Protesty odpůrců MMF a SB před českými konzuláty v zahraničí

Protesty proti zasedání Mezinárodního měnového fondu a světové banky v Praze neproběhly jen v hlavním městě, ale také před některými českými konzuláty v zahraničí - i když v daleko menším měřítku. Více informací má Eva Petržílková:

Proti údajné zvůli české policie a pražskému zatýkání antiglobalistů demonstrovaly čtyři desítky převážně mladých lidí před velvyslanectvím České republiky v Bruselu. Demonstraci svolala stejně jako v pondělí organizace ATTAC, která prosazuje zdanění nadnárodních finančních transakcí ve prospěch občanů. Převládali však aktivisté alternativních organizací, kteří se vrátili z Prahy. Ti českou konzulku Ivanu Vaněčkovou zasypali výčitkami a dotazy ohledně svévolného zatýkání, jehož prý byli svědky, i zpráv o surovém zacházení se zadrženými na policejních stanicích.

Útoku antiglobalistů čelil ve čtvrtek Český konzulát v Barceloně. Přibližně čtyřicet pět aktivistů se nejdříve shromáždilo před českým zastupitelským úřadem, patnáct nejagresivnějších následně proniklo dovnitř. Svým jednáním chtěli docílit propuštění Španělů zatčených v Praze při nepokojích proti Mezinárodnímu měnovému fondu a Světové bance. Jak Českému rozhlasu potvrdil náš rada ve Španělsku, Robert Tripes, incident se obešel bez zranění, a konzulátu vznikly pouze drobnější škody. Také před budovou českého velvyslanectví v Paříži se konala manifestace asi 30 lidí, kteří žádali informace o dvou Francouzích zadržených v Praze během střetů při zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky. O akci byla předem informována i francouzská policie, která rozmístila kolem velvyslanectví preventivně bariéry, manifestace ale proběhla v klidu.

Zastupitelské úřady České republiky v Itálii a Řecku, odkud pocházela část nejradikálnějších odpůrců jednání fondu jsou zatím střeženy policií a nezaznamenaly žádné známky ohrožení. Nic mimořádného nebylo zaznamenáno u českého velvyslanectví v Budapešti, Varšavě, Vídni a Berlíně.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio