Prezident Bush jednal na Hradě o základně i o vízech

Foto: ČTK

V úterý dopoledne se prezident Bush setkal na Pražském hradě se svým českým protějškem Václavem Klausem a premiérem Mirkem Topolánkem. Po hymnách obou zemí a po přehlídce hradní stráže pak začala politická jednání, která se týkala například otázky radaru nebo víz. Na Hradě byla i naše kolegyně Martina Lustigová.

Václav Klaus  (vlevo) a George Bush na Pražském hradě,  foto: ČTK
Jednání o radaru se očekávala... Jaké jsou závěry jednání?

"Americký prezident Bush ujistil českou stranu, že o radaru bude hovořit s ruským prezidentem Putinem a že se bude snažit prezidentu Putinovi vysvětlit, že se Rusko nemusí americké základny v Česku a Polsku obávat. Bush také zdůraznil, že Rusko není nepřítelem a že studená válka už skončila. Základna má podle Bushe ochránit svět před extremistickými a ´darebáckými´ režimy. Putinovi Bush hodlá nabídnout spolupráci - vyzve ho, aby do USA vyslal odborníky. To, že Bush chce o americkém záměru diskutovat s Putinem, oceňuje český prezident Klaus. Premiér Topolánek považuje americké aktivity ve střední Evropě za projev sdílených hodnot. Za jednu z podmínek umístění radaru v Česku Topolánek označil spolupráci obou států v technologiích, vědě a inovacích."

Laura Bushová  (vpravo) s první dámou České republiky Livií Klausovou v zahradách Pražského hradu,  foto: ČTK

Na Hradě se hovořilo také o vízech. Dozvěděla ses nějaké podrobnosti?

"Ano, i toto téma bylo na programu jednání. Prezident Bush znovu uvedl, že se bude zasazovat o zrušení vízové povinnosti pro Čechy, kteří cestují do Spojených států. A v této věci se obrátí na Kongres - protože právě v rukou Kongresu rozhodování o vízech je. Premiér Topolánek na tiskové konferenci připomněl, že není možné spojovat otázky víz a americké základny. Víza Topolánek označil za nespravedlivá a musí se podle něj zrušit. Podle prezidenta Klause by vyřešení otázky víz posílilo česko-americké vztahy, které jsou jinak bezproblémové."

Jednání se za českou stranu účastnili prezident i premiér...

"Ano. Premiér Mirek Topolánek také na tiskové konferenci zdůraznil, že česká strana tím dává najevo, že česká zahraniční politika jde jedním směrem, v podstatě táhne za jeden provaz."

Jaký program měla zatím první dáma Spojených států Laura Bushová?

"Lauře Bushové se věnovala manželka českého prezidenta Livia Klausová. Provedla ji po hradních zahradách. Odpoledne měla na programu návštěvu Strahovského kláštera s jeho unikátní knihovnou a vzácnými sbírkami starých tisků."