Olympijskou pochodeň provází v některých částech světa protesty

Foto: ČTK

Do začátku OH v Pekingu zbývá necelých sto dnů a napětí houstne. Problémy začaly se startem putování olympijské pochodně. V mnoha městech světa jí totiž nečekalo pouze obligátní vřelé přijetí, ale také protestující, kteří spojili největší sportovní svátek planety s demonstracemi kvůli nedodržování lidských práv v Tibetu.

Foto: ČTK
Protesty za dodržování lidských práv v Tibetu mnohdy přerostly v otevřený atak na samotnou pochodeň s posvátným olympijským ohněm, což mezinárodní olympijské hnutí ostře odsoudilo. Prezident ČOV Milan Jirásek má pro demonstrace pochopení co do obsahu, nikoliv však z hlediska jejich formy.

"Je v souladu s lidskými právy, že každý může vyjádřit svůj názor. Avšak pokud jsou protesty násilné se snahou uhasit olympijský oheň, tak proti tomu se důrazně ohrazuji."

Ne zrovna dobrou práci předvedla v souvislosti s touto kauzou média a to jak čínská, tak i západní. Zatímco sdělovací prostředky v hostitelské zemi 29. OH protibetské protesty cenzorsky vystříhaly, západní stanice pro změnu autentické obrázky z Indie a Nepálu představily jako ukázky přímo z Tibetu a navíc při svých reportážích zcela ignorovaly fakt, že bylo daleko více lidí, kteří přišli olympijskou pochodeň přivítat, než těch, co proti ní protestovali.

Foto: ČTK
"Protest je zajímavější pro média. Poměr vítajících a protestujících se během olympijské štafety bude měnit. Rozdíl je v zemích Jižní Ameriky, Afriky, Asie a těmi evropskými. Média by však měla informovat vyváženě. Pokud je disproporce mezi vítajícími a protestujícími, tak není správné, že o tom média neinformují objektivně."

Podle OSN více než 80 zemí nedodržuje lidská práva a podle Amnesty International je to dokonce více než 110 zemí. Není v tomto směru pokrytecké kritizovat pouze Čínu?

"Já už se to skoro neodvažuji ani vyslovit. To by se mělo brát v úvahu a my jsme také v prohlášení ČOV deklarovali, že nám vadí porušování lidských práv kdekoliv na světě. To se netýká pouze Číny. Navíc v Číně se v tomto směru situace zlepšuje."

Foto: ČTK
Prezidentu ČOV pochopitelně vadí i pokrytectví některých politiků, kteří ač na OH nebyli oficiálně vůbec pozváni, veřejně deklarovali, že budou sportovní svátek v Číně bojkotovat.

"Politik samozřejmě přemýšlí co je mu prospěšné a také v jakou chvíli. Podle mého soudu to bude Čína na úrovni vtahů mezi státy reflektovat. Víme, že olympiád se zúčastňují země, kde je situace daleko horší."

Milan Jirásek nevylučuje, že se protesty přenesou i na samotná sportoviště během konání OH.

"Já se toho trochu obávám. Nevím, jestli kritici trochu nevystřízliví. Oni útočí na něco, co má pro další lidi svou symboliku a étos. Je to spojeno a představou přátelské mírové spolupráce a kontaktem sportovců z celého světa. Pokud to demonstrující nepochopí a budou útočit na olympiádu jako takovou, může to mít velmi nepříznivý dopad."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio