Přehled tisku

Vlasta Formánková, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Ve světě české justice se hraje podivná hra vadí-nevadí, začíná svůj komentář Právo. Zatímco plzeňskou soudkyni Vlastu Formánkovou, která poslala do vězení hostinského za větu, že není zvědavý na komunistické šplechty, jmenoval prezident Václav Klaus soudkyní ústavního soudu, soudkyně Vrchního soudu v Praze Jitka Horová má problémy, neboť ji někdejší zločinecká organizace StB zapsala na seznam svých spolupracovníků. Dává to někomu smysl? - ptá se list

Vlasta Formánková,  foto: ČTK
Ve světě české justice se hraje podivná hra vadí-nevadí, začíná svůj komentář Právo. Zatímco plzeňskou soudkyni Vlastu Formánkovou, která poslala do vězení hostinského za větu, že není zvědavý na komunistické šplechty, jmenoval prezident Václav Klaus soudkyní ústavního soudu, soudkyně Vrchního soudu v Praze Jitka Horová má problémy, neboť ji někdejší zločinecká organizace StB zapsala na seznam svých spolupracovníků. Dává to někomu smysl? - ptá se list. Jestli Horová v seznamu skutečně je, znamenalo by to, že se zavázala donášet na jinak myslící občany. Zda tak někdy učinila, není jasné. O paní Formánkové naopak víme, že udělila hostinskému takový trest, že ho dokonce komunistický odvolací soud zmírnil. "Dlouhých řečí krátký konec: Paní soudkyně Horová teoreticky mohla někomu ublížit, paní soudkyně Formánková konkrétnímu občanovi vzala půl roku života. První má problémy, druhá byla povýšena na soudcovský Olymp," píše se v komentáři Práva.


Francouz Jacques Séguéla nebude zastupovat českou sociální demokracii. Píší o tom Lidové noviny. Renomovaná francouzská agentura, pro kterou proslulý odborník Séguéla pracuje, totiž ze spolupráce s ČSSD vycouvala poté, co během vládní krize zjistila, jaký je momentální stav strany. Sociální demokracie uvádí jako příčinu přerušení spolupráce s francouzskou agenturou obchodní důvody. Pro příští volební kampaň prý využije služeb americké agentury, která dříve pracovala na kampaních například britského ministerského předsedy Tonyho Blaira nebo bývalého amerického prezidenta Billa Clintona.


Od září se mají zvýšit platy zdravotníků o 8 procent. Jak ale upozorňuje Mladá fronta Dnes, nemocnice na to nemají peníze. Stejně jako v předchozích letech ani teď vláda na nárůst platů nepřispěla ani korunu. Každá nemocnice pak bude muset situaci řešit jinak - někde nenakoupí nové přístroje, jinde zase splatí méně dluhů, než plánovali. Ekonomové pražského IKEMu spočítali, že jen od září do prosince by si zvýšení mezd jejich zdravotníků vyžádalo 8 a půl milionu korun. Nemocnice však tyto peníze nemá. Může se proto stát, že zvýšení platu lékaři a sestry nepoznají, protože se jim o příslušnou částku sníží osobní ohodnocení.


Žádný z policistů, kteří se 30. července podíleli na zásahu proti CzechTeku a brutálně zbili a zkopali mladého technaře, zatím nebyl postaven mimo službu. Píše to deník Právo s odvoláním na televizi Nova. Všichni policisté slouží a lze je potkal ozbrojené v ulicích západočeských měst. To potvrdila i mluvčí západočeské policie Helena Malotínská. Podle chebské policie nejsou podklady pro nějaká personální rozhodnutí. Přitom policisté, kteří byli při brutálním zásahu nafilmování, se sami identifikovali.


Prodej nových bytů v Česku vázne, konstatují Hospodářské noviny. Staví se jich totiž stále víc, kvůli tomu trvá déle, než najdou kupce, a tím se prodražuje jejich výstavba. Podle zjištění listu se doba prodeje bytů z jednoho projektu prodloužila ze 6-ti měsíců až na dva roky. Nejvýrazněji se rozdíl v rychlosti prodeje nových bytů projevuje v Praze. Zpomalení prodeje je podle deníku důsledkem stavebního boomu, který vyvolaly dostupnější hypotéky. Dá se navíc očekávat, že ceny bytů ještě porostou, protože řada pražských rodin opustí paneláky a bude chtít lepší bydlení. Pražský trh se nicméně teprve blíží standardu evropských měst.


Nájemníci spojení v družstvech nájemníků už nebudou smět kupovat své byty za nižší než tržní ceny. Informuje o tom deník Právo. Dosavadní praxe, kdy obce prodávaly bytové domy se slevou, končí kvůli předpisům Evropské unie. Z nich vyplývá, že obce musejí domy privatizovat za ceny obvyklé na trhu. Do ceny se ale může promítnout stáří a opotřebovanost domu nebo skutečnost, že byt obydlený a na trhu by o něj byl malý zájem. V takovém případě by mohla cena zůstat stejná jako dosud. Obce se podle Práva stavějí k pravidlu různě. Na některých místech uvažují o častějším prodeji jednotlivých bytů, jinde naopak přistoupí k prodeji celých domů, doplňuje list.


Liberecký kraj se jako první pustil do podpory celoživotního vzdělávání, píší Hospodářské noviny. V kraji byla vytvořena databáze s veškerou vzdělávací nabídkou i poptávkou. Každý člověk nebo firma si v ní pak mohou najít kurzy nebo večerní studium šité na míru jejich požadavkům.


František Bublan,  foto: ČTK
Lidové noviny připomínají, že přijetí legislativy, která by upravila podmínky pro pořádání podobných akcí, jakou byl CzechTek, je v zájmu levice i pravice. Ministr vnitra František Bublan přišel zatím jen s mlhavou představou o změně zákona o obcích či zákona o shromažďování. Náznak pozitivního myšlení ve smyslu "pořádek a právo" lze vystopovat také v poznámce místopředsedy ODS Vlastimila Tlustého, že by se o změnách příslušných zákonů mělo uvažovat. Především by podle listu měl být u každé akce hromadného charakteru identifikovatelný odpovědný organizátorský tým. Na tom by se mohla vláda s opozicí shodnout, aniž by si jeden nebo druhý zadal, míní LN.


Zahraniční obchod láme veškeré rekordy, uvádí deník Právo. V červnu dosáhl nejvyššího přebytku v historii ve výši 7,5 miliardy korun a za první pololetí dokonce 38 miliard. Vše nasvědčuje tomu, že letos vůbec poprvé vyvezeme víc, než dovezeme. Ekonomové mluví o tom, že zahraniční obchod se stal pilířem české ekonomiky. Podle Daniela Kozla z Komerční banky povedou vynikající výsledky obchodu se zahraničím k urychlení růstu HDP za druhé čtvrtletí letošního roku, a to až na pět procent. V prvním čtvrtletí činil 4,4 procenta Česká republika by se tak výrazně přiblížila Slovensku, jehož ekonomika roste nejrychleji ve středoevropském regionu, připomíná Právo.


Ukrajina zrušila vízovou povinnost pro české občany bez časového omezení. Jak připomíná deník Právo, Češi stejně jako ostatní občané Evropské unie mohou na Ukrajinu cestovat bez víz už od 1. května. Toto ustanovení mělo platit do 1. září. Díky rozhodnutí Ukrajiny, o kterém v pondělí informovalo ministerstvo zahraničí, budou moci čeští občané cestoval do Kyjeva bez víz i po tomto datu. Bezvízový styk umožňuje českým občanům pobyt na Ukrajině v délce do 90 dnů. V ostatních případech je třeba i nadále o vízum žádat.


Z českých měst zbytečně mizí stromy, píší Lidové noviny. Podle inspektorů je sporných až 90 procent případů kácení. Zeleň ustupuje hlavně stavbám. Podobný případ nastal v pražské čtvrti Kbely, kde radnice naplánovala rekonstrukci chodníků, rozšíření silnice a nové parkoviště. Kvůli tomu ale mělo padnout skoro šedesát letitých lip. Podle radních jsou přerostlé a stíní do oken. S tím ale nesouhlasila Česká obchodní inspekce a kácení na poslední chvíli zarazila. Podle zákona lze kácet jen takové stromy, které jsou nemocné a přímo ohrožují lidi. Proto se úředníci často snaží "uhrát" pokácení stromů na jejich zdravotní stav. Mnoha případům káceni se tak zabránit nedá. Dojde k němu okamžitě poté, co o něm úředníci rozhodnou.


Nemocnice jsou jako tajná služba - také tají výsledky, uvádí Mladá fronta Dnes. Přitom už pět let se mluví o tom, že by výsledky léčby měly zveřejňovat. Zatím nepomohla ani trestní oznámení. Lékař Pavel Vepřek založil sdružení Občan a rozhodl se zažalovat zdravotní pojišťovny, které mu odmítly vydat informace, jak léčí a kolik jim pojišťovny platí. Bránily se tím, že je váže povinná mlčenlivost. Podle Všeobecné zdravotní pojišťovny je míč na straně politiků. Podle jejího mluvčího Jiřího Suttnera je třeba změnit zákony.


V hostivařském depozitáři Národní knihovny ČR byla uvedena do zkušebního provozu speciální vakuová sušička určená pro vzácné knihy zmrazené po povodních v roce 2002. Informuje o tom Večerník Praha. Povodní bylo postiženo celkem 800 tisíc svazků z několika knihoven, 150 tisíc z nich bylo zamraženo. Většinu dokumentů se podařilo již před dvěma roky uvést do původního stavu vysoušením v upravené sušárně dřeva. Zůstalo ovšem asi čtyři až pět tisíc vzácných svazků, které by rozmrazování při 60 stupních Celsia nepřestály bez úhony. Ty budou rozmraženy v podtlakové komoře. V ní vznikne podtlak, při kterém se led okamžitě mění v páru. Tak se vysoušejí například rukopisy psané inkoustem. Další možností je vysoušení při velmi nízkých teplotách, které neškodí papíru. Komora se také místo vzduchu může napustit dusíkem, což brání bujení plísní, píše Večerník Praha.