Premiér Fiala pokračuje ve své africké cestě. Návštěva Nigérie byla zrušena

Premiér ČR Petr Fiala v Etiopii

Premiér Petr Fiala pokračuje ve své africké cestě. Jednou z navštívených zemí měla být i Nigérie, cestu ale zrušil. Nigérie totiž oznámila, že není schopná zajistit odpovídající přijetí a program, včetně podnikatelského fóra.

Premiér ČR Petr Fiala v Etiopii | Foto: Úřad vlády ČR

Diplomatické zdroje dávají nigerijský krok do souvislosti s jednáním Valného shromáždění OSN, při kterém bylo Česko 27. října jednou ze 14 zemí odmítajících rezoluci vyzývající k okamžitému humanitárnímu příměří v Pásmu Gazy. Státům, které takto hlasovaly, vadilo zejména to, že text neobsahuje přímé odsouzení Hamásu za masakr izraelských civilistů ze 7. října. Pro přijetí rezoluce, která je první společnou reakci OSN na novou válku Izraele s hnutím Hamás, naopak hlasovalo 121 států včetně Nigérie.

Fiala: Evropa zanedbala rozvoj vztahů s Afrikou

Premiér ČR Petr Fiala na letecké základně v Etiopii | Foto: Úřad vlády ČR

Nigérie je největší africkou ekonomiku, a také předním světovým vývozcem ropy. Spolupracuje s českou leteckou firmou Aero. "Naznačuje to, ze se možná Česko některými přehnanými gesty a nerozumnými výroky čelních politických představitelů vystavuje riziku možné izolace, což není v našem zájmu. Zejména pokud se týká regionálních mocností jako Saúdská Arábie nebo Nigérie," napsal ČTK exministr zahraničí z řad sociálních demokratů Tomáš Petříček.

Poslanec Jaroslav Bžoch (ANO) poukázal na rozdělení zemí Afriky v názoru na izraelsko-palestinský konflikt. "Nechtějí mít kvůli návštěvě zhoršenou bezpečností situaci," uvedl. Připomenul v této souvislosti zprávy o zrušení cesty ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (STAN) do Saúdské Arábie minulý týden.

Před zahájením své africké cesty premiér uvedl, že se Česko musí v aktuální globálně komplikované situaci snažit navazovat vztahy v nových regionech. Evropa podle něj v poslední době zanedbala rozvoj vztahů s Afrikou, čehož využily Rusko a Čína. Fiala považuje kontinent i za jeden z hlavních klíčů k řešení otázky migrace. V rámci delegace Svazu průmyslu a dopravy ho doprovázejí zástupci více než dvacítky firem.

Premiér navštívil leteckou základnu v Etiopii i muzeum v Keni

Premiér ČR Petr Fiala na podnikatelském fóru v Etiopii | Foto: Úřad vlády ČR

Svoji pracovní cestu po subsaharské Africe začal premiér Fiala (ODS) v Etiopii. Mimo jiné se zde na letecké základně v Bishoftu setkal s českými techniky, kteří na místě pracují na modernizaci letounů, prohlédl si leteckou akademii a vyzkoušel si letecký simulátor dodaný firmou Omnipol.

Podle Fialy má Česká republika v Etiopii dobré jméno z minulosti a nynější návštěva otevře dveře pro budoucí spolupráci, například v podobě kontraktu na dodání cvičných letounů nové generace.

Premiér ČR Petr Fiala v Etiopii | Foto: Úřad vlády ČR

Další zastávkou bylo keňské Nairobi. Při zahájení podnikatelského fóra, kterého se zúčastnilo 70 keňských firem, premiér také zmínil možnou kooperaci ve zdravotnictví či zemědělství i příležitost k navázání nových kontaktů v oblasti informačních technologií.

Premiér ČR Petr Fiala v Etiopii | Foto: Úřad vlády ČR

Petr Fiala (ODS) navštívil i muzeum, kde je vystaven Súdán - poslední nosorožec severní bílý, který strávil většinu života v Česku. Po úhynu v Keni tu byl také v roce 2018 vypreparován. Poslední dvě žijící samice tohoto druhu se nacházejí v keňské rezervaci. O záchranu nosorožce severního se Keňa pokouší ve spolupráci se zoo Dvůr Králové. Kromě toho je v muzeu také k vidění expozice věnovaná Joy Adamsonové, rodačce z Opavy a ochránkyni zvířat, která se proslavila knihami o lvici Else.

Další plánovanou zastávkou premiér má být Ghana následovaná Pobřežím slonoviny.

klíčové slovo:
spustit audio

Související