Prezident Václav Havel se vyjádřil k současnému boji s terorismem

Václav Havel

K vojenskému zásahu Spojených států a jejich spojenců proti teroristům a jejich ochráncům v Afghánistánu se v pondělním diskusním pořadu Českého rozhlasu vyjádřil prezident Václav Havel. Diskusi sledoval Josef Kubeczka.

Prezident Havel se mimo jiné vyjádřil k roli Organizace spojených národů v současném protiteroristickém tažení. Této nejvýznamnější celosvětové organizaci je mnohdy vyčítáno, že v tak závažné otázce stojí jakoby ve druhém sledu. Václav Havel však v tomto ohledu není skeptický:

"Zdá se mi, že naopak ten jednomyslný postoj bezpečnostní rady OSN, který nedávno projevila, svědčí o jakémsi obratu k lepšímu. Zdá se, že opravdu by mohla v budoucnu OSN lépe plnit tu základní roli, kvůli které byla kdysi založena. Raduji se z toho, že OSN podporuje tuto odvetu. Já to slovo nepovažuji za nejlepší, Je to vlastně akt obrany určitých hodnot."

Václav Havel je také jedním z nemnohých politiků, kteří měli možnost seznámit se s důkazy o vině Usámy bin Ládina a jeho organizace Al-Kajdá při barbarských útocích na americká města. Většinová podpora veřejnosti v dlouhodobé válce s terorismem však zřejmě vyžaduje, aby lidé znali alespoň některé důkazy. Prezident Havel si ale nemyslí, že by to bylo možné ihned a v plném rozsahu:

"Já myslím, že v pravou chvíli budou ty důkazy zveřejněny. Zatím se mi nezdá, abych právě já a právě touto formou je nějakým způsobem zveřejňoval. Knížka těch důkazů je asi třicetistránková brožurka, kde jsou sofistikovaně různé souvislosti líčeny. Je to prostě složitější a některé ty věci asi nemohou být zveřejněny nikdy, protože by odkryly zdroj těch informací. Já bych spíš ale možná upozornil na ty poslední zprávy, kde do jisté míry Al-Kajdá se k tomu přihlásila."

Václav Havel v rozhlasové diskusi také ocenil vzácně jednotný postoj rozhodující části české politické scény k současným akcím svých spojenců proti světovému terorismu.