Projekt Příběhy bezpráví dětem pomáhá pochopit události po roce 1948

Ve více než 700 základních a středních školách se v listopadu koná šestý ročník projektu Příběhy bezpráví. Dokumentární filmy, besedy s pamětníky a historiky mají dětem a mladým lidem pomoci pochopit události v Československu po roce 1948.

Karel Strachota,  foto: Lubomír Kotek  (www.jedensvet.cz)
Poválečné dějiny se na školách často opomíjí a projekt Příběhy bezpráví je tak šancí, jak se mohou studenti o české minulosti dozvědět víc, uvedl ředitel projektu Karel Strachota.

"Na většině škol končí výuka dějepisu druhou světovou válkou. Pokud se vůbec dostanou dál, tak je to opravdu jen pár jmen a pár dat. Není dostatek času, zároveň je však možné věnovat menší pozornost pravěku a středověku a zaměřit se na moderní dějiny, které náš dnešní život ovlivňují výrazně víc."

Příběhy bezpráví mají ambice mezery ve vzdělání zaplnit. Projekt běží už šestým rokem a poválečné období studentům zprostředkovává formou filmů a debatami s pamětníky. Pro letošní ročník bylo vybráno šest filmů, mezi nimi čtyři snímky z cyklu Ztracená duše národa režisérky Olgy Sommerové. Ta se zaměřila na příběhy lidí, které postihl komunistický režim, například duchovního nebo zemědělce. Dokument Jany Chytilové The Plastic People of the Universe přináší svědectví o zatýkání, výsleších a věznění členů legendární undergroundové kapely, což vedlo až ke vzniku Charty 77, dodal Karel Strachota.

"Máme i nový film Ivana Biela Postavení mimo hru, který přibližuje osudy bývalých československých mistrů světa v hokeji, kteří byli potom následně uvězněni."

A jaké jsou reakce žáků na filmy?

"Mnozí žáci skutečně mají znalosti malé nebo téměř žádné. Já bych jim to nevyčítal. Neplatí, že nemají zájem. Pokud bych to někomu vyčítal, tak nám dospělým, respektive institucím jako je ministerstvo školství, že jsme nedokázali ty informace zprostředkovat. Jinak rozhodně o to nedávné období zájem mají a dozvědět více se chtějí."

"Na této ceně je výjimečné to, že je celá v režii mladých lidí. Jednotlivé kandidáty nominují studenti. O tom, kdo z těch kandidátů nakonec cenu dostane, rozhoduje znovu studentská porota, která v druhém ročníku vybrala tyto tři laureáty."

Příběhy bezpráví však nejsou jednorázovým projektem. Člověk v tísni nabízí materiály školám i v průběhu celého roku. Do projektu je tak zapojeno na 1800 škol - každá třetí základní a střední.