Projev Václava Klause vyvolal bouři ve sněmovně

Klaus v EP, foto CTK

Projev předsedy sněmovny, který pronesl k Evropskému parlamentu vyvolal na české politické scéně doslova bouři. O projevu, ve kterém Klaus zaskočil Brusel výzvou zbrzdit integraci, začali jednat poslanci a ministr zahraničí Jan Kavan dokonce předčasně ukončil svou účast na zasedání ministrů zahraničí členských zemí NATO. Více informací má Jaromír Marek.

Václav Klaus v EP,  foto CTK
O co vlastně v projevu šlo? Václav Klaus neodmítl samotný proces integrace, vyslovil se však proti federalistickému uspořádání unie. Jak řekl, pro zastavení "plíživého tichého sjednocování" Evropy. Klaus volal po zachování role národních parlamentů a před zkoprnělým fórem také kritizoval Evropskou unii za to, že zneužívá teroristických útoků z 11. září k tomu, aby prosazovala vlastní integraci. A právě tento projev vyvolal na české politické scéně doslova bouři. Předseda lidovců Cyril Svoboda uvedl, že Klaus, ačkoliv měl reprezentovat většinové souhlasné stanovisko celé sněmovny, vyjádřil svůj názor, popřípadě názor ODS.

"Podle nás je proces rozšíření transparentní a neexistuje nic jako "plíživé a tiché sjednocování Evropy. My samozřejmě chceme vyjednat naši nejlepší možnou pozici, ale to neznamená, že budeme neustále zpochybňovat celý proces rozšíření."

Za předsedu sněmovny se postavil stínový ministr zahraničí za ODS Jan Zahradil. Odmítl slova ostatních politiků, že by Klausova slova Česko poškodila. Uvedl, že mu evropský komisař Verhaugen potvrdil, že nemá nic proti vyslovování odlišných názorů na evropskou integraci.

"To rozhodně odmítání integrace není, je to vyslovení zcela legitimního názoru na jeden model evropské integrace, který je odlišný od modelu federalistického a já myslím, že Václav Klaus mluvil do jisté míry ve jménu národních parlamentů, které - a řekněme si to otevřeně - nejsou příliš nadšeny z toho, že by jim měly být odebrány další kompetence a že by měly být přesunuty na úroveň evropských institucí."

Věc došla tak daleko, že prezident Václav Havel dopisem požádal poslance, aby mu bruselské výroky Václava Klause vysvětlili. Sami poslanci si pak odhlasovali, že budou o projevu příští středu jednat. Václav Klaus však při pátečním zasedání parlamentu poslance požádal, aby diskusi o jeho misi zahájili už nyní. Uvedl, že nemohl uvěřit hysterii kolem uměle vyvolané aféry s jeho vystoupením. Zdůraznil, že nezpochybnil rozšiřování unie ovšem chtěl prý nastolit otázku: zda pokračovat v linii integračního procesu, zahájeného před 10ti lety v Maastrichtu, nebo se zastavit a přemýšlet co dál.

"Já jsem neřekl ani slovo o tom, jaká by jeho cílová verze měla být. Já jsem si dovolil vyslovit názor, že by bylo dobré, aby tato konference formulovala cílové řešení a ne abychom byli v rozbředlém stavu, kdy není jasné, kam postupujeme."

Klaus kritizoval i pohled na vystupování českého politika v zahraničí. Podle jeho slov je politik chválen, jedná-li se o servilní přitakávání mocným. Následná bouřlivá debata vyvrcholila hádkou s poslancem Lubomírem Zaorálkem z ČSSD. Ten Klause obvinil, že vyvolává strach z Evropské unie.