Chráněné účty by měly ochránit nezabavitelnou částku

Foto: ČT24

Poslanci chtějí zavést pro dlužníky chráněné účty. Ty mají zabránit situaci, kdy exekutor strhne lidem peníze z výplaty nebo důchodu, a pak jim obstaví ještě účet. Dlužníkům pak nezbude ani nezabavitelná částka, na kterou mají ze zákona každý měsíc nárok.

Foto: ČT24

Daniel Hůle,  foto: Šárka Ševčíková,  archiv ČRo
V nouzi se tak ocitnou tisíce lidí.

"Exekutor nemá povinnost zjišťovat původ příchozí platby. Nemyslím si, že jde o vinu exekutorů, ale je špatně napsaný zákon, který to umožňuje. Musí dojít ke změně pravidel," vysvětluje Daniel Hůle z neziskové organizace Člověk v tísni.

Vláda se k zavedení účtu zavázala v programovém prohlášení. Zatím se tak ale nestalo. Účet chtějí do zákona dostat koaliční poslanci Patrik Nacher za hnutí ANO a Kateřina Valachová z ČSSD:

"Mám objednávku od zaměstnavatelů, aby to bylo co nejjednodušší, aby věděli, tohle je ten účet, kam můžeme finanční prostředky poslat a vědět, že je zaměstnanec skutečně dostane," uvedla Valachová

Založení i vedení chráněného účtu by mělo být bezplatné. S účtem souhlasí Exekutorská komora i Česká bankovní asociace. Té se ale nelíbí, že by byl účet zcela zdarma.

Řada dlužníků odchází do šedé ekonomiky

Ilustrační foto: ČT
Současný systém často nutí dlužníky znovu si půjčovat, aby měli na živobytí. Část z nich odejde do šedé ekonomiky.

"Což nepřináší užitek nikomu. Až pak budou pobírat nízký důchod, tak se budou divit. Věřitelům neposílají ani korunu a státu neplatí daně, ani sociální a zdravotní pojištění," dodává Patrik Nacher.

Loni bylo podle Exekutorské komory v exekuci 783 tisíc lidí.