Protesty proti Temelínu se stupňují

Jaderná elektrárna Temelín

Protesty, zejména rakouské, proti jihočeské jaderné elektrárně Temelín stále sílí. Pondělní dění v tomto směru shrnuje Zdeňka Kuchyňová.

Požadavek okamžitého zastavení prací na jaderné elektrárně Temelín v pondělí v Praze prezentovali zástupci rakouských, německých a českých nevládních organizací a politických stran. Podle nich elektrárenská společnost ČEZ staví temelínskou elektrárnu v rozporu se zákonem, aktivace reaktoru by proto měla být provedena až po posouzení celého projektu z hlediska vlivů na životní prostředí. České elektrárenské závody tvrdí, že nedošlo na projektu k tak závažným změnám, že by se posudky musely dělat. Společnost ČEZ podle svého mluvčího Ladislava Kříže postupuje při dostavbě Temelína podle platné legislativy. Jak mluvčí Kříž dále řekl, zákon o posuzování vlivu na životní prostředí z roku 1992 se nevztahuje na změny původních projektů, které nemění provozní kapacitu, technologii provozu a způsob užívání stavby. K takovým změnám podle Kříže v elektrárně nedošlo. Také ministr životního prostředí Miloš Kužvart uvedl, že atomový ani stavební zákon ekologické posudky nevyžaduje. Podle něj se tak má stát až před kolaudací v roce 2002.

"Několikrát se tyto zkoušky budou opakovat a poté připravíme všechny protokoly, doklady Státnímu úřadu pro jadernou bezpečnost, aby jsme mohli přejít do dalšího režimu, do režimu číslo tři - to znamená, kdy provoz bloku bude nad 260 stupňů Celsia, bude provedena závěrečná komplexní kontrola zařízení."

Rakouští odpůrci jihočeského Temelína ale ve svých aktivitách nepolevují. Jak vyplývá ze společného prohlášení, které v pondělí na Internetu zveřejnila Hornorakouská platforma proti atomovému nebezpečí a další organizace zaměřené proti jaderné energii, v pátek 15. září jsou odhodláni znovu blokovat hranice. Všech 26 přechodů z Rakouska do České republiky tak má zůstat po dobu dvou hodin - od 15.00 do 17.00 - bez známek života.

Nesouhlas s uvedením české jaderné elektrárny do provozu se chystají v neděli 17. září vyjádřit rovněž bavorští protijaderní aktivisté na česko-německém hraničním přechodu Philippsreut-Strážný. Symbolická protestní akce proti Temelínu se zde konala už minulou sobotu.