Přetahovaná o špekáčky

0:00
/
0:00

Českým uzenářům hrozí komplikace při používání tradičních názvů některých uzenářských výrobků - mimo jiné špekáčků, kabanosu či spišských párků. Slováci a Poláci totiž požádali Evropskou unii o ochranné známky u některých uzenin, jež se vyrábějí i v Česku. Čeští řezníci se záměrem Slováků a Poláků zcela pochopitelně nesouhlasí.

Předseda Českého svazu zpracovatelů masa Jaromír Kloud soudí, že se Slováci a Poláci vydali špatným směrem. Evropská ochrana podle něj není určena pro výrobky takového charakteru, protože se nejedná o speciality, nýbrž o výrobky běžného typu, které lze nalézt kdekoli ve střední Evropě. K záměru obou zemí podat žádosti o ochranu špekáčků, loveckého salámu, nebo jiných uzenin jako "tradičních zaručených specialit" v rámci Evropské unie se pro Českou televizi vyjádřil europoslanec Jan Březina:

"Tyto výrobky by v českých zemích musely být, pokud by dostaly ochranu, připravovány podle slovenských receptur. Trochu zaspali i čeští výrobci, kteří se v tomto ohledu spoléhali na jakousi profesní solidnost svých slovenských partnerů."

Březinův slovenský protějšek, europoslanec Peter Baco k tomu řekl:

"Slovenská strana vyzvala českú stranu, aby sa pridala takisto k tomu, aby bola táto značka uznaná a aby ju mohli používať aj českí vyrobcovia. Čo samozrejme by znamenalo, že by museli dodržiavať tú receptúru, ktorá už tých 25 rokov sa používa a je presne podľa československej normy."

Každý český špekáček by tedy musel mít přesně stejný obsah soli, masa nebo koření jako by stanovili slovenští výrobci, a to by mohlo znamenat nové investice. Češi by se mohli pokusit přesvědčit Slováky, aby svou žádost o ochranu "tradičních zaručených specialit" stáhli, ale zatím se to podařilo pouze u šunkového salámu.

Foto: Evropská komise
Zaručené tradiční speciality lze v zásadě registrovat dvěma způsoby - registrace s výhradou názvu a bez výhrady názvu. Slovenská iniciativa, týkající se devíti výrobků, míří k výhradě názvu. Pokud by prošla, byla by to podle výkonného ředitele Českého svazu zpracovatelů masa Jana Katiny pro Česko nepříjemná záležitost:

"V momentě, kdy by tyto registrace prošly, tak všichni výrobci na území Evropské unie, to znamená i v České republice, by se těm registracím a specifikacím těch výrobků, které jsou v těch registracích uvedeny, museli při výrobě těchto výrobků naprosto podřídit. Nebyla by na území Evropské unie možnost, jak tyto výrobky vytvářet jiným způsobem výroby, jiným způsobem balení, s jinou a podobně."

Ostře proti je i Potravinářská komora České republiky, podle níž jsou špekáčky tradiční česká uzenina. Prezident komory Miroslav Toman dokonce nevylučuje, že by si Češi nechali špekáčky v Bruselu registrovat:

"Tady to je o seriózním jednání a my se snažíme jednat seriózně. Samozřejmě i tato varianta je zvažována."

Ministr zemědělství Petr Gandalovič říká, že Česko může kdykoliv použit právo veta a slovenský návrh neprojde. Než spor v Bruselu skončí se však chce se Slováky a Poláky dohodnout na smíru. Středoevropské země z visegrádské skupiny by si podle jeho názoru neměly navzájem vetovat své návrhy.