Prezident Václav Klaus navštívil Německo

Václav Klaus a Gerhard Schröder, foto: ČTK

Třetí zahraniční cesta Václava Klause ve funkci prezidenta České republiky vedla ve čtvrtek do Berlína. V jeho novinářském doprovodu byl i kolega z německé sekce Radia Praha Gerald Schubert, kterého pozval k mikrofonu Josef Kubeczka.

Václav Klaus a Gerhard Schröder,  foto: ČTK
Česko-německé vztahy v poslední době poněkud ochladly mimo jiné v souvislosti s oficiálními postoji obou zemí k iráckému konfliktu. Projevilo se to nějak během oficiálních setkání Václava Klause s německými představiteli?

"Irák tam samozřejmě jako téma byl. Je však třeba říci, že právě Václav Klaus má k válce v Iráku velice distancovaný postoj, který se z českých politiků nejvíce shoduje z názory německých představitelů. Na všech setkáních to vyznělo asi tak, že jak prezident Klaus, tak kancléř Schröder nebo prezident Rau jasně řekli, že každý den, o který válka skončí dříve, je dobrý a naprosto nejdůležitější jsou v této souvislosti otázky humanitární."

Václav Klaus a Johannes Rau,  foto: ČTK
Šlo spíše o zdvořilostní návštěvu, anebo došlo i k nějakým závažným ujednáním? Mam na mysli například otázky tzv. Benešových dekretů a případného vstřícného gesta české strany vůči sudetským Němcům.

"Po formální stránky to byla samozřejmě nejspíš zdvořilostní návštěva. Na druhé straně tam tato témata byla, ale i v této oblasti je Václava Klaus politikem, který má možná ten nejvstřícnější přístup. Připomeňme, že právě on 15. března, v den výročí obsazení Československa nacistickými vojsky, řekl, že z dnešního pohledu jsou odsun sudetských Němců i okupace nepřijatelné."

Prezident Klaus se překvapivě setkal i s exkancléřem Helmutem Kohlem, s ním během jeho vlády nevycházel zrovna nejlépe. Jak tentokrát dopadla jejich schůzka?

Václav Klaus a Helmut Khol,  foto: ČTK
"Názory, týkající se evropské integrace, budoucí tváře Evropské unie, rozdílné trošičku byly. Na druhé straně však Václav Klaus sdělil, že atmosféra všech rozhovorů, i v minulosti, vždy byla velice dobrá a vřelá. Řekl, že si tohoto člověka váží, i když už není na špičce své politické kariéry."

Přispěla, podle tvého názoru, nynější návštěva k oteplení vzájemných česko-německých vztahů?

"Já bych řekl, že žádné diplomatické stíny už před touto návštěvou ve vzájemných vztazích nebyly. Interpretoval bych to tak, že takové návštěvy vůbec nepřispívají k něčemu, ale spíše vyjadřují existující vztahy. Všichni politici zdůraznili, že současné česko-německé vztahy jsou nejlepší v historii a to se během této návštěvy potvrdilo."

Na závěr otázka mimo protokol - koupil si Václav Klaus v Berlíně nějakou novou kravatu?

"Koupil. My jsme se všichni nacpali do takového malého obchůdku, kde prodavačka patrně nevěděla, komu kravatu prodává. Mluvčí pana prezidenta jí to pak sdělil, ale to tu paní z míry nevyvedlo. Václav Klaus pak žertem řekl, že koupí kravaty přispěl německému hospodářství, které to právě teď asi trošičku potřebuje."

S redaktorem německé sekce Radia Praha Geraldem Schubertem hovořil Josef Kubeczka.