První česká cestovní kancelář ohlásila v tomto roce návrh na konkurz

Čas dovolených a prázdnin neprožívají mnozí občané ČR radostně. Za všechny alespoň jeden příklad: První česká cestovní kancelář totiž ohlásila v tomto roce návrh na konkurz. Stalo se tak v úterý u chebské kanceláře NES, která se především orientovala na autobusové zájezdy do Španělska, Itálie a Chorvatska. Informace připravila Eva Petržílková.

Důvody pádu cestovních kanceláří bývají většinou dva - finanční problémy nebo úmyslný podvod. Jak je to u chebské cestovky je zatím v šetření. Její majitel Zdeněk Nesveda ve svém prohlášení klienty ujistil, že se se všemi, kteří si dovolenou zaplatili a neodjeli, řádně vyrovná. Ty, kteří jsou v zahraničí s jeho firmou, prý dopraví zpět do vlasti v pořádku. To ale nespokojeným zákazníkům nestačilo a dávali to také neskrývaně najevo:

Že je nutné v případě poškození občanů ze strany cestovní kanceláře ihned navštívit příslušné oddělení České policie v místě a podat stížnost popřípadě trestní oznámení na majitele cestovní kanceláře, potvrdil i Václav Vrba z oddělení České policie v Chebu. Další opatření jsou pak podle něj už věcí policie, která se ujme vyšetřování..

Chebská cestovní kancelář NES je členem Asociace českých cestovních kanceláří a agentur. Jak bude o české turisty z chebské cestovky, kteří jsou ještě v zahraničí postaráno, uvedla Nora Dolanská ze zmíněné asociace.

Tolik stanovisko Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

Ministerstvo financí zatím požádalo 11 pojišťoven o licenci na poskytování pojištění cestovních kanceláří proti úpadku. Podle mluvčího resortu Libora Vacka by měly být licence vydávány v průběhu srpna. Zákon o cestovním ruchu, který povinné pojištění cestovních kanceláří proti insolventnosti přikazuje, nabude účinnosti 1. října.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio