Přehled tisku

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Zákrok těžkooděnců proti účastníkům technoparty CzechTek v Mlýnci na Tachovsku se opět věnují komentáře úterního českého tisku. Podle Hospodářských novin lze těžko najít ilustrativnější zkratku uplynulého období vlády Jiřího Paroubka, než byl víkendový zásah policie na Czechteku.

Foto: ČTK
Zákrok těžkooděnců proti účastníkům technoparty CzechTek v Mlýnci na Tachovsku se opět věnují komentáře úterního českého tisku. Podle Hospodářských novin lze těžko najít ilustrativnější zkratku uplynulého období vlády Jiřího Paroubka, než byl víkendový zásah policie na Czechteku. Na začátku je podle listu přání razantního postupu policie, tedy pozice silného muže, za niž si premiér vysloužil pověst buldozera a která přináší politické body. Na konci je pak lítost nad zraněnými a příslib vyšetřování, tedy podle komentátorky listu už stejně typický úhybný manévr a distance, když se ukázalo, že veřejnost zákrok zrovna neocenila. Je zřejmé, že kladná hodnocení premiéra jdou na vrub jeho stylu, s činy je to ale složitější, soudí autorka.

Foto: ČTK
Podle Mladé fronty Dnes je na pováženou, že argumenty ministra vnitra Františka Bublana i ministerského předsedy Jiřího Paroubka jsou stejně předpojaté jako názory veřejnosti. Podle komentátora je předčasné policii šmahem odsuzovat, i když si nepochybně vedla nešikovně. Bublan a Paroubek se však chovají jako východní satrapové pohrdající běžnými lidmi, pokud policisty bez znalostí všech faktů předem obhajují, soudí autor.

Podle Lidových novin ministr vnitra zapomíná, že přikázáním demokracie je nelhat. Bublan v rozporu s tím buď opakovaně vědomě lhal, nebo se přinejmenším stal hlásnou troubou policejních výmyslů, míní komentátor. Podle něj tak Bublan poklesl z pozice ministra na úroveň jednoduše uvažujícího policejního šéfa. CzechTek by ovšem měl zůstat poslední stanicí tohoto "sešupu", soudí autor glosy Lidových novin.

Technaři nejsou žádné tančící děti, ale nebezpeční lidé, tvrdí premiér Jiří Paroubek. Jádro příznivců technohudby podle něj tvoří "posedlí lidé s anarchistickými sklony, přitom mezinárodně propojení", kteří "provokují masivní, alkoholem a drogami přiživované silácké demonstrace proti pokojné společnosti". Policie se jejich útokům na technoparty CzechTek pouze bránila, napsal ministerský předseda v článku, který zveřejnily Lidové noviny. Podle něj agresivní útoky na CzechTeku vyvolali přívrženci technoparty. "Policie je vytlačovala a bránila se. Nakonec ubránila jak sebe, tak celé široké okolí, a tím dala najevo, že jsme spořádaná, demokratická země," napsal premiér. Víkendový zásah policie proti technoparty na louce v Mlýnci na Tachovsku si vyžádal desítky zraněných na straně technařů i policistů. V pondělí proti zásahu v Praze demonstrovalo zhruba 5000 lidí. Věci je třeba podle Paroubka nazývat pravým jménem. Zvláště když jsou "jak politologicky a sociologicky, tak policejně a zpravodajsky dokonale dokumentovány". Kdo hovoří o tančících dětech, nemá zájem objektivně hodnotit situaci, uvedl premiér. Paroubek zároveň odmítl, aby někdo policejní zásah srovnával s listopadovým útokem SNB proti studentům. "Je to v podstatě urážka našich občanů, kteří v listopadu 89 vyšli do ulic s ušlechtilým lidským poselstvím, a každá analogie se současnou zběsilostí mladých anarchistů je naprosto nekorektní a účelová," napsal. V článku se premiér také důrazně ohradil proti politické kampani, kterou podle něj vede ODS a přidávají se k ní i někteří novináři."Současná hysterická reakce pravicové opozice, včetně některých novinářů, vzbuzuje úžas, kam až může vést odmítání politické spoluzodpovědnosti za udržování každodenní, všední demokracie a pokoje v této zemi," uvedl na závěr svého článku v Lidových novinách premiér Jiří Paroubek.


Ekonomickým stránkám tisku dominují výborné hospodářské výsledky firem. Velké tuzemské firmy pokračují v hlášení rekordních pololetních zisků. Optimistické předpovědi analytiků překonal ČEZ, daří se bankám, z nichž některé zvýšily zisky o desítky procent. Výrazný růst zisku ohlásily automobilka Škoda Auto, výrobce léků Zentiva i petrochemická skupina Unipetrol. Ekonomové navíc předpokládají pokračování boomu velkých firem i v dalších letech. "Trhy v našem regionu nejsou nasycené, to je dobrý předpoklad růstu i do budoucna,"řekl pro Hospodářské noviny Tomáš Gatěk z Patria Finance. Firmám také evidentně prospívá expanze na východ. To potvrzují výsledky Erste Bank. Zatímco v Rakousku její zisky rostou velmi pomalu, její české a slovenské dcery vykazují nárůst až o 50 procent. Expanze na východ pomáhá i Zentivě, která v Polsku, Rusku a Pobaltí zaznamenala nárůst tržeb o 40 až 70 procent. I skupina ČEZ v budoucnu očekává přínos svých akvizic v Rumunsku a Bulharsku.


Vynikající výsledky společností, jejichž akcie se obchodují na burze, samozřejmě přinášejí i úspěch pražského akciového trhu. "Podniky zveřejňují, jak dopadlo jejich hospodaření. No a současné výsledky předčily veškerá optimistická očekávání expertů," uvedl pro Lidové noviny analytik Jan Procházka ze společnosti Cyrrus a dodal, že takový vývoj na investory působí jako magnet. O zájmu investorů podle Lidových novin svědčí i rekordní objem obchodování z letošního června. Na burze se zobchodovaly cenné papíry za 462 miliard korun, což je téměř stejný objem jako za celý minulý rok. Pražská burza se tak stala největší burzou střední Evropy. Obchody v Praze jsou větší než ve Vídni, Varšavě nebo Budapešti, uvádějí Lidové noviny.


Ministerstvo financí přichází z revolučními návrhy na zatraktivnění systému penzijního pojištění jak pro občany, tak pro zaměstnavatele. Hlavní změnou má být sloučení daňově odečitatelných položek u připojištění a životních pojistek, napsal deník Právo. Dosud si každý může snížit základ daně až o 12 tisíc korun, pokud má uzavřenou smlouvu o penzijním připojištění. Dalších 12 tisíc si může odečíst, má-li také životní pojistku. Podle představy ministerstva financí by měla být zavedena jednotná odečitatelná položka 24 tisíc korun, kterou by si lidé mohli mezi oba produkty libovolně rozložit "To by lidem umožnilo vybrat si při maximální daňové úlevě pouze jednu finanční službu a současně více uspořit," řekl Právu náměstek ministra financí Tomáš Prouza. Ministerstvo financí chce v novele zákona o daních z příjmů také prosadit, aby si zaměstnavatelé, kteří svým pracovníkům přispívají na pojištění nebo připojištění, nemohli diktovat, u jakých pojišťoven nebo fondů se mají pojistit. Na oplátku by se ale zaměstnavatelům o dvě procenta zvýšily daňově uznatelné příspěvky. Ty si firmy zatím mohou odečítat od daňového základu do tří procent hrubé mzdy pracovníka. Penzijní fondy návrhy ministerstva vítají."Jde o veskrze pozitivní opatření, která mohou zpřehlednit celý systém a současně vytvářejí prostor pro jeho větší podporu ze strany zaměstnavatelů. U některých opatření je však problematické, že mají být provedena v rámci daňového zákona,"uvedl pro Právo prezident Asociace penzijních fondů Jiří Rusnok.


Vedení Ostravy řeší v těchto dnech dost neobvyklý a nepříjemný problém, píší Lidové noviny. Zjistilo se totiž, že mapy, podle kterých radní města rozhodovali, jsou špatné. Oprava si podle primátora města Aleše Zedníka vyžádá zhruba rok času. Odpovědnost za neobvyklou patálii na sebe vzal hlavní architekt města Jaroslav Sedlecký. Jeho podřízení někdy v polovině roku 2003 špatně zakreslili územní plán části Ostravy, která se jmenuje Karolina. Vedení města před několika měsíci před zastupiteli prosazovalo, aby právě na špatně zakreslených částech vyrostla nová obchodní galerie německé firmy ECE. Až po prověrce územního plánu ale městští architekti zjistili, že mapy jsou špatné, a firma tak stavět nemůže. Jak vlastně k chybám došlo? Podřízení hlavního architekta byli horliví a do územního plánu zanesli víc změn, než zastupitelé před dvěma lety schválili. Lidové noviny dodávají, že zatím není jasné, jestli bude chtít primátor hlavního architekta odvolat.