Přetahovaná o špekáčky
Českým uzenářům hrozí komplikace při používání tradičních názvů některých uzenářských výrobků - mimo jiné špekáčků, kabanosu či spišských párků. Slováci a Poláci totiž požádali Evropskou unii o ochranné známky u některých uzenin, jež se vyrábějí i v Česku. Čeští řezníci se záměrem Slováků a Poláků zcela pochopitelně nesouhlasí.
"Tyto výrobky by v českých zemích musely být, pokud by dostaly ochranu, připravovány podle slovenských receptur. Trochu zaspali i čeští výrobci, kteří se v tomto ohledu spoléhali na jakousi profesní solidnost svých slovenských partnerů."
Březinův slovenský protějšek, europoslanec Peter Baco k tomu řekl:
"Slovenská strana vyzvala českú stranu, aby sa pridala takisto k tomu, aby bola táto značka uznaná a aby ju mohli používať aj českí vyrobcovia. Čo samozrejme by znamenalo, že by museli dodržiavať tú receptúru, ktorá už tých 25 rokov sa používa a je presne podľa československej normy."
Každý český špekáček by tedy musel mít přesně stejný obsah soli, masa nebo koření jako by stanovili slovenští výrobci, a to by mohlo znamenat nové investice. Češi by se mohli pokusit přesvědčit Slováky, aby svou žádost o ochranu "tradičních zaručených specialit" stáhli, ale zatím se to podařilo pouze u šunkového salámu.
Zaručené tradiční speciality lze v zásadě registrovat dvěma způsoby - registrace s výhradou názvu a bez výhrady názvu. Slovenská iniciativa, týkající se devíti výrobků, míří k výhradě názvu. Pokud by prošla, byla by to podle výkonného ředitele Českého svazu zpracovatelů masa Jana Katiny pro Česko nepříjemná záležitost:"V momentě, kdy by tyto registrace prošly, tak všichni výrobci na území Evropské unie, to znamená i v České republice, by se těm registracím a specifikacím těch výrobků, které jsou v těch registracích uvedeny, museli při výrobě těchto výrobků naprosto podřídit. Nebyla by na území Evropské unie možnost, jak tyto výrobky vytvářet jiným způsobem výroby, jiným způsobem balení, s jinou a podobně."
Ostře proti je i Potravinářská komora České republiky, podle níž jsou špekáčky tradiční česká uzenina. Prezident komory Miroslav Toman dokonce nevylučuje, že by si Češi nechali špekáčky v Bruselu registrovat:
"Tady to je o seriózním jednání a my se snažíme jednat seriózně. Samozřejmě i tato varianta je zvažována."
Ministr zemědělství Petr Gandalovič říká, že Česko může kdykoliv použit právo veta a slovenský návrh neprojde. Než spor v Bruselu skončí se však chce se Slováky a Poláky dohodnout na smíru. Středoevropské země z visegrádské skupiny by si podle jeho názoru neměly navzájem vetovat své návrhy.