Prezidentův novoroční projev

Václav Klaus, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Vyvážený, klasický, standardní ale i konstruktivní - tak hodnotí novoroční projev prezidenta Václava Klause lídři parlamentních stran. Někteří míní, že v zásadě nepřekvapil, jiní prezidentů projev vnímají jako konstruktivní či jako pozitivní obrat. Objevil se i názor, že chyběl zpětný pohled na rok 2008, už kvůli tomu, že přesně před rokem hlava státu mluvila o tom, že Češi žijí v nejlepším historickém období, které kdy zažili. A co si o prezidentově novoročním vystoupení myslí politolog Lukáš Valeš ze Západočeské univerzity v Plzni?

Prezident Václav Klaus během novoročního projevu,  foto: ČTK
Jak se vám líbil letošní novoroční projev prezidenta Václava Klause?

"Já myslím, že se připojím k obecnému konstatování českých politiků, že to byl ten lepší projev, i když tam zazněla spousta evergreenů pana prezidenta, jako je kritika lisabonské smlouvy, kritika určitých ekonomických způsobů jednání a řešení současné hospodářské krize. Tak přesto to byl spíše smířlivý projev, projev, který skutečně splňoval nároky projev, to, co lidé možná čekali od prezidenta republiky, takže já jsem s ním vcelku spokojen."

Pojďme k některým pasážím prezidentova novoročního vystoupení. Václav Klaus poměrně hodně prostoru věnoval otázkám spojeným s Evropskou unií. Nezdá se však, že by nějak přehnaně preferoval své názory na tuto problematiku. Jaký je Váš názor?

"Já si především myslím, že bylo vůbec chybou, že prezident republiky vmísil svoje názory na Evropskou unii do novoročního projevu. Funkce prezidenta v českém politickém systému je taková, že je to hlava státu a spíše formální hlava státu bez výraznějších výkonných pravomocí a veškerá skutečná exekutivní práce spočívá na vládě. To znamená, prezident by se neměl pokud možno vyjadřovat ani k otázkám zahraniční politiky, kam patří Evropská unie, to je doména vlády. Jiná věc je, že Václav Klaus, stejně jako před tím Václav Havel, je výrazná politická osoba, takže si to neodpustí. Ale skutečně si myslím, že ani to málo, co tam zaznělo, by tam být nemělo, že skutečně tohle není věc, která v ústavním systému České republiky přísluší prezidentovi."

Prezident republiky vyzval občany k účasti na volbách do Evropského parlamentu. Myslíte si, že by to mohlo mít spojitost s jeho případnou podporou nové euroskeptické strany v Česku, která by byla obdobou strany irského podnikatele Declana Ganleyeho Libertas?

"Já si myslím, že ne. Samozřejmě tenhle výklad se nabízí, ale moje přesvědčení je spíš takové, že prezident chtěl vyzvat českou veřejnost, aby se zajímala o otázky evropské integrace a možná si taky sama rozmyslela, jakou podobu té evropské integrace chce mít. V tomto směru bych viděl ten jeho apel spíše obecně, tedy na posílení veřejné diskuse v České republice než na podporu konkrétního politického subjektu, spíš podporu politického proudu obecně, toho euroskeptického. Tam podle mého soudu jednoznačně v současné době patří i jeho původně mateřská ODS. Myslím, že šlo spíš obecně o podporu veřejné diskuse o dalším směřování evropské integrace."

Tři krátké věty věnoval Václav Klaus letošnímu desátému výročí našeho členství v Severoatlantické alianci. Je to dost nebo málo?

"Já si myslím, že to je přiměřeně. Já bych možná ocenil to, že Václav Klaus tam vůbec namíchal koktejl nejen z těch opravdu aktuálních témat, v prvé řadě tedy hospodářská krize, ale že si vzpomněl i na řadu historických výročí, zejména tedy vstup do NATO a 20 let od pádu komunismu v Československu. Myslím si, že to bylo docela obohacení toho projevu."

Jako významnou hrozbu pro Česko vidí prezident Klaus letošní dopady světové finanční a ekonomické krize. V této souvislosti se zmínil i o české vládě. Doslova řekl, že "potřebujeme silnou, rozhodnou, dobrou a efektivní vládu, která bude vůči občanům přátelská, která se nad ně nebude povyšovat a která je nebude omezovat spoustou byrokratických opatření, zákazů a příkazů". Lze podle Vás takového ideálu vůbec dosáhnout?

"Já myslím, že jste si odpověděl tou otázkou. Obávám se, že nelze. Jiná otázka je, jestli by o něco takového vláda, konkrétně česká vláda stála. Myslím si, že v tomhle byl prezident velice konkrétní a že to nebyla jenom obecná formule, že trošku ironizoval a hodně kritizoval stávající vládní poměry. Současná vláda slíbila, že bude takovou levnou, efektivní, dobrou, nebyrokratickou vládou. To je představa, kterou dlouhodobě prosazuje i sám Klaus. Ukazuje se ale, že řada věcí včetně třeba fungování ministerstva vnitra vede k pravému opaku, respektive, že i tahle vláda pokračuje v řadě trendů posilování byrokracie, posilování omezení vůči občanům České republiky. Já se spíš obávám, že tuhle pasáž prezidentova projevu bychom měli vnímat jako takovou skrytou kritiku prezidenta na současné pořádky v České republice."

V závěrečné pasáži vystoupení prezident Václav Klaus také apeloval na podnikatele a odbory, aby k dopadům krize přistupovali rozumně. Myslíte si, že by mohl být prezident vyslyšen?

"Já si myslím, že snad ano. Možná právě tyhle dvě složky si uvědomují víc než kdokoliv jiný, důležitost toho, co Václav Klaus požadoval. To jest sociální smír. Ale myslím si taky, že otázka sociálního smíru je otázka minimálně tří stran a ta jedna je ještě vláda. Že skutečně krize, která se na nás řítí, a podle čísel z konce loňského roku opravdu ČR bude velmi tvrdě zasažena, tak bude vyžadovat skutečně konsensuální řešení, na kterém se budou muset podílet jak podnikatelé, tak představitelé zaměstnanců, tak samozřejmě vláda. A bude to vyžadovat zcela nový politický styl, který skutečně bude preferovat národní porozumění, národní solidaritu, ústup od takových jednoznačných ideologických proklamací, které do doby krize prostě nepatří. A je skutečně otázkou, jestli se to České republice podaří."