Prezident České republiky Václav Havel ve svém projevu v závěru summitu tisíciletí v New Yorku navrhl možnou strukturu OSN v budoucnosti

Václav Havel

Z týdenní návštěvy Spojených států amerických, která vyvrcholila miléniovým summitem OSN, se v pondělí vrátil prezident České republiky Václav Havel. Havlova cesta byla jeho už třináctou návštěvou USA ve funkci hlavy státu. V centru pozornosti byla jeho účast na summitu OSN v New Yorku. Podrobněji informuje Renata Prátová.

Už v Praze prezident Václav Havel říkal, že jeho projev před světovými státníky na velkém newyorském summitu bude zaměřen do budoucnosti. A skutečně také byl. Václav Havel v pátek v budově Organizace spojených národů prohlásil, že v budoucnosti by mohlo existovat jakési shromáždění OSN, které by bylo přímo voleno všemi obyvateli zeměkoule. Tento sbor by pak spolu se shromážděním zástupců jednotlivých vlád vytvářel "světovou legislativu" - tedy zákony. V budoucnu by také podle prezidenta Havla mohla pracovat jakási výkonná vláda, která by kontrolovala a vymáhala plnění zákonů či usnesení OSN. Havel však míní, že tento orgán by musel mít jiné složení než současná Rada bezpečnosti. Jak prohlásil, větší význam by v něm asi měla mít kvalifikace a osobnostní váha jednotlivých členů než okolnost, z jaké země pocházejí, přičemž žádný z nich by neměl mít sám právo veta.

Autor: Renata Prátová
spustit audio