Prezident Havel odmítl, že by se měl on nebo Česká republika Kubě omlouvat

Ministerstvo zahraničí stále neobdrželo od kubánské strany oficiální stanovisko k zadržení Ivana Pilipa a Jana Bubeníka. Zvláštní zpravodaj České televize v Havaně citoval kubánské novináře, podle jejichž názoru budou Pilip i Bubeník tvrdě potrestáni. Podle kubánského charge d´affaires v Praze Davida Pauloviche je oficiálním stanoviskem kubánské vlády dokument, který byl v úterý předán místopředsedovi Komunistické strany čech a Moravy Miloslava Ransdorfa. Ministerstvo zahraničí však namítá, že dokument nebyl adresován jemu a odmítá na takto doručený text reagovat. Další jednání mezi oběma zeměmi je podle Pauloviche podmíněno tím, že se česká strana omluví za Pilipovy a Bubeníkovy údajné protirežimní aktivity na území Kuby. Kubánské ministerstvo zahraničí zaslalo všem zastupitelským místům na Kubě dokument v němž požaduje omluvu. "Nechť se čestně uzná to, co se stalo, a nabídne se omluva našemu lidu," píše se v něm doslova.



Prezident Václav Havel reagoval slovy: "Nemám se co omlouvat a ani Česká republika nemá důvod k omluvě." Dále řekl, že se sám angažuje ve vyřešení situace, do níž se Pilip s Bubeníkem na Kubě dostali.



Dokument, který v úterý David Paulovich Miloslavu Ransdorfovi předal, uvádí, že čeští občané spolupracovali s americkou nevládní organizací Freedom House. Údajně u nich také byly nalezeny důkazní materiály o protistátní činnosti namířené proti kubánskému režimu.



Evropská unie dělá vše pro propuštění českých občanů Ivana Pilipa a Jana Bubeníka, kteří jsou zadržováni na Kubě, napsal ve čtvrtek v odpovědi na dopis českého prezidenta Václava Havla předseda Evropské komise Romano Prodi. "Velmi sdílím Vaše znepokojení a chci Vás ujistit, že Evropská unie dělá vše, co v tomto stádiu může, aby čeští občané byli okamžitě propuštěni a bylo jim umožněno se vrátit domů," napsal Prodi. Komise bude podle něj případ dál bedlivě sledovat; za nejlepší nástroj k jeho vyřešení však považuje mechanismy společné zahraniční a bezpečnostní politiky unie, tedy postup přes členské státy.



Poslanecká sněmovny se vyjádřilo k incidentu s Kubou, zvolila zástupce ombudsmana, nepřijalo návrh zákona o referendu a vyhlásilo lhůtu pro návrhy kandidátů na fukci prozatimního ředitele ČT



Poslanecká sněmovna drtivou většinou hlasů konstatovala, že považuje zadržování poslance Ivana Pilipa a Jana Bubeníka na Kubě za neoprávněné. Požaduje proto jejich okamžité propuštění a návrat do České republiky. Dalším usnesením se obrátila na parlamenty demokratických zemí s žádostí o pomoc. Proti byli pouze někteří komunističtí poslanci.