Prezident vetoval protikrizový balíček ČSSD, včetně šrotovného

auto_vrak3.jpg

Prezident Václav Klaus vetoval protikrizový balíček ČSSD, což vyvolalo rozporuplné reakce. Návrh zákona zavádí šrotovné, vyšší přídavky na děti a prodlužuje podporu v nezaměstnanosti. Proti prezidentskému vetu vystupují automobilky, ministerstvo financí ho naopak vítá.

Václav Klaus,  foto: ČTK
Prezidentu Klausovi nejvíc vadí šrotovné, které považuje za nesystémové. Pobídka, která by podle obhájců oživila nejen zdejší automobilový průmysl, však podle hlavy státu diskriminuje ostatní odvětví. Nepodepsaný zákon se vrací z Hradu do sněmovny, která má příležitost jej dopracovat, říká ekonom a vedoucí prezidentské kanceláře Jiří Weigl.

"Ten zákon vypadá, že byl spíchnut horkou jehlou a neobsahuje žádnou analýzu dopadů. Myslím, že právě ty dopady zákona jsou velmi diskutabilní. Poslanecká sněmovna dostává příležitost se ještě jednou nad touto předlohou zamyslet a případně zvolit i jiné kroky, jiné priority, které by v současné situaci pomohly naší ekonomice více."

Podle tajemníka Svazu dovozců aut Pavla Tunkla jde ze strany prezidenta o nepochopení šrotovného. Jde o opatření, které má pomoci vyřadit část přestárlého vozového parku a snížit dopad neekologických vozidel na životní prostředí, nikoliv o stimul spotřeby. Systém šrotovného platí v současné době podle dostupných údajů ve 12 zemích Evropy. Ministerstvo financí krok prezidenta respektuje a nevadí mu, že Klaus zákon vetoval. Šrotovné nebylo v rozpočtu a kdyby sněmovna veto přehlasovala, hledaly by se peníze obtížně.

Jiří Paroubek,  foto: ČTK
Autorem protikrizového balíčku byla sociální demokracie, konečná podoba zákona pak výsledkem dohody občanských a sociálních demokratů. Předseda ČSSD Jiří Paroubek uvedl, že prezidentův krok je 'necitlivý i antisociální' a poškodí občany, kteří přišli o práci. Zákon totiž kromě šrotovného počítal s prodloužením doby podpory v nezaměstnanosti. Místopředseda sociální demokracie Zdeněk Škromach věří, že protikrizový balík bude schválen v původním znění, protože na jeho přepracování nebude mít sněmovna čas. Na podzim jsou totiž předčasné volby.

"Já věřím, že sněmovna přehlasuje prezidentské veto a potvrdí to, co schválily obě komory bez nějakých zásadních výhrad. Problém je v tom, udělat alespoň něco pro zmírnění krize nebo neudělat nic."

Stejně se vyjádřil i poslanec za ODS Martin Říman.

"Byla to dohoda s ČSSD, tak samozřejmě strany, které se takto dohodly, by podpořily přehlasování veta."

Ne všichni občanští demokraté však s protikrizovým balíčkem ČSSD souhlasí. Například člen ústavněprávního výboru Senátu Jiří Oberfalzer prezidentské veto a jeho důvody chápe.

"Já si myslím, že v krizi je třeba hledat řešení, které udrží pracovní místa, což by se mohlo zdát, že šrotovné je. Já bych hledal tu cestu ne v pobídce k nákupu, ale ve zlevnění pracovní síly a udržení pracovních míst cestou zlepšených podmínek pro podnikatele, pro zaměstnavatele."

Lidovečtí poslanci budou mít při opětovném hlasování ve sněmovně volnou ruku.