Premiér Miloš Zeman k hodnocení poločasu funkčního období své vlády

Jednoznačnou vládní prioritou v přístích dvou letech bude vzdělání a investice do školství. Při hodnocení poločasu funkčního období své vlády to uvedl premiér Miloš Zeman. Více informací má Zdeňka Kuchyňová.

Miloš Zeman
Vláda by chtěla především zlepšit pracovní podmínky pedagogů a splnit svůj záměr připojení internetu do každé školy. Jednání o rozpočtu již začínají a Miloš Zeman slibuje, že školství dostane o 17 miliard korun více než v letošním roce. Premiér připustil, že se zvýší i platy učitelů, ale konkrétní částku nebo procento zatím nechtěl zveřejnit. Kabinet chce podle Zemana investovat také do zvláštních fondů: "Vláda předpokládá, že se bude naplňovat fond bydlení a fond dopravy takovým způsobem, aby rostly investice do těchto dvou oblastí, které nejvíce a stabilně akcelerují ekonomický růst."

Další vládní pritoritou na zbývající dva roky bude boj proti hospodářské kriminalitě. Podle premiéra Zemana ho mají mít na starosti specializovaná státní zastupitelství a finanční policie, která vznikne z nynější ekonomické kontrarozvědky. V této souvislosti si postěžoval na opozici, která zamítla návrh zákona o registračních pokladnách a o majetkových přiznáních. Zeman nevyloučil, že se kabinet pokusí zmíněné předlohy znovu prosadit.

A jak hodnotí lidé z různých sfér společnosti dva roky působení Zemanova kabinetu? Například výkonný místopředseda Svazu měst a obcí Jaromír Jech si je vědom toho, že řešení mnohých problémů je dlouhodobá záležitost, která přechází z vlády na vládu. K této Zemanově uvedl zcela konkrétní výhradu: "Je-li to vláda levicová, čekal bych, že zasáhne třeba víc do toho, jakým způsobem připravit tzv. sociální bydlení. Zatím prostě za dva roky není nic. Rovněž tak třeba zákon o sociální pomoci. Tady nic nevidím."

Podle předsedy Lékařského odborového klubu Milana Kubka není tato vláda o nich horší, než předchozí. Poznamenal však, že v resortu zdravotnictví je díky exministru Davidovi jeden a půl roku ztraceno: "Stávající ministr Fišer se v tomto zdá být mnohem rozumnější. Je to člověk komunikativní, ale odvahu k tomu zásadnímu kroku, kterým je vyřešení rozporu mezi nedostatkem prostředků a rozsahem a kvalitou péče, která je za tyto prostředky poskytována, respektive je očekávána od společnosti, že bude poskytována, to si netroufl řešit zatím žádný politik po listopadu. A všichni zodpovědní politici udržují občany v takové té lži, že za stávající peníze je tuto úroveň možno dotáhnout."

Opozice se na vládní záměry dívá s rozpaky. V prioritách kabinetu totiž postrádá například boj proti nezaměstnanosti a omezování vlivu státu v soukromém sektoru.