Prezident Havel přijal romské děti, které napsaly o holocaustu svých předků

Připravila Eva Petržílková a Jana Šustová.

Šest z osmi romských dětí, které se umístily v literární soutěži o holocaustu s názvem "Co mi doma vyprávěli", přijal ve čtvrtek na Pražském hradě prezident republiky Václav Havel. Převzal od nich stejnojmennou knížku, v níž vítězové společně s dalšími romskými vrstevníky převyprávěli zážitky svých předků z II. světové války. Úsilí romských dětí o zachycení historie vlastního národa pak prezident velmi ocenil.

"To, že jste napsaly jakási vyprávění nebo nakreslily obrázky, které se týkají vzpomínek či paměti vašich rodin nebo příběhů, které jste doma slyšeli, nebo příhod, to já považuji za velice důležité. Paměť je něco, co dělá člověka člověkem."

Jednu z vítězek soutěže pak za Radio Praha pozvala k mikrofonu Jana Šustová: Literární soutěž občanského sdružení R-Mosty a Kanceláře prezidenta republiky se stala součástí projektu Fenomén holocaustu. Ten zahájila před třemi lety konference odborníků. Obsahuje vzdělávací akce, semináře, přípravu a vydávání učebnic. Nyní se rozšířil i do zahraničí.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio