Provoz dvou sjezdovek v lyžařském areálu Ovčárna Praděd v Jeseníkách hodlá zastavit ministerstvo životního prostředí

Ministerstvo životního prostředí hodlá zastavit provoz dvou nejdelších sjezdovek ve známém lyžařském areálu Ovčárna Praděd v Jeseníkách. Důvodem jsou obavy z poškození životního prostředí v přísně chráněné zóně chráněné krajinné oblasti. Proti záměru ministerstva protestují provozovatelé vleků, kteří se obávají omezení turistického ruchu a nárustu nezaměstnanosti. Podrobnosti má Daniela Vrbová.

Minulý týden protestovalo čtyři dny před Úřadem vlády několik desítek z Bruntálska, kteří se záměrem ministerstva životního prostředí nesouhlasí. Důvody protestů shrnul místostarosta města Krnova Jiří Vodička.

"Okres Bruntál vsadil na rozvoj turistického ruchu a investovalo se do této oblasti až půl miliardou korun na výstavbu hotelu. Titíž lidé se to dnes snaží zakázat. A mohlo by to mít dopad až ztráty 2 000 pracovních míst, což se dá označit za katastrofu právě pro lidi žijící v této oblasti."

Omezení v lyžařském areálu Ovčárna Praděd by podle jeho provozovatelů znamenalo další pokles počtu pracovních míst na Bruntálsku, kde je v současnosti patnáctiprocentní nezaměstnanost.

Ministertvo životního prostředí ale poukazuje především na to, že lyžaři poškozují životní prostřední, na svahy vyjíždějí rolby i v jarních měsících za nízkého stavu sněhu, čímž dochází k vážnému poškození chráněné lokality.

"Odbor přírody a ochrany tady na ministerstvu doporučil spíše neprovozovat dál tyto vleky, dokud nedojde k nějaké regeneraci, nebo dokud se nespraví jejich povrch. Došlo k poškození, k vyrvání tundrovitého rostlinstva, došlo tam k poškození skutečně takovému, že už dál nelze vlek provozovat."

Tolik tisková mluvčí ministerstva Rita Gabrielová. Provozovatelé sjezdověk tvrdí, že poškození jsou pouze povrchová, a odvolávají se na nezávislý posudek, který si nechali vypracovat. Jan Halfar ze Správy chráněné krajinné oblasti Jeseníky se závěry posudku nesouhlasí. Stený názor má i Martin Míček z občanského sdružení Sojka, které se rovněž staví za uzavření vleků. Zpochybňuje i tvrzení o výrazných dopadech na nezamestnanost v regionu.

"K těm argumentům ohledně nezaměstnanosti: pokládáme je za nepodložené, nemámě žádnou kvalifikovanou studii o dopadu zrušení těchto dvou zařízení, a naopak předpokládáme, že po jejich zrušení by to mělo být impulsem k rozvoji běžeckého lyžování, které by mělo tvořit tři čtvrtiny příjmu ze zimního cestování v CHKO Jeseníky."

V polovině října lobovali starostové dotčených obcí a provozovatelé sjezdovek v Poslanecké sněmovně. Definitivní rozhodnutí o budoucnosti lyžařského střediska na Pradědu je však na ministrovi životního prostředí Miloši Kužvartovi. Ten by měl rozhodnout ještě tento týden.

Autor: Daniela Vrbová
spustit audio