Protiválečné demonstrace

Demonstrace proti případné válce v Iráku v Praze, foto: ČTK

Miliony lidí na celém světě vyšly do ulic a hlasitě řekli NE možnému vojenskému útoku na Irák. Od Londýna přes Řím až po Canberru odsuzovali odpůrci války politiku amerického prezidenta George Bushe vůči Bagdádu. Demonstrace se nevyhnuly ani desítkám měst ve Spojených státech. Podle agentury Reuters se jednalo o největší protiválečné protesty od dob vietnamské války. Nesouhlas s úderem proti Iráku zazněl také z České republiky.

Demonstrace proti případné válce v Iráku v Praze,  foto: ČTK
Patrně největší shromáždění se konalo na pražském Václavském náměstí. Demonstraci přibližně tisícovky odpůrců války v Iráku zorganizovala Komunistická strana Čech a Moravy. Její předseda Miroslav Grebeníček v projevu odsoudil terorismus a řekl, že tento problém nevyřeší žádná válka:

"Ne diktát silných vůči slabým a bohatých vůči chudým, ale všeobecně respekt k Chartě Organizace spojených národů a principům mezinárodního práva je východiskem k efektivnímu a perspektivnímu řešení rozporů a konfliktů současnosti."

Iniciativa proti válce pak organizovala protest na pražském Palachově náměstí, kam přišlo několik stovek zejména mladých lidí. Ke shromážděným promluvil také jeden z Iráčanů žijících v České republice. Vyslovil se proti vojenské akci, ale zároveň zdůraznil, že Husajnův režim musí být svržen:

Demonstrace proti případné válce v Iráku v Praze,  foto: ČTK
"Cítili jsme a neustále cítíme s našim lidem, s jeho trápením, bolestí a strádáním, které vzniklo v důsledku diktátorské politiky režimu Saddáma Husajna. Náš hlas bohužel nebyl vyslyšen. Nepodařilo se nám získat českou veřejnost. Dnes musíme poděkovat prezidentu Bushovi, že konečně nejen český národ, ale celý svět už začal vnímat utrpení iráckého lidu."

Akce na Palachově náměstí se zúčastnil i filozof Erazim Kohák:

"V této devastované oblasti světa, kde už dvanáct let platí embargo, kde se zhroutily základní sítě civilizace, by ta válka byla naprostá katastrofa. Výmluva, že Irák sice plně spolupracuje, ale ne dost ochotně, je pouhá záminka. To není dostatečný důvod, abych riskoval tisíce životů."

Demonstrace proti případné válce v Iráku v Praze,  foto: ČTK
Protesty se konaly také v Ostravě a Brně. V moravské metropoli sbírali podpisy pod petici proti účasti Česka ve válce s Irákem členové Hnutí za přímou demokracii. Jeho mluvčí Milan Valach je přesvědčen, že Česká republika by válku neměla podporovat:

"My jsme Hnutí za přímou demokracii, to znamená, že považujeme za skandální, že náš parlament a vláda mohou jednat způsobem, se kterým nesouhlasí 67 procent jejich voličů. To je hlavní důvod naši akce."

Některé zdroje uvádějí, že se sobotních protiválečných akcí zúčastnilo na celém světě na deset milionů lidí.