Prezident Václav Havel se sešel s vedoucím delegace Evropské komise Ramiro Cibrianem

Ramiro Cibrian

Dva týdny po zveřejnění hodnotící zprávy Evropské komise o stavu příprav kandidátských zemí na členství v Evropské unii se v úterý sešel prezident Václav Havel s vedoucím delegace komise Ramiro Cibrianem. Další podrobnosti má Eva Petržílková:

Letošní pravidelná zpráva o pokroku ČR za poslední rok je výrazně lepší než loňská a pozitivní tón převládá v celém stodvacetistránkovém dokumentu. Evropská komise Praze nicméně vytýká především nedostatky týkající se oblasti soudnictví, státní správy a korupce. Prezident republiky Václav Havel považuje zprávu za důkladné a solidní dílo, které pro Českou republiku vyznívá vcelku pozitivně. Jak řekl po jednání s vedoucím delegace Evropské komise Ramirem Cibrianem, zprávu si důkladně prostudoval a měl z ní dobrý dojem. Pokud je ve zprávě něco kritizováno, prezident s touto kritikou souhlasí:

"Týká se to určitého zbrzdění reformy našeho soudnictví, týká se to nekonečného odkládání zákona o státní zprávě, týká se to i podivných chystaných změn v postavení Národní banky."

Také Ramiro Cibrian potvrdil, že zpráva je vcelku pozitní, zejména ve srovnání se zprávou loňskou.

"Je to zpráva, ze které je jasné, že Česká republika udělala v minulém roce mnoho pokroku v mnohých oblastech."

Proti zařazení České republiky podle ekonomického hlediska se k překvapení Bruselu ihned po zveřejnění zprávy ohradilo české ministerstvo zahraničí a řada českých politiků. Na dotaz, jak prezident hodnotí fakt, že je Česká republika v dodatku zprávy nazvaném "Strategie rozšíření" umístěna až ve třetí skupině za Maltou, Kyprem, Estonskem, Maďarskem a Polskem, Václav Havel konstatoval, že to chápe jen jako dílčí hodnocení:

"Když se na to člověk dívá věcně a ne pyšně a prestižně, tak je to docela srozumitelné. Uvědomme si například, že Kypr a Malta to jsou země, které neprocházejí žádnou postkomunistickou transformací. Uvědomme si, že Polsko a Maďarsko jsou země, které mnohé reformní kroky podnikaly dávno před pádem komunismu - narozdíl od České republiky."

Podle velvyslance Cibriana neznamená toto zařazení, že by se Česká republika měla stát členem Evropské unie později než země, které jsou hodnoceny lépe:

"Všechny možnosti pro Českou republiku, aby se stala členem EU v první vlně, jsou úplně otevřeny."

Ramiro Cibrian současně ale vyzval Českou republiku, aby "neusnula na vavřínech" a aby i příští zpráva Evropské komise byla příznivá tak jako ta letošní.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio