Premiér se na zahájení olympiády nechystá

Foto: ČTK

Už minulý týden jsme vás informovali, že český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg se na mezinárodní půdě vyslovil pro politický bojkot zahájení letní olympiády v Pekingu a navrhl přijetí tibetského duchovního vůdce dalajlamy Evropskou unií na nejvyšší úrovni. Oficiální postoj České republiky k účasti na olympiády zatím ale zůstává opatrně otevřený.

Premiér Mirek Topolánek
Premiér Mirek Topolánek na sklonku minulého týdne řekl, že zahajovacího ceremoniálu letních olympijských her v Pekingu se zřejmě nezúčastní, nechává si však stále otevřená dvířka s ohledem na postoje mezinárodního společenství. Mimochodem podle ankety Lidových novin by mu kvůli nedodržování lidských práv v Číně bojkot ceremoniálu doporučilo osm z jedenácti oslovených českých ministrů, zatímco tři další by rozhodnutí nechali na něm. Což naznačuje i možný výsledek dalšího postupu, protože premiér již dříve naznačil, že na to, jak se má v dané věci zachovat, se zřejmě zeptá i vlády.

"Moje účast byla velmi diskutabilní od začátku a teprve poté, co pan prezident oznámil, že nepojede, tak jakoby ten rozhodovací proces zůstal na mě. Já předpokládám, že do Pekingu nepojedu. Nicméně připadá mi to hodně předčasné, zatím všechny akreditace postupují tak, jak mají. Domnívám se, že pokud mezinárodní společenství se obecně rozhodně, že na ten zahajovací ceremoniál z mnoha důvodů nepojede, tak já tam nepojedu taky a nemíním v tomto smyslu vyčuhovat z davu a dělat nějaká prázdná gesta. Domnívám se, že nepojedu do Pekingu,"řekl premiér koncem minulého týdne.

Foto: ČTK
Rozhodně ale pojedou sportovci. Mnozí se shodují v tom, že oni chtějí závodit proti svým soupeřům z celého světa a že protestovat se mělo v době, kdy se rozhodovalo o kandidatuře. Mimochodem, jak v deníku E15 otevřeně atletka Barbora Špotáková, špičkoví sportovci se sportem živí a v tomto smyslu nemají co bojkotovat, i kdyby se jim stokrát nelíbila situace v Tibetu.

Milan Jirásek,  foto: ČTK
A Mezinárodní olympijský výbor pro ně vypracuje návod chování, kterého by se měli sportovci držet během Her v Pekingu. Jak Českému rozhlasu řekl předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek, dokument například zakazuje politickou propagandu na sportovištích. Tou by se mohlo rozumět třeba i rozvinutí tibetské vlajky na stupních vítězů: "Toto se bude příčit článku 51, ale on bude také problém s čínskými zákony. Protože Čína považuje Tibet za své území, ale takto je také přijata do Organizace spojených národů a takto ji uznávají všechny státy světa. Čili v Číně se můžete třeba dotknout lidských práv a můžete s nimi debatovat, ale co se týká územní celistvosti Číny, tady narazíte."

Zmíněný dokument Mezinárodního olympijského výboru jinak nemá být ani tak nařízením, ale jen doporučením, jak by se měli účastníci her v Číně chovat. Podle Milana Jiráska český výbor bude v každém případě bránit své sportovce, aby se mohli svobodně vyjadřovat. Případné postihy ale bude řešit Mezinárodní olympijský výbor. Na druhou stranu šéf Českého olympijského výboru připomíná, že mimosportovní angažovanost sportovců by zřejmě jen těžko našla pochopení u místních lidí: "Ten pocit Číňanů je takový, že – a to propaganda dlouhodobě, myslím si velice úspěšně, do nich rozsévala - že oni byli slabí a každý si na ně dovolil, každá jim ubližoval. Teď mají úspěchy, jsou silní a už si to nenechají líbit. Naopak chtějí ukázat své úspěchy světu. A to je tedy pro ně olympiáda. Oni mají představu, že podávají přátelskou ruku."