Přestože nejsou dospělí, jsou dlužníky. Podle většiny lidí by dluhy dětí měli platit rodiče

Foto: Andrea Švubová, archiv ČRo

Dluhy dětí do 15 let by mohly ze zákona přejít na jejich rodiče nebo osobu, která je má v péči. Novelu občanského zákoníku, která chce zabránit vzniku dětských dluhů, připravili společně poslanci vládních ANO a ČSSD a opozičních pirátů a lidovců. A souhlasí s ní i většina občanů. Ukazuje to průzkum společnosti Median pro organizaci Člověk v tísni. Podle něj se pro novelu vyslovilo přes 80 procent lidí.

Foto: Andrea Švubová,  archiv ČRo
V současné době Exekutorská komora eviduje v Česku téměř 3500 případů exekucí nezletilých. Z toho zhruba dvě třetiny případů se týkají dětí do 15 let. Několik desítek tisíc mladých lidí si pak dluhy přeneslo právě z dětství.

Mezi nejčastější důvody zadlužení dětí patří jízda v MHD na černo nebo třeba nevrácení knihy do knihovny. Proč by děti neměly být za své dluhy zodpovědné, vysvětlil Českému rozhlasu vedoucí dluhového poradenství společnosti Člověk v tisni Daniel Hůle.

„Do patnácti let si dítě fakticky nemůže vydělat peníze na brigádě, nemá občanský průkaz, jeho schopnost uzavírat takovéto smluvní vztahy je omezená. A je nezbytné, aby důsledky z toho nesli rodiče, kteří jej vychovávají a mají i odpovědnost v jiných ohledech,“řekl Hůle. Na problém dětských dluhů upozorňuje Člověk v tísni také v nové kampani.

Návrh podporuje i Exekutorská komora

Vladimír Plášil,  foto: Kristýna Hladíková,  archiv ČRo
Kromě novely v občanském zákoníku, podle níž budou za dluhy dětí do 15 let zodpovědní zákonní zástupci nebo lidé, kteří o ně pečují, by měla snazší oddlužení pro ty, kteří mají dluhy z dětství, přinést i novela insolvenčního zákona, která začne platit v červnu.

Změnu vítá i samotná Exekutorská komora. „Jednak to umožní ukončení exekucí, které jsou v rozporu s platnou právní úpravou, ale hlavně i v rozporu s dobrými mravy. Věříme a doufáme, že tato zákonodárná iniciativa projde Parlamentem České republiky co nejrychleji,“říká její prezident Vladimír Plášil.

Ministerstvo spravedlnosti uvedlo, že chystá vládní návrh.