Příliv ukrajinských uprchlíků roste, lidé se snaží maximálně pomáhat

Uprchlíci z Ukrajiny

Ukrajinu podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky opustilo kvůli ruské invazi přes půl milionu lidí. Útěk z vlasti je pro ně jediný způsob záchrany před válkou. Většina z nich míří do zemí Evropské unie. Příliv uprchlíků z Ukrajiny roste i v Česku. Azyl nacházejí v ubytovnách, školách, hotelích či penzionech, bydlení nabízejí i rodiny v domech a bytech. Lidé také přispívají do finančních sbírek. Neziskové organizace v pondělí uvedly, že se od dárců sešlo na pomoc Ukrajině minimálně 410 milionů korun. 

Autobusy přivážejí do České republiky uprchlíky z Ukrajiny | Foto: Petr Sznapka,  ČTK

Vlna solidarity lidí v Česku je obrovská. Nejrůznější organizace pro uprchlíky organizují všemožné sbírky, vysílají na slovensko-ukrajinské hranice autobusy, odvoz organizují i humanitární organizace i soukromé osoby. Ubytování chystají nejen místní samosprávy a charitativní organizace, ale i dobrovolníci a obyvatelé měst a vesnic.

Například v Krnově na Bruntálsku charita přechodně ubytovala téměř 50 lidí z města Nadvirna, které je partnerským městem Krnova. Na cestě byly autobusy bezmála dva dny. Z toho téměř čtyřiadvacet hodin čekaly na přeplněné hranici. Přijely s nimi matky s dětmi i staří lidé. Část z nich v Krnově zůstane, další později zamíří ke svým blízkým. Opustili všechno.

Ukrajinští uprchlíci v Krnově | Foto: Petr Sznapka,  ČTK

„Babička s dědou zavřeli přede mnou dveře, ať jedu pryč,“ řekla se slzami v očích Anastázie. Celou dvoudenní strastiplnou cestu autobusem proplakala. Přiznala, že neví, co bude a bojí se toho. Krnovská radnice pomůže i Ukrajincům, kteří ve městě pracují a snaží se evakuovat své blízké.

Sílí také příliv uprchlíků na Královéhradecko. „Tři dny už jedeme naplno. Předpokládám, že jen v Hradci Králové je nyní nejméně sto uprchlíků a rychle jich přibývá. Někteří jsou v rodinách, někteří v našich kapacitách a připravujeme další. Převažují lidé ze Zakarpatí, většinou jde o ženy s malými dětmi nebo starší lidi, mužů je minimálně. Převažují příbuzní těch, co už tady pracují," řekla ČTK ředitelka Diecézní charity Hradec Králové Anna Maclová.

Ve Frenštátu pod Radhoštěm na Novojičínsku je zatím základním záchytným místem pro Ukrajince místní autokemp. První noc tam strávili v chatkách Ukrajinci, kteří dorazili v neděli večer z rumunsko-ukrajinských hranic. Všichni pak autokemp postupně opustili, když je jejich příbuzní a známí nebo dobrovolníci rozvezli do různých částí republiky. V městě i okolí budou postupně připravovány další ubytovací hromadné i individuální kapacity.

Střediska pro uprchlíky

Část uprchlíků z Ukrajiny dorazila do Brna | Foto: Václav Šálek,  ČTK

Pomoci s ubytováním Ukrajinců je připraven například i Budějovický Budvar, který pozastavil kvůli ruské invazi na Ukrajinu výrobu a dodávky určené pro ruský trh.

Brnu se ve spolupráci s Diecézní charitou Brno a Centrem pro cizince Jihomoravského kraje podařilo ubytovat asi 700 lidí prchajících z Ukrajiny. Podle Kateřiny Gardoňové z tiskového oddělení magistrátu je část příchozích v ubytovacích kapacitách střediska v Zastávce u Brna, vyčlenilo se ale i 300 bytů. Město také zaregistrovalo ohledně ubytování lidí nabídky z komerční sféry. Jsou to například hotelové pokoje nebo hotelová zařízení, která nejsou aktuálně v provozu.

Uprchlické zařízení v Zastávce u Brna spadá pod ministerstvo vnitra, stejně jako zařízení pro cizince ve Vyšních Lhotách na Frýdecko-Místecku. Také tam našlo dočasné ubytování už několik desítek obyvatel Ukrajiny. Kapacita je okolo 600 lidí. Ministerstvo vnitra tam zřídilo Registrační humanitární středisko. Určené je pouze těm občanům Ukrajiny, kteří nemají v Česku žádné zázemí a prostředky na ubytování a potřebují tak bezprostřední pomoc a ubytování.

Poslanecká sněmovna nabídla Správě uprchlických zařízení k využití pro uprchlíky z Ukrajiny obě sněmovní provozní zařízení v Lipnici nad Sázavou i v Harrachově. Jedná se celkem o víc než 80 lůžek s možností stravování.

Asistenční centra                                    

Pražský magistrát | Foto: Kristýna Maková,  Praha křížem krážem

Pražský magistrát zřizuje v ústřední budově městské knihovny asistenční centrum pro ukrajinské uprchlíky. Budou si tam moci mimo jiné vyřídit potřebné dokumenty, k dispozici jim budou zaměstnanci úřadu práce a dostanou základní humanitární pomoc. Centrum bude fungovat pro Prahu i Středočeský kraj. Uprchlíci budou mít rovněž zdarma MHD. Do pomoci jsou zapojeny také domy dětí a mládeže nebo školy a městské firmy.

Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině otevře i Olomoucký, Ostravský nebo Královéhradecký kraj.

Plzeňský kraj zřídí centrum pomoci uprchlíkům s nepřetržitým provozem v bývalém obchodním domě Prior. Pomůže jim tam s doklady i s ubytováním.

Vlakový most Praha – Ukrajina

Na 63 železničních nádražích po celé České republice mohou lidé nosit potřebné věci pro lidi zasažené válkou na Ukrajině. Humanitární pomoc budou postupně odvážet vlaky Českých drah na Ukrajinu. Státní železnice už také vypravila zatím tři evakuační vlaky pro ženy a děti, kteří prchají z Ukrajiny.

Nyní se přidává i Společnost RegioJet. Od úterý spustí společně s nákladními dopravci ČD Cargo a Rail Cargo Group každodenní humanitární vlakový most mezi Ukrajinou a Prahou. Bude zajišťovat evakuaci osob a přepravu humanitární pomoci ze sbírky organizace Člověk v tísni.

„Vlak bude určen pro humanitární přepravu osob zdarma. Zároveň ve směru na Ukrajinu bude vozit potraviny, léky, hygienické potřeby, spacáky a další vyžádanou pomoc. Ve vlaku budou jak lůžkové vozy s celkovou kapacitou až 400 míst, tak i nákladní paletové vozy pro přepravu humanitárního nákladu až do výše 600 palet denně dle aktuálních možností. Celkem počítáme až s dvacetivozovými vlaky – zajistíme pro Ukrajinu denně velkou kapacitu pro přepravu osob a humanitární pomoci," uvedl majitel společnosti RegioJet Radim Jančura.

Autobusy a kamiony nabízejí i čeští autodopravci.