Premiér ve Francii jednal o částečném otevření pracovního trhu i o rozpočtu EU

Premiér Jiří Paroubek (vlevo) v Paříži s francouzským prezidentem Jacquesem Chirakem, foto: ČTK

Česká a francouzská vláda se pokusí hledat kompromisní východisko v otázce volného pohybu osob za prací. Právě to bylo - například vedle rozpočtu Evropské unie na léta 2007-2013 - hlavním tématem jednání premiéra Jiřího Paroubka ve Francii. Podrobnosti o setkání premiéra Paroubka s francouzským prezidentem Jacquesem Chirakem a s předsedou Národního shromáždění Jeanem-Louisem Debrém přináší Martina Lustigová.

Premiér Jiří Paroubek  (vlevo) v Paříži s francouzským prezidentem Jacquesem Chirakem,  foto: ČTK
Francie stejně jako většina původních zemí Evropské unie uplatňuje vůči novým státům přechodné omezení volného pohybu pracovních sil. Důvodem je obava z přílivu levné pracovní síly na přesycený trh. Ve Francii je zvláštní zpravodajka Radia Praha Magdalena Segertová. Magdo, jaké jsou výsledky jednání premiéra Paroubka s francouzskými politiky o otevření pracovního trhu?

"Premiér Paroubek přiznal, že v tomto bodě se jejich názory mírně rozcházejí. Česká strana by si samozřejmě přála zrušit přechodné období pro české pracovníky co nejdříve. Jacques Chirak a Jiří Paroubek se shodli na určitém kompromisu, který by měl být přijatelný pro obě strany. Týkal by se částečného otevření pracovního trhu."

Koho by se toto částečné otevření pracovního trhu mělo týkat?

"Například českých absolventů francouzských vysokých škol, kteří by svými pracovními aktivitami mohli podle premiéra pomoci prohloubení francouzsko-českých vztahů v nejrůznějších oblastech, hlavně v ekonomické a kulturní."

Premiér Paroubek nepředpokládá, že by Češi mohli zaplavit francouzský pracovní trh. Podle premiéra se dá očekávat, že v případě otevření pracovního trhu českým občanům by se do Francie vydaly stovky, maximálně tisíce Čechů. "Takže by to určitě francouzský pracovní trh neohrozilo. Naši ministři práce a sociálních věcí budou jednat o určitém kompromisním východisku. Je to lepší než nic," uvedl premiér Jiří Paroubek. Pro francouzské politiky ovšem není přijatelné jednat o otevření pracovního trhu pouze s Českou republikou. Jednání budou vedena zároveň s Poláky, u kterých je ale na místě obava, že by se v případě uvolnění pracovního trhu daly do pohybu desetitisíce nebo dokonce statisíce lidí.

Jiří Paroubek s předsedou francouzského Národního shromáždění Jeanem-Louisem Debrém  (vpravo),  foto: ČTK
S prezidentem Chirakem hovořil český premiér také o rozpočtu Evropské unie na léta 2007 - 2013. Po jednání Jiří Paroubek konstatoval: "Obě země mají na tuto věc velmi podobný názor. My oba bychom chtěli, aby se východiskem pro jednání stal Junckerův návrh, návrh lucemburského předsednictví." Jiřího Paroubka mrzí, že se o finanční perspektivě EU zřejmě nebude jednat na říjnovém neformálním summitu unie v Británii. Přesto ale doufá, že dohodu bude možné uzavřít ještě za britského předsednictví, tedy do konce roku.

Premiér Paroubek po setkání s Jacquesem Chirakem uvedl, že si velmi váží vřelého přijetí, kterého se mu v Elysejském paláci dostalo. A prozradil také, že do budoucna plánuje rozvíjet i soukromé kontakty mezi čelnými politiky EU: "Možná, že by bylo dobré říci také jednu osobnější informaci. Dohodli jsme se na takových soukromých - pokud je to u vrcholných politiků možné říci - setkáváních. Umíme si představit setkání Chirak - Schröder - Paroubek, případně další politici, v Praze, abych, jak já jsem to řekl, udělal pozvání na pivo."