Tuto otázku si položil deník Právo. O to se také každý rok při bitvě o peníze ze státního rozpočtu přetahují členové obou parlamentních komor. Sněmovna je větší - má dvě stovky členů, zatímco Senát jen 81. Ale v nákladech na hlavu je to opačně: celkové průměrné výdaje ze státní kasy na jednoho poslance mají příští rok činit 5,14 miliónu korun, na jednoho senátora skoro o milión více. Podle návrhu státního rozpočtu na příští rok přijdou například zahraniční cesty na jednoho senátora daňové poplatníky na 235 tisíc korun, v případě poslanců je to o 22 tisíc korun méně. "Na těchto číslech se nejlépe ukazuje, že Senát si zvykl žít nad poměry a že se nenaučil hospodařit s penězi daňových poplatníků tak účelně jako Sněmovna," tvrdí šéf sněmovního rozpočtového výboru Michal Kraus. Senátorům sice přiznal, že jejich rozpočet nijak dramaticky neroste a že také dodržují úsporná nařízení vlády, nicméně by podle něj bylo vhodné se nad rozdílnými náklady zamyslet, uvádí deník Právo.


Ještě že je před volbami: kdy jindy se poplatníkům poštěstí, že je sami úředníci ministerstva financí ponoukají a navádějí, jak se vyhnout vysokým daním? Jejich šéfovi Bohuslavu Sobotkovi se přihodila lapálie s volebním lákadlem, píší Hospodářské noviny a pokračují: Jeden otec tří dětí (daňový poradce v renomované firmě) upozornil, že cesta k Sobotkově novince, společnému zdanění manželů, je zarubaná berními komplikacemi. Kdo by chtěl v březnu novinku využít, musel by buď daň odvést dvakrát a čekat na přeplatek, nebo složitě žádat o prominutí. Na to, že má jít o hlavní koaliční lákadlo pro rodiny s vyššími příjmy a menšími dětmi, se Sobotkův úřad zprvu nepředvedl. Alespoň vzkaz ministrova mluvčího, že společné zdanění přece není povinné, nezněl zrovna klientsky vstřícně. Až pak se úřad rozjel: narychlo předělává tiskopisy a radí, jak se platbě vyhnout. Ta vstřícnost nemusí trvat dlouho. Takže sem s dalšími podněty, do voleb je ještě sedm měsíců, píší Hospodářské noviny.


Strop u zdravotního a sociálního pojištění měl být vládním předvolebním dárkem lidem s nejvyššími příjmy. Plán na jeho zavedení se však začíná hroutit, píšou ve svém komentáři Lidové noviny. Ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach se dohodl s komunisty, že návrh nebude součástí právě schvalované novely zákona o nemocenské, jak plánovala vláda. Odvodový strop měl přinést, jak stojí v důvodové zprávě, i snížení vedlejších nákladů práce a zvýšení konkurenceschopnosti zaměstnavatelů. To je čin, který se před volbami mohl hodit při lákání pravicověji smýšlejících voličů, podotýká deník. "Zmatky kolem schvalování neschvalování navrhovaného stropu dávají tušit, jak to asi celé dopadne. Škromach s komunisty teď prosadí svou a na implantaci návrhu do jiné novely se potichu zapomene. Zvlášť když z vlády odchází (vicepremiér pro ekonomiku) Martin Jahn, pro nějž bylo schválení stropu u pojistného otázkou profesionální cti," uzavírá komentář Lidových novin.


Nejmladší náměstek ministra financí, dvaatřicetiletý Tomáš Prouza se stane českým "panem Euro". Znamená to, že v listopadu bude jmenován národním koordinátorem pro přípravu České republiky na přijetí eura. Píše to Mladá fronta Dnes. Vyjádření Prouzy se deníku nepodařilo získat, protože je s ministrem financí Bohuslavem Sobotkou na služební cestě v Chile. Prouza zřejmě začne pracovat na euru po vánočních svátcích, kdy vznikne celá skupina, která bude plánovat praktické kroky nutné k přijetí eura. Prouza bude mít za úkol připravit plán, jak dostat euro do obchodů a bank, jak dlouho se bude souběžně platit korunou a eurem nebo jak dlouho se budou uvádět dvojí ceny v obchodech. Podle zprávy, kterou v pátek zveřejnila Evropská komise, zatím Česko splnilo jen jeden z 38 úkolů nutných pro přijetí eura. Naopak sousední Slovensko již splnilo 22 kroků, což je jeden z nejlepších výsledků nových členských zemí EU.


Bývalé ministryni zdravotnictví Miladě Emmerové se zřejmě uzavřela cesta zpět do velké politiky. Boj o místo jedničky na volební kandidátce sociální demokracie v sobotu prohrála v okresech Plzeň-město a Plzeň-jih. Informují o tom Mladá fronta Dnes a deník Právo. V Plzni Emmerovou porazil předseda krajské organizace Václav Šlajs, v okrese Plzeň-jih podlehla Lukáši Karkošovi. Po krajské konferenci ČSSD plánované na prosinec se proto nemůže dostat na volitelné místo. "Já se uživím. O svou existenci strach nemám, ale svými znalostmi a zkušenostmi jsem chtěla ještě straně prospět," komentovala výsledky Emmerová. Mladá fronta Dnes rovněž píše, že ČSSD už zná svého lídra na Vysočině. Stal se jím o víkendu ministr zemědělství Petr Zgarba. Ministr vnitra František Bublan, kterého prosazovalo vedení strany, obsadí na kandidátce třetí místo.


Banky a splátkové firmy odstartovaly marketinkové kampaně, kterými chtějí dostat do peněženek Čechů víc kreditních karet, všímají si Hospodářské noviny. Úvěrové karty teď firmy dávají prakticky na počkání, odpouštějí lidem vstupní poplatky a přidávají jim další bonusy, včetně prodloužení nulových úroků. Obliba kreditních karet v Česku výrazně vzrostla. Banky potvrzují, že počet jejich majitelů se proti loňsku zvýšil o mnoho desítek procent a dynamika tohoto trhu je na špici bankovních produktů. Celkem tuzemské banky podle informací Hospodářských novin vydaly už přes půl miliónu kreditních karet.


Tuzemské pojišťovny zavedou registr, kde budou zaznamenávat, jak často řidiči bourají. Chtějí tak řidičům ztížit trik, jak se vyhnout dražšímu povinnému ručení, informují Lidové noviny. Pokud řidič způsobí dopravní nehodu, měl by v dalším roce dostat od pojišťovny tzv. malus, tedy pojistnou přirážku. Řidiči se jí však mohou vyhnout tím, že změní pojišťovnu a ta už jim naúčtuje normální, základní sazbu pojistného. Od příštího roku by už tento trik neměl být tak snadný. Pojišťovny spolu s Českou kanceláří pojistitelů chtějí spustit databázi špatných řidičů. Půjde o evidenci nehod, které řidič způsobil. Zákon nyní motoristům neukládá povinnost informovat pojišťovny o nehodách. Pojišťovny se shodují, že registr je potřebný, protože jinak je systém bonusů a malusů nespravedlivý. "Pojišťovny sice malus uplatňují, systém je ale naprosto nefunkční. Řidič, který způsobí nehodu a hrozí mu malus, totiž zpravidla dává výpověď a přechází k jiné pojišťovně, kde se uchází o základní sazbu,"řekl Lidovým novinám mluvčí Allianz Pojišťovny Milan Káňa. Podle ředitele České kanceláře pojistitelů Jakuba Hradce se projekt databáze nachází v závěrečné fázi. "Postupný náběh do rutiny předpokládáme v průběhu příštího roku," uvedl.