Pro „své“ Ukrajince jeli i dobrovolní hasiči z malé středočeské obce

Dobrovolní hasiči z Křížkového Újezdce se vydali pomoci na Ukrajinu

Na pomoc ukrajinským uprchlíkům přijíždí na polské hranice i mnoho dobrovolníků z Česka. Vydali se tam i dobrovolní hasiči z malé středočeské obce.

Obec Křížkový Újezdec poslala dodávku pro rodiny Ukrajinců pracujících v Česku | Foto: Pavel Novák,  Český rozhlas

Pavel Novák potkal na jednom přechodu starostu obce Křížový Újezdec, která má necelých 300 obyvatel a také obecní dobrovolné hasiče.

Obec poslala pro rodiny Ukrajinců, kteří v Česku pracují, hasičskou dodávku, aby je vyzvedla u hraničního přechodu v jihovýchodním cípu Polska.

Hasiči přijeli pro rodiny Ukrajinců, kteří v Česku pracují

Uprchlíci na hraničním přechodu Krościenko | Foto: Markus Schreiber,  ČTK/AP Photo

Na silnici vedoucí k hraničnímu přechodu Kroscienko - Smolnica stojí červená dodávka, je na ní napsáno Hasiči a Sbor dobrovolných hasičů Křížkový Újezdec. Jsou tu dva řidiči Jan a Karel Královi. Jsou to bratři a Jan Král je v obci starostou.

"Jsme z obce Křížkový Újezdec ze Středočeského kraje. Přijeli jsme pomáhat místním lidem s odvozem do České republiky. Bratr je členem jednotky Sboru dobrovolných hasičů, proto jsme tady spolu."

Proč se iniciativy chopili dobrovolní hasiči?

"Dobrovolní hasiči jsou tu od toho, aby pomáhali. Jednou jedou pomoct se škodami po tornádu na Moravu, podruhé se další hasiči rozhodnou, že pojedou evakuovat lidi na Ukrajinu, tak jedou."

Lvov | Foto: Pavlo Palamarčuk,  ČTK/AP Photo

Jak jste se dozvěděli, že máte jet právě sem?

"Dozvěděli jsme se to od našich ukrajinských přátel, kteří s námi pracují a chtěli jsme jejich rodinám pomoct dostat se do České republiky a utéct před válkou. Jsou ze Lvovské oblasti a v blízkosti jejich domovů už probíhaly boje a dopadaly tam rakety, takže se rozhodli, že utečou z domovů. Čekáme na ně již skoro 35 hodin."

Co ukrajinští muži v Křížkovém Újezdci dělají?

"Pracují u nás ve firmě na různých pozicích už dlouhá léta, převážně jsou to stavaři. Jsou  víceméně naši přátelé."

Křížkový Újezdec | Foto: Packa,  Wikimedia Commons,  CC BY-SA 3.0

Křížkový Újezdec je poměrně malá vesnice v okrese Praha - východ. Kde je tam ubytujete?

"Ubytujeme je v Úvalech. Jsme domluvení s paní hejtmankou Petrou Peckovou. Povezeme je ke starostovi Úval, se kterým jsme se domluvili na ubytování v hotelu. Jde o prozatímní ubytování, až později se rozhodne, kde budou bydlet. Nejspíš asi v bytech nebo v azylových centrech. Jedná se o 4 ženy a asi 6 dětí."

Jak dlouho vám trvala cesta sem?

Foto: Pavel Novák,  Český rozhlas

"Cesta trvala 8 hodin, Zpět pojedeme plní, tak počítáme, že pojedeme déle. Budou nějaké zastávky, občerstvení. Děti budou unavené po 48 hodinovém čekání ve frontě na hranicích, tak se o ně musíme postarat se vším všudy, abychom je dovezli v pořádku a zajistili nějaký komfort, aby se daly během cesty dohromady," říkají Jan a Karel Královi z Křížkového Újezdce.