Prověrky NBÚ jsou nedůvěryhodné!

Petr Ibl

Předseda poslanců ČSSD Petr Ibl, který má právo číst tajné informace, v minulosti podnikal s vysokým důstojníkem někdejší komunistické Státní bezpečnosti Jaroslavem Vondruškou. Právě tento člověk měl úzkou vazbu na sovětskou tajnou službu KGB. Lídr poslanců sociální demokracie Petr Ibl i přesto získat prověrku Národního bezpečnostního úřadu. Informaci přinesl jako první Český rozhlas 1 Radiožurnál.

Právě tento fakt, tedy úzká vazba na důstojníky bývalé komunistické Stb napojených na sovětskou KGB, je podle vnitřních pravidel Národního bezpečnostního úřadu považován za závažné bezpečnostní riziko a důvod k neudělení prověrky. Potvrzuje to bývalý ředitel Bezpečnostní informační služby Stanislav Devátý:

"Já se domnívám, aspoň se mi zdá z otevřených zdrojů, že tato osoba by v žádném případě prověrku neměla dostat."

Šéf poslanců sociální demokracie Petr Ibl však celou kauzu považuje za předvolební hru. Prý s Jaroslavem Vondruškou nikdy nepodnikal.

"Toto považuji za nesmysl. S Jaroslavem Vondruškou jsem nikdy nespolupracoval, co se týká podnikatelské iniciativy. Můžete si to ověřit v obchodním nebo živnostenském rejstříku."

Znáte se tedy?

"Jaroslav Vondruška byl zaměstnancem ve firmě, kde i já jsem byl zaměstnancem. V roce 1995 jsem z této firmy odešel. Považuji to za nějakou špinavou hru nebo předvolební boj. Více to komentovat nebudu."

Hájí se Petr Ibl. Tento poslanec za sociální demokraty byl blízkým spolupracovníkem tehdejšího ministra vnitra, nynějšího premiéra Stanislava Grosse. V létě se o něm uvažovalo jako o možném ministru vnitra. Česká televize v červenci zveřejnila informace, podle kterých měl Ibl údajně nadstandardní vztahy s expoziturou komunistické zpravodajské služby, která působila ve věznici v Praze-Ruzyni, kde pracoval. Podivných prověrek Národního bezpečnostního úřadu přibývá. Podezřelou kauzou se zdá být například i prověrka českého velvyslance na Filipínách Stanislava Slavického. Toho komunistická kontrarozvědka naverbovala v roce 1987 a později jej ve svých evidencích vedla jako agenta. Někdejší šéf NBÚ Tomáš Kadlec se odmítl k dotazům Českého rozhlasu vyjádřit, jak sdělila Šárka Bérová z tiskového odboru státního podniku Čepro, který dnes Kadlec vede. "Pan generální se nebude vyjadřovat k otázkám NBÚ!" řekla pro Český rozhlas Bérová.