Pro léky s občankou. Lékárnici a lékaři uvidí, co užíváte

Foto: Lucie Hochmanová, archivo de ČRo

Od 1. června mohou lékaři i lékárníci nahlížet do seznamu léků, které lidé užívají. Startuje totiž sdílený lékový záznam, který je součástí e-receptu. Nově také můžete léky vyzvednout i na občanku nebo pas.

Foto: Lucie Hochmanová,  Český rozhlas

Adam Vojtěch,  foto: Michaela Danelová,  archiv ČRo
Dosud měl každý lékař přehled jen o lécích, které svým pacientům předepsal. Pokud pacient chodil k dalším specialistům, lékař nevěděl, pokud mu to neřekl, jaké další léky užívá. Stejně na tom byl i lékárník. Hrozilo tak, že by některé kombinace léků mohly pacientovi uškodit, říká ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO).

"Pokud je pacient v péči několika lékařů, tak vzájemně uvidí, jaké léky mu byly předepsány a může to často i zachránit životy. Odhady dokonce hovoří až o 200 lidech, kteří ročně zemřou v důsledku toho, že užívají léky, které jdou tzv. proti sobě."

Česká lékařská komora se obává, že citlivé údaje mohou být zneužité. Do databáze totiž mají přístup taky pojišťovny, policie a pracovníci ministerstva zdravotnictví, říká prezident komory Milan Kubek:

Milan Kubek,  foto: Jana Přinosilová,  archiv ČRo
"Trošku mě překvapuje, s jakou lehkostí se u nás lidé vzdávají citlivých osobních údajů. Mnohem lepší by byl předpokládaný nesouhlas. Podle zákona je to ovšem napsáno tak, že všichni lidé dopředu souhlasili. Většina se o ty věci nezajímá a potom mohou být třeba nepříjemně překvapeni."

Lidé mohou rozhodnout, kde jejich lékový záznam uvidí

O tom, kdo lékový záznam uvidí, mohou lidé rozhodnout. Buď s tím souhlasit nebudou, nebo ho zpřístupní jen někomu. S tím, aby seznam viděl lékař, už nesouhlasilo asi 2300 lidí, u lékárníků o 300 víc.

Na druhou stranu lékový záznam bude velmi užitečný například při úrazu. Lékařům stačí nahlédnout, co pacient užívá. Až 12 procent lidí si totiž podle průzkumu společnosti Median nepamatuje názvy léků a 11 procent zná jen některé.

Ilustrační foto: CareFusion Germany 326 GmbH,  CC BY-SA 4.0 DEED
Řada lidí používá množství léků. Podle průzkumu má 20 procent lidí předepsáno tři až pět léků, 8 procent šest až deset léků a asi procento více než deset. Třetině lidí předepisují léky dva lékaři a asi 16 procentům tři a více. Aby mohli lidé nahlížet do svého lékového záznamu, musí navštívit CzechPoint, kde dostanou přístupové údaje.

Léky na předpis je možné vyzvednout i na pas nebo občanku

Léky na předpis je možné nově vyzvednout také pomocí občanského průkazu nebo pasu. Lidé už nemusí zdlouhavě číst kódy zaslané SMSkou. Jak to bude v lékárně vypadat, vysvětluje prezident České lékárnické komory, Aleš Krebs:

Aleš Krebs
"Zejména u pacientů, kteří mají předepsané větší množství léků a receptů, se systém vyzvedávání zrychlí. Je stále poměrně velká část pacientů, kteří se špatně orientují ve svých mobilních telefonech. Je pro ně problém najít jednotlivé sms zprávy s kódy pro přístup k elektronickým receptům. Jim to situaci a život nepochybně zjednoduší."

Lékaři povinně předepisují léky elektronicky od roku 2018.